Myra, Malaysia

Mommy To Be :)

About Myra

Detail Scan - 23weeks

Hi mommies, saya akan buat detail scan waktu kandungan saya 23w nanti. Skrg 19w. Apa kriteria penting yang saya kena tanya doktor masa detail scan tu nanti ya? Cth mcm size bby, otak bby, air ketuban,
..read
Details scan 18-28weeks.. kalau boley pergi buT dgn ahli sonographer betul. Doc bukan kerja dia sbnrnya dia pon belajar dr sonographer...nk lg dtails dan pakar cr ahli sonographer
Don't worry doctor jarang terlepas pandang masa detail scan sbb diorg dah ada list kena check semua yg listed. Sy doakan semuanya baik2 untuk sis.
seeloknye 20w sis buat detailed scan..kalo 23w tkut bby makin besar n makin padat..mse tu dh susah skit nk tgok organ2 bby
Don't worry mommy nnt doc akan buat semua. Doc akan print result so mmg dia tak terlepas mana2.. Kita sendiri pun takkan terfikir apa yg dia akan scan.

Berat Badan.

Mommies. Nak tanya masa 17/6 haritu saya buka buku pink, berat saya 86kg. 16/7 appointment kedua, berat turun kpd 84kg. Nurse cakap turun 2kg ni byk. So nanti sy kena pegi lagi 6/8 utk check berat, sy
..read
bila pregnant tak boleh turun berat sis..kena maintain naik..naik sikit pun tak pe.
Biasanya di awal kandungan selera ibu2 ni x menentu. mcm sy pun, turun 2kg. tp kena paksa jg makan n ambil vit c. sbb nti effect sma baby. 😢

Risau

Hai mommies semua. Saya sekarang pregnant 15w5d. Normal ke kalau x rasa apa2 kat perut ni. Rasa mcm perut menggeleber mcm byk lemak je. Takde pun rasa mcm perut keras sbb sy pernah pegang perut kawan
..read
kalau 15 weeks mmg takkan rasa pergerakkan lagi sis..sy masuk 20baru boleh rasa..sabar ya and doa byk2..in shaa Allah semua akan okay..stay positive😉

Gunting Rambut

Kalau kita nak gunting rambut masa pregnant ni ada pantang larang tak? Rimas rasa panas + rambut gugur. Lagi satu, seeloknya masa berpantang, rambut pendek ke rambut panjang? 1st baby. Sorry tanya soa
..read
Sy potong rambut pendek siap² sblm nk bersalin, lgpn cuaca panas skrg nie..
Ikut pada sis.. Ada masa berpantang nak ikat tggi jdi kena rambut pjg skit senang buat sanggul..