fibroid

Ada x momies2 yg ada mcm sy, ade fibroid?? sy bru 12week++ hri ni scan doc ckp ada fibroid 4cm.. Risau n takut plk?

fibroid
72 Balas

Melalui pengalaman saya masa pragnant ank ke 3, ada fibroid bahaya dan ada yang tak bahaya. Bergantung dimana kedudukan nya. Macam saya, ukuran 3 cm masa awal kehamilan, kedudukan di pintu servix. Dia akan membesar setiap bulan sbb kita promote hormon estrogen yg bnyk masa mngndung. Lbih kurang mcm mknn dia la. So masa saya bersalin mmg kne ceaser sbb bby kne block dgn fibroid di pintu servix. Ceaser kluarkan bby dulu dan terus buang fibroid tu. Masa tu fibroid da beukuran 13 cm. Lbih kurang sama bsr kpla bby. Alhamdulillah skrg pragnant ke empat x ada masalah. Smoga urusan awak dipermudahkan. Insyaallah.

3y ago

Ya, sekali gus, keluarkan baby dulu terus buang fibroid lepas tu. Jgn risau, biasa nya kes mcm ni, dr. Pakar yg akan buat.