Bersalin

Boleh tak share pengalaman bersalin? Sakit contraction tu tahap yg mcm mana? Contraction, Seluk, Deliver baby, Gunting, Jahit. Part mana paling ngeri? And any tips utk 1st time mum deliver baby.

108 Balas

sy mula nye g hospital sbb sakit pinggang bila tnya kat klinik kk dia sruh g hospital cek kncing kotor ke ape sy pun g lah hospital skli kne than seluk pastu diaorg xbg blik trus than sbb diorg kta dh 3 cm mse tue walhal doktor x cek pun mse tue cuma misi atau yg pratikal diorg cek n trus pasang alat ctg allah lpas pasang alat tue sy muntah2 seksa btul pastu kjap2 seluk xboleh blik dri x sakit pun dah skit mse tue emosi pun trganggu dah first bby experience ape xada mak pun jauh mnangis2 sy mse kat hospital mampu zikir je part seluk tue mngerikan sbb bnyk kli sy kne lpas 2 ari pun bukaan msih 3 cm doktor suruh jalan2 pun sma x bukak jugak ari ketiga dah kne pcahkn air ktuban n tolak msuk labour room kat labour room pulak diorg kta dah 6 cm bila doktor cek rupanye sama ag 3 cm je sy dah mraung2 sbb sblm tue diorg bg induce ag nk bg cpat bukak pintu mse tue mmg ase nyawa nk trcabut dah ngn muntah2 ag sakit ag sy dah mnjerit2 mnangis mraung smua ada sakitnye allah je twu bp pun naik meloncat tinggi trus doktor pun emergency czer lpas tue diorg x bgthu sy kne czer sbb bp sy naik gler hampir nk koma mse tue sbb lpas bsalin sy kne pantau bp bila sy tnya klinik kk bru sy twu sbb ada tulis kat buku pink mmg mngerikan pngalaman bsalin sy first bby fobia trauma smua ada nie after 3 years preggy jugak hahaha rezeki allah lah ktakn tpi mmg plik knpe sy kne cmtue sy xfham cra diorg mmaksa sy bsalin seolah sy nie ada pnykit atau dah due date ape pun x ada sy shat cuma sbb skit pinggang due date pun lma ag mse tue 10 august 2017 due date sy n kne than 24 july 2017

Pengalaman sy pula.. Detect air ketuban makin kurang. Terus admit masuk wad. Doc cek jantung baby alhamdulillah still ok. So boleh la tunggu contraction datang. Doc bagi tempoh sampai esok pagi selepas subuh. Kalau takda contraction juga, kena induced or emergency ceaser. 1st time kena seluk oleh doc perempuan india. Agak agresif sikit tp memandang sy dah prepared mental awal so kuranglah sakitnya. Bukaan masa tu baru 2cm. Malamnya bermula la sesi bersenam dan menari. Supaya ada bukaan lagi. Pastu minum sup panas banyak2. Supaya sakit contractions datang. Malamnya ntah kenapa rasa sakit perut. Ingat nak berak. Tapi peliknya sakit kat pinggang. Macam senggugut. Semalaman tak dapat tido. Rasa sakit yg sekejap kejap datang. Esok paginya baru tau, itulah sakit contractions. Makin lama makin kuat. Alhamdulillah, doc kata x perlu induced. Jantung baby pun still ok lagi. Kali ni doc lelaki melayu pula seluk. Alahai. Segan sangat. Dah la hensem. Adududu. Dia buat gentle je. Tak sakit pun. Doc kata bukaan dah 4cm. Dah boleh masuk LR untuk pecahkan air ketuban. Rasanya dalam LR tak sampai pun 2 jam. Sebab bukaan tiba2 cepat buka. Bukaan dah 10cm, terus doc dan nurse proceed. Tak sampai 15minit lahirlah baby boy sy. Koyak kat bawah tu besar juga la. Sebab tak reti teran. Masa kena jahit tu kekadang terasa juga sakitnya sbb just kena spray saja. Tp masih boleh tahan. Tak melawan sakit contractions. Syukur semuanya selamat dan dipermudahkan. 😊

4y ago

Pengalaman saya lebih kurng awak mama...warded sebab air ketuban pecah awal...tpi saya kena induced la... Coz, dr.detected air ketuban kurng suda... Sejam lebih d lr, alhamdulillah, lahir baby boy...baby prem 35minggu 4 hari... Rasa contraction kejap ja dan memg kenak gunting dan jahit oleh dr.. Utk mama yg bakal deliver, ingat ja, ini la pengalaman terindah utk mama² yg mana semua org x mengalami nya...think positif ja...bykkan bedoa dan bezikir time tu...inshaaAllah, di permudahkan...

