Kena gunting..

Sorry, sy nak tanya pengalaman ibu bersalin, betul ke if bgi yg 1st time bersalin, betul ke kena gunting sbb untuk tanda yg kita 1st time bersalin.. rs mcm nervous sbb ni pengalaman 1st time sy..

59 Balas

Sy kena gunting masa brsalin anak sulung. Sbb saya teran baby tak kluar. Tak ada tenaga nak teran.. Sy tak mkn.. Misi nak gunting sy tak bg.. Last skali.. Sy teran. Misi gunting jgk.. Kluar jgk baby girl berat 3kg. Nasib baik misi gunting jgk. Klu tak baby dah berak dlm perut. Sbb baby kluar tu. Trus berak.. Misi tgok jgk keadaan ibu jgk. Nak gunting pun sis. Adik sy tak kena gunting pun. 2kali branak.. Walupun 4kg ank dia..

Depend, tak semua orang kne gunting. Macam saya, bersalin anak 1st akhir tahun lepas, kena gunting. Alhamdulillah berat baby saya 3.42 kg walaupun on 37 weeks. Tapi masa kena gunting tu tak rasa pun, sebab sakit contraction tu lebih sakit daripada sakit kena gunting. Apa2 pun, semoga sis dipermudahkan urusan bersalin nanti ye. Aamiin 🤲🏻💕Mungkin sis boleh Google ttg cara / senaman untuk mudah bersalin. Cara2 teran yang betul.

4y ago

Teran mcm teran nk berak kan sis ? ke caner

Sy pon kena gunting.. Ta rasa ap2 pon masa gunting tu. Doc habaq.. Teran.. sy nk gunting. Mmg seram la dgar kan.. Sama kita hntar tu.. Doc gunting.. Pastu hantar lgi skli bby pon kluar. Lega sgala kesakitan sakit perut yg tataw nk hbaq cm na. Betapa sakit nyaa sakit perut nk beranak tuu. Fuhh.. Gunting n jahit pon ta sakit mcm tu..

mcm sy anak first. koyk je tp yela koyak dgn gunting cantik gunting. tp mmg xdan nk gunting sbb haru jugak dlm lr tuu. even xgunting pun msih xhabis lagi benang serap dlm daging sbb sy jenis tisu lembut ambil masa nk sembuhh. dah laa kena jahit dua kali dan sbb tukar benang. sbb jahit2, asik pecah jee

Kebanyakan dkt gov, utk 1st kene gunting.. Tp sis, mcm sy sblm bersalin 2 bln lps,punyalah tkut pk kne gunting.. Tp percayalah, sakit ms nk teran tu lg sakit compare dgn rs kene gunting.. Silap2 xrs kene gunting sb sakit nk keluarkan bby da menguasai semua sakit yg kita hadap ms tu

sy masa lahir ank first kena gunting tp masa kna jhit tu xterasa sgt tp ank kdua kna gunting dan masa jhit tu trasa sgt tiap jrum yg kna tusuk tu..sakit yak mat..harp yg ktiga ni xkena jhit la..mmg ngilu bb jhit tu.masa kne gunting mmg xrasa sbb skit nya lbih pd pinggang&perot je.

4y ago

kn..

hehe.. betull.. tapi jgn risau la, x rs sakit pun ms gunting.. dia akn bius dulu sblm gunting.. lagipun gunting lg elok dr koyak sendiri utk bersalin normal kali pertama.. kalo koyak sendiri takut panjang.. kecuali beranak kali ke 2 dan seterusnya.. mmg doc x gunting dah..

dulu saya fikir pasal ngeri koyak@kena gunting...rupanya sakit contraction tu mengatasi segalanya,..huhu...anak 1st pun sy kena gunting...tapi percayalah...gunting & jahit tu x rasa apa...lg2 bila tgk baby semua rasa sakit hilang...😍😘

4y ago

moga dipermudahkan bersalin dik...betul...x apa semua tu kalau nak dibandingkan perasaan jadi seorang yang bergelar ibu, umi, mama, mak...buktinya akak pun tengah tunggu baby ke2 ni😆

Tak pasti la sbb time nak bersalin tu tak rasa apa dah. Tak pikir apa yg kita pikir kita sakit nak cepat2 baby keluar. Huhu. Bila dh keluar part paling ngilu bila kne jahit tapi ubat dibiuskan dh habis timing. Terasa sis. Tapi sis sedut je oxygen sampai longlai rasa

Anak 1st sll mmg kne gunting...klu x gunting koyak sndr lg x cntk...mcm kertas koyak dgn kertas kne gunting....mne lg kemas....pastikan nnt nk teran jgn sesekali angkat punggung...sakit mcm mne pun jgn sesekali....nnt blh koyak sndr smpi lubang bontot....