Myra, Malaysia

Mommy To Be :)

About Myra

It Is A Princess
Alhamdulillah. Sy dah selamat melahirkan seorang puteri. Semalam jumaat, induce at 37w2d sebab darah tinggi. 7am masuk ubat. Start rasa contraction biasa2. Pukul 4 ptg baru datang sakit yang memang
..read
VIP Member
Alhamdulillah, tahniah dear.. Selamat berpantang n take care baik2 ye 😉
Induce Labor
Mohon doa dr rakan2 semua. Esok sy InshaAllah akan di induce. Sebab darah tinggi tak menentu dan baby kecik hanya 2.2kg. Kandungan usia 37w2d pada esok. Kerisauan saya sbb sy takde tanda2 nak bersalin
..read
InshaaAllah, banyakkan baca doa nabi Yunus, zikir & selawat semoga dipermudahkn urusan.. Good luck!
Insurans Bayi
Salam semua. Sy bercadang nak daftar insurans utk baby. Seeloknya masa dah lahir atau dr dalam kandungan lagi? Sbb ada certain insurance dah start masa dlm kandungan lagi kn? And rasa2 bayaran per mon
..read
VIP Member
Aia the best.. Sy keje hospital, kebanyakan insuran Aia paling xda masalah n xle eh. Pg mana2 hosp pon urusan mudah dan cepat. Xperlu kelua deposit bagai.. Ada org duit anytime ada, xjd msalah jika di
..more
Sy dah 2 bulan amek Prudential pre-birth. Better amek since dlm perut boleh cover apa² incase something happen.. 😁
Saya under aia.. 1 tahun rm3000++.. cover semua
Husband sy insurance prudential. Boleh contact dia. Insha Allah dia boleh membantu yg mana lebih elok utk ambil. Kalau rasa tk perlu lg dia akan cakap tak perlu ambil lg😊 019303 3793 - yusof. Wasap j
..more
VIP Member
Sebelum lagi better kot sbb x silap saya ada yg cover partially kalau baby kena warded sbb kuning/ada masalah2 lain. Siap bagi bonus bundle of joy lagi. Means, once baby lahir dpt duit sikit. Tp nk ta
..more
24w5d - Pergerakan Baby Makin Slow
Salam mommies. Saya dah start rasa baby gerak masa 22w. Masa 23w saya rasa pergerakan makin kuat. Tapi sejak semalam (24w3d) rasa macam slow je baby gerak. Kena fokus duduk diam2 baru rasa macam ada b
..read
slow xpe..jgn xbgerak langsung... nnti visit doktr ya.. InsyaAllah xde pape kot...
23weeks 5days - Puasa
Salam mommies. Hari ni usia kandungan dah 23w5d. Sy nk bertanya, bila waktu sesuai utk sy berpuasa. Sbb nya saya nk ganti puasa. 1 hari je. Sy ada tertinggal 1 hari waktu Ramadhan hari tu sbb tak siha
..read
Sehari je . Nak tunggu habis pantang pun boleh awak . Saya hari tu habis pantang hari ke 15 ramadan . Terus puasa lepas tu terus ganti masa raya . Kalau lepas pantang baru ganti tak de lah risau sanga
..more
Detail Scan - 23weeks
Hi mommies, saya akan buat detail scan waktu kandungan saya 23w nanti. Skrg 19w. Apa kriteria penting yang saya kena tanya doktor masa detail scan tu nanti ya? Cth mcm size bby, otak bby, air ketuban,
..read
Details scan 18-28weeks.. kalau boley pergi buT dgn ahli sonographer betul. Doc bukan kerja dia sbnrnya dia pon belajar dr sonographer...nk lg dtails dan pakar cr ahli sonographer
Don't worry doctor jarang terlepas pandang masa detail scan sbb diorg dah ada list kena check semua yg listed. Sy doakan semuanya baik2 untuk sis.
seeloknye 20w sis buat detailed scan..kalo 23w tkut bby makin besar n makin padat..mse tu dh susah skit nk tgok organ2 bby
VIP Member
Don't worry mommy nnt doc akan buat semua. Doc akan print result so mmg dia tak terlepas mana2.. Kita sendiri pun takkan terfikir apa yg dia akan scan.
Berat Badan.
Mommies. Nak tanya masa 17/6 haritu saya buka buku pink, berat saya 86kg. 16/7 appointment kedua, berat turun kpd 84kg. Nurse cakap turun 2kg ni byk. So nanti sy kena pegi lagi 6/8 utk check berat, sy
..read
Ssh sbnrnye nk kawal berat badan ni ,naik pon tnye turun pon tnye hehe .mcm sy timbang dkt market naik bile kt kk turun plak 😂😂 dh kena checkup 2minggu skali klau berat naik / turun
Sy pon mule2 naik.. Tp 2nd trimester haritu turun smpai 5kg dlm sbln.. sbb x berapa selera makan.. Tp Alhamdulillah berat baby oke.. Lepas tu naik sekilo je n smpai mggu lpas x naik2 lg.. Misi siap tn
..more
saya berat sbln naik paling byk 1.2kg xpon bawah sekilo je naik... nurse kata ok xpe x byk naik...
VIP Member
Sy pun bln lps trun 2kg lbih, sbb mabuk teruk,x bole mkn, x bole mnum.. Ni msuk 4bln dh ada la selera nk mkn.. Hrp2 mngu ni cekup naik la
Mas pun sama..masa 28 weeks hr tu timbang 59.5kg..lepas tu 30weeks 58.7kg.. semalam 31 weeks 57kg... scan berat baby alhamdullilah 1.8kg sesuai dengan minggu baby...mungkin kebelakangan ni kurang sele
..more
Risau
Hai mommies semua. Saya sekarang pregnant 15w5d. Normal ke kalau x rasa apa2 kat perut ni. Rasa mcm perut menggeleber mcm byk lemak je. Takde pun rasa mcm perut keras sbb sy pernah pegang perut kawan
..read
kalau 15 weeks mmg takkan rasa pergerakkan lagi sis..sy masuk 20baru boleh rasa..sabar ya and doa byk2..in shaa Allah semua akan okay..stay positive😉
Gunting Rambut
Kalau kita nak gunting rambut masa pregnant ni ada pantang larang tak? Rimas rasa panas + rambut gugur. Lagi satu, seeloknya masa berpantang, rambut pendek ke rambut panjang? 1st baby. Sorry tanya soa
..read
sy potong pendek paras leher..
Boleh..gunting paras bahu..agak2 masa brrsalin nnt rambut blh ikat
No problem, sy pun pilih rambut pendek tak panas, lagipun hasben yg beria2 nak sangat potong rambut sy, so relakan je la..
Bole jek sis.. Tp kalo bole jgn pendek sgt.. Senang nk snggul mse pantang..
Boleh je gunting rmbut tpi ta bleh buat treatment semua tuh..stkat gunting tape je..org dlu2 kata time berpantang biar rmbut pnjg snng nak ikat bg angin keluar..