Apakah tanda² anda mengandung sebelum delay period? Boleh ceritakan pengalaman tak?

Tanda awal mengandung sebelum delay period

52 Balas

sy muka nampak pucat lesu, muka mmg sblm ni mmg pucat jugak, tp ni lagi pucat bibir putih seram🤣 badan rasa kepenatan yg amat. tidur rasa x cukup, padahal dah tidur siang, siang tido pun baring kejap ja bole terus lena selena nya mcm takda tido smlman, Aku pelik , baring sesaat, tidur tak ingat dunia terus. Suami pelik terus tido lena even posisi tido waktu tu terlentang camtu ja😂 sy pikir sy nak legakan pinggang jur sbb penat. eh rupanya terbabas tido dgn tlentang camtu 🤣 lepastu cuci pinggan mlm waktu tu, pergelangan kedua tangan saya rasa sejuk smpai ke tulang. Kata org tua , xbgus wnita preggy cuci2 tem malam nanti masuk angin . Maybe tu sy rasa mlm tu, lain sejuk dia mcm x pernah rasa sblm ni. tp sy endahkan jur sbb di uma mentua kan makan mlm ramai² , wlupn sy kurang selesa dh badan waktu tu. Semua tanda y saya senarai tu, sy tidak perasan apa2 . Tp biras & mentua sy yg perasan something different with me. Dan depa ask my husband. Kenapa bini pucat semacam. Penat ja muka ,muka lesu. Then mentua said to husband. Dont make me tired to do any things at home. Mcm jgn suru sy buat kerja sgt di rumah, jgn buat sy penat sgt kata mentua . Mentua kesian tgk sy muka penat. begitu sekali mereka care pasal sy😂 lepastu , hujung2 soalan " zila mgandung ke azri?" malam tu, somi yg crita smua yg dia lalui..apa yg mentua dan biras ckp .. terus aku pun xtenang perasaan bila kena mention camtu psl.preggy.. baru perasan period pun delay 2weeks huhu 🤣 asal la aku lmbt perasan. then mlm tu jgk xlena tido ye , sbb asyik terpikir ..Dan plan nak buat upt test subuh tu. Jd mmg x sabar tunggu subuh tiba , 😂 bdebar dia lain mcm . And yes Double line xsampai seminit, line terang terus ye. Konfom² preggy🤣 pagi tu jugak somi.mintak emergency cuti smata nak teman htr sy gi hospital buat pgesahan +ve preggy ke tak. And yes ALHAMDULILLAH positive preggy. Excited dia kami dua somi.istri lain ye. haha. Pengalaman buat kami. And now Alhamdulillah dh bersalin 8/3/2023. Baby dh 2M+ . Banyak cabaran dan tahap kesabaran yg perlu dititik.beratkan dlm mjaga anak😂

Sebelum ni saya prnh keguguran 2 kali, mmg simptom prgnant hampir sama, cuma yg prgnant yng ketiga ni mcm tak prcaya. Saya aktif zumba lepas kgguran kali ke dua, mmg merata saya prgi zumba kdg g ptg balik malam, so balik zumba saya akan sakit tengah belkang, and malam je badan panas, macam demam on off, so tak hirau sngt, ni lagi kira 2/3 minggu nk period. Sampai kdg tak boleh gerak, sbb skit sngt belkang, hsbnd kena tekan/urut baru lega. Saya kalau hsbnd mngadu pening2 mmg akan cek upt, tapi utk yg prgnat 3 kali tu, mmg seminggu hsbnd mngadu pening, sya kata sudahhh, haha, sehari seblum due priod, sya ajak prgi watson, trus beli prgnancy test. Test2 mmg double line, Memang tak sngka betul, kira msa sya duk zumba mmg dh lekatt. Rezeki, tapi dlm masa excited gembira ada prsaan takut, takut ap yg jdi sblum ni, sblum ni sya gugur kira sya ggr 3 bulan prtama tu la. Lepas dh positif tu, mmg bnyak bed rest jee, lagi pun kali ni mmg truk alah saya,sya x kerja ,mmg makan tido, muntah tu la keja saya. hehe. Alhamdullilah skrg tngh mnunggu hari untuk bersalin, doakan saya. Semoga awak pun dimurahkan rezeki lepas ni

