Betul ke macam nie?

Betul ke first time kalau bersalin wajib gunting dan jahit..sy jadi murung,takut,serabut sbb hal nie...ramai sangat yg cerita hal pasal gunting jahit..jadi sy tak ready langsung nak bersalin..terus takde mood..hidup dalam ketakutan hari² makin lama makin dekat dgn due date..jadi takde mood

7 Balas

Hye sis. jgn down2 ye. some people bercerita benda2 mcm tu sbb nk ibu lain get ready untuk hadap semua tu. Ibu yg belum hadap ni mmg akan takut. tpi sebenarnya bukan tu yg sis patut risau n takut sbb nnti bila sis merasa mcm mna kuatnya sakit contraction, sis tk fikir ape dh. Mmg nk baby keluar cepat je. 😂 Jangan risau2 sis. doakan yg baik2. Tk wajib pun gunting n jahit. Purpose gunting ni untuk elak bila ibu terpush awal time bukaan belum full, atau terangkat punggung time push. direction koyak tu boleh divert ke tempat lain. tpi dr tkkn suka2 nk gunting sis. as long as sis get ready betul2. buat labour exercise, practice breathing techniques, push techniques. yg penting jgn angkat punggung n bila teran dagu mesti sentuh dada. teran mcm sis sembelit. kalau boleh, sis masuk dlm mana2 antenatal class sbagai preparation. ajak suami skali. Pengalaman sy hmpir2 kena czer. Nadi sy dh tk cntik, nasib sy dh educate husb nk bersalin. husb yg ingatkan sy bisik tepi telinga. Sy kuatkan diri untuk bngun n push. Alhamdulillah bersalin normal, 1 jahitan je. no gunting2. Semoga dipermudahkan urusan sis.

kenapa rasa xready nak jadi mommy tu? bila dah kawin mmg kena expect responsibility kita bertambah,inilah realiti kehidupan..kdg2 keadaan yg menyusahkan ni mematangkan kita..kesian dkt anak2 nanti,sedangkan dorang ni amanah utk kita didik..takut nnt bila ank dah besar,buat masalah,kita kata ank derhaka..sedangkan kita sepatutnya dah bersedia nak pikul tggjawab once dah kawin..pasal jahit tu ,jgn terlalu fikirkan sgt..boleh google dan cuba exercise2/cara pernafasan yg mgkn boleh membantu drpd kena gunting..kalau kena gunting pun,jaga elok2,2mgu dah baik dah..pape pun semoga dpermudahkan urusan yer..kita mak2 mesti kena kuat minda n fizikal💪💪

pngalaman sy bsalin 1st bby xda kna gunting sbb sy bsalin bukaan baru 4cm & time tu nurse pun x expect sy nk bsalin ,. sy bsalin dlm bilik penilaian sbb baru lpas cek bukaan, nurse pusing x smpai 1 minit kpla bby da kluar ,. alhamdulillah bby x bsar 2.79kg jea, sy dpt 4 jahitan sja, 2 jam lpas bsalin terus dpt buang air bsar mcm biasa , kencing mcm biasa ,.luka pun x rasa sakit smpai smbuh ,. time jahit tu ada kna spray something utk bagi rasa kebas dkat bawah spya time jahit x rasa sakit ,. smoga persalinan kalini pun dipermudahkan jgk.. & smoga dipermudah utk puan jgk 🥰

jangan stress n pikir sgt pasal jahit2 ni..yg penting kita selamat bersalin n bby sihat..jahit tu nnti akn sembuh jgk.tak lme pun nk blh sembuh,yg penting pndai jge..sis 3 kali bersalin smua berjahit,no 1 kna gunting,no 2 dan 3 terkoyak sikit takde gunting pun..coming soon nthla😂.mls nk pikir sgt😬.sis pun tgh menghitung hari nk bersalin..klu mase sis ank first dlu mule2 doc taknk gunting,tp jantung bby dh lemah sis push2 3 4 kali bby lmbat kluar mmg terpaksa gunting..dh gunting bru la sng kluar😬..semoga awk dipermudahkan bersalin nnti ye

befikir positive mommy 😊 kita sbagai ibu memang tggi pgrbanan utk jadi seorg ibu ..doa baik2 je .. sy jugak first mom due 9/11 risau apabila ingt nnti akan kena gunting+jahit jgn lagi ni tggu msa entah bila akan bsalin ... apabila dh nak dekat due tak kisah la anak dh brapa. .mmg akan ada risau dan tkut..klau bsalin anak ke 2 ke 3 jugak blum tentu tkde gunting+jahit 🤭 bnyk dh ibu2 luar sna bsalinn smpai ke 3 anak ttp tetap jahit

2y ago

mcm ibu sya 13 org kmi adik beradik smua ibu sya ckap berjahit jdi sya pun msti kuat untuk bersali..first mom 35w

Labour mmg sakit sis. Tp bak kata kawan saya sakit yg dirindui. Haha bila nampak baby hilang semua sakit tu insyallah. Fikir yg baik2 dtg yg baik2. Apapun yg jd redah je takpayah fikir apa org kata. Sekadar jdkan pgetahuan. Lain org lain rasa sakitnya dan lain juga nasib nya. Byk kan berdoa semoga urusan kita semua dipermudahkan. Semoga urusan sis dipermudahkan ya! Cayok2 push jgn tak push 😘

perasaan takut tu akan hilang juga sis bila dapat rasa sakit contraction..tu Klau Dapat rasa sakit contraction tu ndk sudh tu terfikir pasal tu...fokus teran je..😅