Koyakan Bersalin

Hye mommies semua.. Nak tanya, 1st time mom masa bersalin memang dr akan gunting ke ?? Atau tengok keadaan ibu masa bersalin ?? Boleh ke request tak nak dr gunting ?? Risaulah sebab ramai kata jahit hidup² tanpa bius 😭😭 Dah lah sy jenis tak mampu tahan sakit sangat.. Risaunyaaaaaaa #1stimemom #advicepls #firstmom #pleasehelp

2 Balas

anak pertama saya kena gunting, pakai bius spray kit dan dijahit..mmg sakit apabila jahit walaupun bius. Sabar aje. Ibu saya pengalamannye, gunting pun sakit dan jahit pun sakit. Nurse akan gunting apabila baby melebihi masa utk keluar supaya baby tak lemas. Cuba waktu contraction utk practise nafas dgn cara betul dan tenang. Jgn angkat punggung stay in proper position and benarkan nurse buat apa saja yg dia blh bantu tanpa stress. Org yg tak kena gunting dan jahitan tak koyak itu mmg perlu bershukur sgt sgt. Harap allah beri peluang gitu pada kita. Dont be nervous so that u can deliver properly with mental stability. Insha allah semua dipermudahkannye.

2y ago

Kiranya bergantung pada keadaan baby dan ibu lah kan ?? Bukan dr wajib gunting kan.. Lega sikit dengar, dah lah nak bersalin hujung bulan 7 ni 😅😅

Xpasti pula. Tp apa yg sy baca dkt artikel (google2) , 1st time normally gunting sbb blum ada laluan, tkut bby xlepas keluar. Ipar sy kata bila jahit tk terasa sakit sbb sakit contraction masih ada. Wallahualam. Doa bnyk2, moga Allah mudahkan urusan bersalin nnt.

2y ago

Ohh yeke.. Thanks info