Gunting masa bersalin

Betul ke kalau first time bersalin dia gunting, sakit ke masa dia gunting tu. #ingintahu

6 Balas

better awak elakkan dengar atau tengok proses semasa kelahiran bayi. utk elakkan awak mengalami perasan takut. masa 1st baby, sy mmg elakkan utk tengok or dengar semua benda tu. sbb takut perasaan takut yg control kita. ceaser, normal (ada koyakan or gunting), normal (induce), epidural semua sakit awak. xde yg tak sakit. percaya la bila masa tiba nnt. awak cuma fikir nak baby keluar cepat2 dn baby selamat je. amalkan doa utk mudahkan bersalin dr skrg. byk bercakap dgn baby awak. semoga proses kelahiran baby awak dipermudahkan. boleh belajar teknik mcm mana nk control pernafasan semasa berlaku contraction. pastikan masa start rasa contraction tu awak makan. sebab awak perlu kn tenaga utk push baby keluar. sy doakan proses kelahiran baby awak dipermudahkan❤️

1y ago

sama2 awak. jgn stress okay. sy pon due bulan 1 ni for 2nd baby☺️

Pd sy xsakit.. Cume gilu sbb sy membayangkan 🤣 sy smpt paut tgn doc y gunting, sy ckp sakit pdhl xpn.. Sbb skit contraction lg kuat dr bnd2 tu.. Mang skg prosedur dy baby first akn digunting atau d potong nan pisau.. Lw xtahan sakit contraction bole je mnx ubat tahan sakit.. Sy ank first 2x msok kt jarum tgn.. Smpy bgkak2 dedua tgn, jd xley nk paut besi tongkat kaki utk support bdn time neran.. Tp kekuatan mak2 kot dgn sndry bole thn sakit kt tgn y bejarum2 bgkak2, utk akat bdn n jgn jerit ye time teran.. Tarik napas dlm2 time teran tu tahan napas n teran cm sembelit gtu.. In shaa Allah sng je bby kua..

sy 4x bersalin normal.bila full dilate 10cm sy x rasa sakit dah.xtau knp.jd kena ikut arahan doc atau nurse utk teran.sbb sy x rasa.anak pertama dlu kena gunting.wlu x rasa sakit contraction tp sa x rasa sakit kena gunting.haha.rata2 org x rasa dah kena gunting.jgn risau

masa gunting tu lansung tak sakit... kita tak perasan pun doktor dah gunting... tapi. msa jahit tu.. hemmm susah nak ckp😅

gunting tak rasa apa lgsung ... taw² dah kena gunting 😂

Tak sakit sis sbb ada ubat bius, tak rasa apa