Kena gunting..

Sorry, sy nak tanya pengalaman ibu bersalin, betul ke if bgi yg 1st time bersalin, betul ke kena gunting sbb untuk tanda yg kita 1st time bersalin.. rs mcm nervous sbb ni pengalaman 1st time sy..

59 Balas

sy pun kena gunting..tp masa tu dah ilang rasa takot + neves + ngeri kena gunting..dah tak pikir apa dah..janji bby kuar dgn selamat 😅 rasa tak sabar nk jumpa bby je..sbb rasa sakit contraction tu lg sakit dr meneran n kena gunting..hahaha 😂😂😂

4y ago

Tapi lepas baby kua , kene jahit .... sakitttt nya😭

Kena gunting ni bergantung kpd keadaan..kdg2 ank pertama laluan mungkin agak sukar dan pilihan yg ada mesti kena gunting utk menggelakkan bayi lemas @ sangkut..ada jgk yg x pyh kena gunting pun..apa2 pun semoga dipermudahkan utk bersalin nnti

Saya kene gunting juga. Sebabnya first baby susah nak keluar and lagi elok gunting dari terkoyak. Terpulang pada doctor juga. Alhamdulillah kalau takde gunting dan koyak. Tapi hospital sekarang, diorg gunting terus senangkan proses delivery.

4y ago

Oh and husband kata dia biuskan dulu and terus gunting. Tengah teran saya tak rasa apa pun. Saya taktau pun kene gunting. Tautau je kene jahit memang sakit yg amat sebab bius dah hilang.

Ekod cre awak push .. Pndii push .. Xkne lah gnting .. N klo bby kecik pn ad gak yg xkne gnting ad yg kne hihi... N ad ckp jgn angkt punggung .. TP sye ank first kne gak gnting .. Bnyk pulk 2 .. First time xpndii ..

Saya pun kena gunting jgk.. Coz anak 1st... Nda pa la...yg penting baby keluar dgn selamat...think postive ja.. Baru rasa nikmat melahirkan tu mcm mana kan?? Banyak kan bedoa dan bezikir time contraction tu...

yup..sy ank first..mmg dia akn gunting sikit,sbb laluan still kecik kan..baby susah nk kluar..hee tp jgn risau,kna gunting tu xrasa apa2 pon sis nk dibandingkan dgn sakit contraction masa tu..hehe

Biasanya 1st bersalin mmg kena gunting tp bkn sbb nk tanda 1st time tp utk bantu buka laluan utk baby kluar..tp masa kena gunting tu x rasa sakit dh sbb contraction lg sakit dr tu 😅

Sya bersalin hari tu pon kena gunting juga.. Doktor tu cakap anak first memang gunting sebab nak laluan Baby tu senang keluar kot.. Tapi tengok hospital dan doktor juga sis..

Saya anak first kena gunting..tp x perasan pun masa tu sbb sakit bersalin lg sakit dr sakit kena gunting time tu..mybe anak besar n susah nak keluar kot..

Tak tentu sis.. ms anak first kene gunting.. ank ke 3 nyaris2 jgk.. pastu teran alhamdulillah xkene.. dpn pd nurse.. kalo xde pe hal.. nurse xkn gunting