Sy penah delay period dlu sbulan lbh tp xda ape. 2 3x jugak lps kawen so bila delay sbulan kali ni, sy anggap, ohh lmbt lg. Trikh sepatutnya period sy mild period pain. Perut sebu, buah dada sakit. Lepas tu penat dia extraordinary. Kwn ajk lepak pun sy ckp, penat lah. Nak tdo. Memang rasa mcm lesu dan penat. Peliknya berlarutan sebulan lbh. Masa delay mmg ade cek upt -ve. Husnuzon ohhh hormon problem lg la ni.. sy biaq pi je x fikir pun dan tak pegi klinik. Dulu penah cek mmg normal je dia kata hormon. Lps sbulan setengah sy perasan kencing kuat. Minum pun kerap kencing. X minum pun kencing. Cek upt lg, mmg terang benderang double. Sy siap cek 6 testkit sblm bgtau suami dan pegi klinik. Alhamdulillah. Penantian sethun 1/2 akhirnya membuahkan hasil. Syukur

cuma demam sehari je 😅 tp sy mmg pantau tarikh period guna apps. sy mmg planning nak baby masa tu. bila dah demam tu terus sy cek opk (test subur) sbb masa tu tak beli lagi test pregnant. bila test sy pelik tgok subur lagi sbb dlm bulan tu sy dah lepas time subur. so sy syak sy pregnant la. due period belum smpai lagi 4 hari cmtu tp sy dah tak sabar nk test. bila da lepas due period tu bru sy beli test pregnant. mmg betul la sy pregnant. skarang baby tu dah 8m❤️. anak 1st sy pn sy tau pregnant dulu sblom due period.. cara sama 🤭

sy sblm cek upt . mmg langsung tkde simptom sbb masatu bru 3mggu kena chemical pregnancy . so tak sangka dlm masa cepat pregnant blik . husb sy mual smggu , mkn je muntah . demam . sy ? dok tunggu time nk priod lepas gugur 🤣 jd pelik asal dia mual muntah bagai . cek upt ehhhh samarrrr . esoknyaa cek blk .. dah terang skit 🤣 mulaa laa fobia takut benda sama brulang . sy mmg tkde rasa langsung simptom pape . elok jeeeee . scan 4w nmpk kantung kecik je . 5w bru start alahan . alhamdulillah skrg dah 6bln .

kepenatan.. mengantuk sungguh2..selera mkn.. pinggang rasa x sdp sngt..pastu breast sakit tp x sangka la mengandung sbb period saya mmg jenis sakit.. cramp perut saya jenis pms, period pain mmg kaw2 tp waktu tu xsangka mengandung.. instinct tiba2 mcm xnk pakai ketat dkt bahagian perut tu.. mcm jeans ketat2.. haha tiberrr plak kan..tup2 delay 1 hari ja.. check2 upt positive.. pastu strt kena covid masa kandungan 4weeks.. 5weeks strt morning sickness smpai masuk trim 2nd.. alhamdulillah pengalaman sungguh

Saya miss period seminggu, cek UPT -ve. Saya ingat dah gemuk, berat badan naik, saya puasa ganti puasa direct 5 hari. Lepas 5 hari, perut sakit macam nak period, breast sakit macam bengkak, penat sangat²..loya, mual, nak muntah semua ada.Letak kepala, memang tido, hilang selera makan, cramping kat ari²..cek balik UPT naik 2 line terang. Gi klinik, scan nampak kantung..lepas 2 minggu repeat scan, nampak baby. Alhamdulillah dah masuk 30 minggu usia kandungan ❤️❤️

cepat mengah, ingat badan naik, pastu jalan sikit penat. ada satu malam loya bau badan suami pelik tapi buat2 taktau. pantang nampak bantal memang tido cuma tergerak hati nak test nampak perut cam buncit gitu dan bila angkat berat rasa perut mengeras lepas tu check upt positif terus takbuat kerja berat. 2 minggu sebelum check makan nenas 2 jurai sikit je sakit pinggang sakit perut padahal sebelum ni ok je. Alhamdulillah baby kuat walau mak dia sebelum tahu suka angkat berat

aku breast sakit sngt , demam on off , slesma , batuk , cram betis , 1hari sebelum tarikh period cek upt , 2 garis yg 1 samar2 , petang ke klinik swata scan , di syak ektopik , esok scan lgi dkt hospital kerajaan, kena suru 2minggu lg baru scan , kelmarin scan , syukur normal kandungan , tapi ada cyst 2ketul , huhu , kena tggu 2minggu lgi baru scan lagi , dalam gembira ada duka juga 😮‍💨

10mo ago

Nnti updted tau sis mcm mna keadaan jnin kalau ad cyst tu

saya seminggu sebelum period tu start sembelit. Hampir hari2 susah nk membuang 😅 masa tu dh rasa pelik dh, lepas tu asyik nk mkn je. lewat mkn sikit je rasa pedih perut. selepas sehari lewat period terus check nmpak samar2..lepas 2 minggu try lagi alhamdulillah terang dh line. Minggu ni tgh tunggu nk pergi scan dgn suami. Mohon doa dari semua ye semoga baby sihat 😊