fibroid

Ada x momies2 yg ada mcm sy, ade fibroid?? sy bru 12week++ hri ni scan doc ckp ada fibroid 4cm.. Risau n takut plk?

fibroid
72 Balas

Melalui pengalaman saya masa pragnant ank ke 3, ada fibroid bahaya dan ada yang tak bahaya. Bergantung dimana kedudukan nya. Macam saya, ukuran 3 cm masa awal kehamilan, kedudukan di pintu servix. Dia akan membesar setiap bulan sbb kita promote hormon estrogen yg bnyk masa mngndung. Lbih kurang mcm mknn dia la. So masa saya bersalin mmg kne ceaser sbb bby kne block dgn fibroid di pintu servix. Ceaser kluarkan bby dulu dan terus buang fibroid tu. Masa tu fibroid da beukuran 13 cm. Lbih kurang sama bsr kpla bby. Alhamdulillah skrg pragnant ke empat x ada masalah. Smoga urusan awak dipermudahkan. Insyaallah.

3y ago

Ya, sekali gus, keluarkan baby dulu terus buang fibroid lepas tu. Jgn risau, biasa nya kes mcm ni, dr. Pakar yg akan buat.

Ada fibroid yg terjadi disebab kan hormon mengandung tggi.. Tu yg buat dia aktif.. Pernah tnya doc dlu, mknn apa yg xboleh makan.. Dia kata, mknn bukan effect besar sgt buat fibroid tu besar.. Kdg kala hormon kita.. Tgk jugak kedudukan fibroid tu kt mana.. Bahaya kalau dia halang laluan rahim sbb ttup laluan nak branak.. Kalau de fibroid mesti akan follow up dgn pakar.apa2 rujuk doc sebab kita pregnant.. So kena selalu follow up dgn doc.

5y ago

Ok faham. Terima kasih sis kongsi dgn sy. Ada follow up next week.

Kalau sis dah check diri dan pasangan, dah lakukan semua yang termampu, sy rasa yang lainnya hanya berserah pada Allah shj. Banyakkan bersedekah. Doa dan niatkan dalam hati, semoga segala amalan kebaikan kita, diberi balasan zuriat. Apa2 pun biar ikhlas. Dulu sy macam sis. Takut sangat kalau sy ini insan terpilih tidak dikurnia zuriat. Tapi Alhamdulillah. Allah bg rezeki. Semoga sis juga ada rezeki suatu hari nanti.

5y ago

aamiin...inshaAllah sis...sy cuba ikhlaskn hti..🌹

Cuba check pasangan jugak. Semen analysis. And kdg2 melalui scan pun x dpt detect mana pun mslh organ perempuan. Perlu checkup menyeluruh nak tahu patency fallopian tube semua. Kalau smue check dh normal jgn la stress2 fikir sgt. Rezeki tu ttp ada lmbt atau cpt. Kalau xde rezeki anak, ada rezeki lain.. kalau lg pressure lg ssh. So time berdua ni relax2 byk buat aktiviti bersama boleh travel semua

Jangan sedih ye sis. Kita usaha shj. Allah lebih Mengetahui bila waktu kita untuk mempunyai zuriat. Kalau Dia sudah bagi itu bermakna sudah tiba masa kita untuk punya anak. Kalau dia belum beri, bukan bermakna dia tak beri, mungkin ada rezeki lain. Sedangkan ada yang tidak bersedia tapi dikurniakan zuriat. Perancangan Allah tu hebat. 😘 . Mana tahu sis pregnant twin ke kan. 😍.

Sis, cuba amalkan produk habbatussauda plus keluaran Listra.. Campuran habbatussauda + serbuk buah zuriat.. In shaa Allah, mungkin boley jd asbab untuk hamil.. Alhamdulillah, sy dh try + doa kpd Allah.. Selain tu boley amalkan susu Anmum Materna, susu ini juga boley diamalkan time ttc.. In shaa Allah, sy doakan sis dpt rezeki zuriat lepas ni.. Yg penting don't give up.. ☺️

Masa sy 1st pregnant doc scan pn nmpk sy ada fibroid..5cm++..mmg risau spanjang prgnancy..at the same time mmg jaga mkn..tp alhamdulillah rupanya at last yg doc ingtkn fibroid tu bkn fibroid..ditakdirkan bby melintang, sy kena cser..msa cser bru dpt tau sy ada uterus didelphy..bkn fibroid..hrp sis kuat dgn dugaan ni..jaga mkn & selalu fikir positif ya..

Sy pon sm mcm sis..ms scan awal kehamiln doc ckp sy ada fibroid..skng kndungn sy 12 minggu..fibroid msih ada,tp doc ckp jng rsau xde ape2..tp doc sntiase akn pntau,sll ade app dng hsptl..kita kna kuat sis,br baby kita pon kuat,pemakanan kna jg juga..bolh google tngk ape mknan yg kita x leh mkn jika ada fibroid semasa hamil..ade bnyk dlm tu..

fibroid sometimes can be dangerous. sometimes not. sebab ada fibroid yg stay size tu smp bersalin & ada yg akan membesar sama2 dgn baby, yg ni bahaya. jaga pemakanan dan sentiasa update dgn doc keadaan badan anda. kalau doc dh tahu keadaan awak, doc mmg akan sentiasa ambil tahu. tp jgn risau doa2kan benda tu stay that size only.

pendapat saya, cuba dapatkan 2nd opinion. mcm kakak saya, KK cakap anaknya ada problem dgn usus development . then jumpa doc pakar sakit puan doc kata cyst. jumpa doc pakar hospital besar, doc kata cyst. alhamdullilah anak sedara saya selamat, kakak saya selamat. monitor anak, 3 bulan nanti appointment lain pulak.

5y ago

Sy 10.9 bru jumpa pakar sis