fibroid

Ada x momies2 yg ada mcm sy, ade fibroid?? sy bru 12week++ hri ni scan doc ckp ada fibroid 4cm.. Risau n takut plk?

fibroid
72 Balas

Sy tahun 2018 1st pregnancy ada fibroid 8cm..then miscarriage masa 9 weeks...tahun 2019 operate buang fibroid...now sy pregnant lg dah 13 weeks...baru ni scan tgk ada lg fibroid 3cm...yg penting skrg ni jgn terlalu byk fikir atau risau ..nnt kesan nya pada baby.. byk kan berdoa..stay positive...

saya masa pregnant pon ada fibroid. tapi tak bahaya sebab dkt luar kantung baby. last skali check sebelum bersalin besar fibroid 10cm. tp after 7bulan bersalin check balik da mengecut jadi 4cm. fibroid ni ada byk jenis. Kena refer dengan doktor.

Fibroid x bahaya dan x sebabkn keguguran.. Msalahnya klu fibroid tu ada kat laluan lahir mmg kena czer sbb kpla baby x boleh kluar. klu kat atas atau tepi x dak msalah.. Sy pun fibroid in prgnancy 6x6cm.. Dah jmpa pakar o&g dah..

1y ago

kite sama sy pun 6cm fibroid gak..tgh tggu jupe pkr o&g bln 2 nnti...risau gak ni...sy 10week

sis sabar yew..ada bnyak jenis fibroid or cyst ni..ada yg mengecil n ada yang membesar..so sis perlu checkup dgn doc..sy ada cyst pada minggu ke 11..dlm masa seminggu saiz membesar so terus buat operation..alhamdulillah now dh 29week..

5y ago

sy ada baca... kalau tgh hamil dan ada fibroid.. doctor xkan buang.. sampailah bersalin nanti. Cuma kena follow up dgn pakar selalu

dont worry sis sometime when u r pregnant fibroid akn mengecil so don worry dear think positif. think baby... semangat kna kuat baru baby pn akan still strong dgn mommy dia. after pregnant kalu nk consume jamu leh ja..whtsapp i

1st pastikan period puan keluar setiap bln dgn sempurna setiap bulan...jaga mkan minum jgn fast food & caffein...bykkn doa..atau boleh cek kesihatan puan di klinik pakar puan utk pastikn puan hasilkn telur yg baik dgn lakukan scan ...

5y ago

scan biasanya ...boleh buat checkup kt klinik kot...tanya detail...kalu boleh x payah mkn pil2 hormon bagai...mkn mknan yg brkhasiat natural je ya...

Saya pun ada sis, tp keciklh doc ckp benda tue xkacau baby kita... Alhamdulillah, setakat ni saya ok jer dh masok 36wk 1day,9 hari lagi beranak.. Moga dipermudahkan urusan_Aamiin, Moga sis pun dipermudahkan_Aamiin

5y ago

Wc ☺️

Fibriod kat rahim sy dah 10cm dan sekarang sy pregnant 29week. Papepon elak makan makanan yang buatkan hormon estrogen puan aktif. Kalau tak fibriod akan membesar. Jangan stress. Stress buatkan fibriod membesar jugak.

5y ago

Skrg sy elak mkn dging sis, ayam mkn dlm kuantiti yg skit.. Skrg tgh amalkn pati delima, hrp2 fibroid tu mkin kecut

Saya pun sebelum ni ada scan dekat kk, siap bg appointment ke hos besar, then sy go swasta check katanya bukan fibroid.. if fibroid sekali pun jika dia tak ggu laluan bersali tidka jadi masalah nanti dia kecik sndiri..

5y ago

Sy x try lg check kt swasta.. In sha allah try check kt swasta plk nnt

Inshallah sis xde pape..jgn pk sgt k..positif..positif..pk yg baik2 je..inshallah yg baik2 jd..hrap dier mngecut nnti...boleh google sis..ade je yg ade fibroid nnti lma2 dier mngecut n hlang..take care❤️