Fibroid

Assalamualaikum ibu2 smua..sy bru lps kguguran bln 12 taon lps n alhamdulillah rzeki sy lekat blik 9 mggu 3 hri da..smlm sy da buka bku pink n scan baby smua ok da ade dnyutan jntung..happy sgt x tkata tp doc ckp sy mcm ade fibroid kt sblh kntung baby..sy da mule rse rsau..adakah baby sy akn slmt?ni kre baby 1st sbb hri tu x mnjd..ade x ibu2 kt sni ade pgalaman fibroid mse hamil?bole share pgalaman x?sy skrg dlm dlema sdih smua ada..?

1 Balas

Waalaikumussalam bakal ibu. Saya ada fibroid di sebelah kiri perut semasa mengandungkan anak pertama. Doktor cakap semakin membesar kandungan, fibroid pun turut sama membesar. Fibroid bukan kanser so sebenarnya tak merbahaya, tapi jadi berisiko kepada kita dan bayi di dalam kandungan. Sepatutnya kena operate tapi doktor tak sarankan sebab saya mengandung. Doktor kata selepas bersalin make sure kena buang fibroid sebelum plan untuk mengandung lagi. Bila kandungan membesar baru saya rasa sedikit sakit di fibroid. Sebelum mengandung memang takde rasa apa2 pun. Saya bersalin secara emergency ceaser kerana jantung baby drop semasa but CTG (cek denyutan jantung bayi). Sekarang masih belum operate sebab kena tunggu sekurang-kurangnya setahun baru boleh operate. Tapi untuk puan, better puan consult dengan doktor puan sebab badan masing-masing lain anatominya.