Sy part deliver baby tu ok ..xrasa sngt sakit..smpaikan masa nurse suruh teran tu sbab kpala baby dh nak kluar..sy xdpt nk teran..3 kali kpala baby nak kluar..mcm main2 pulak nak deliver masa tu..smpai sy ckp dkt nurse " sy penat owh"..trpksa la nurse gnting..xrasa pun parr gunting tu sbab contraction masa tu..Allahu..mmang xterkata la..kalau llaki yg kena part contraction tu xtw brapa org yg inalillah..msa contraction tu..ngam2 kena seluk lagi masatu..bleh2 nurse tu bgi kertas sruh sign tndatngan baca krtas lagi smua..smpai nak pgi tndas tu..melutut skjap masa nak naik ktil..nurse tu tngok je..smbil ckp "ok ka x"..msatu Allah..rasa mcm azab sngt..then bru nak smpai ktil tu smbil darah mngalir ngalir dri bwah tu..sy trhempap skjap dkt dinding..nurse tu tngok je smbil ckp "_ apa ko bwt ni"..mcm mw tembak je guna pistol"..dah tw org sakit contraction..bleh2 dy ckp " apa sy bwt tu"..pdhal org dh nak gila dah menahan...smpai la baby kluar tu..part jahit..memang skit..smpai mlaungkan azan skjap..hahaha..then ada sorang lagi nurse baik hti ni ckp pndai sy teran smpai dy ckp "sptutnua sy xpyah gunting miss v tu,sbab cntik jga ni "..adoii..agak byk karenah lucu dan mnyakitkan masa mlhirkan..doc yg sptutnya tngok dan smbut baby tu .xbrani plak tngok sy brsalin..dy berlindung dsebalik tirai...hahaha..maybe blum prnah rasa kot..sbab tu tkut..

4y ago

doc berselindung di sebalik tirai? Haha intai2 pulak extreme sgt kot sis punya action bersalin tu.

Pengalaman bersalin anak first Hari due tu awal pagi lagi dah rasa sakit contraction sgt2 ingtkan sakit biasa mcm sebelum ni , tp dia dtg mkin lama mkin kerap tp saya jernih tk turun tanda mcm pecah air ketuban ke atau darah .. Petang tu memang tk thn sgt2 dah g hospital beranak kt emergency 😆 tk sempat nk ke LR sbb dh nmpk kepala baby daa Lepas selesai tu terus tk sedar (pengsan ) sbb dri pgi tk mkn sbb tk lalu , sakit contraction punya psai tk hirau daa lapar dan dahaga Daa sedar tu baru mula proses buang darah beku dan jahit , depan mata 😳 nmpk kaler benang tu jarum mcm mata kait , sakit juga tpi boleh tahan lg dri contraction gila2 punya sakit .. Pengalaman ank ke 2 pun lebih kurang tk turun darah atau pecah air ketuban Bila yg ke 2 ni ada pengalaman la sikit sbb dh tau sakit nk bersalin mcm mna Tengah malam tu memang tk tidur sbb sakit sgt2 mata tgh mengantok tp takboleh tidur mcm2 da gaya tdur , duduk la sujud la .. Smpai pgi tu lepas subuh trus call husb balik cpt sbb rsa mcm nk beranak da , dlm pukul 8 smpai hosp da buka 6cm pukul 10 bersalin alhamdullillah cuma yg kedua ni sempat masuk LR dan paksa juga sumbat makanan supaya tk jd mcm sebelum ni 😁 Yang ank ke 2 ni takde kesan koyakkan , dan tk kena jahit

Sy baru kena 1st time semlm sis. Contraction tu mula2 okay lgi. Bila dia letak alat kt perut tu nk monitor contraction, mkin lma mkin kuat. Sy ingt nk tahan smpai pkul 6pagi,pkul 5,sy mtk painkiller. Tp tetap sakit blh control. Ngntok sikit. Seluk tu, msa cek 1st terkejut gak. 2nd cek lg. Bila dh 6cm,doc pecahkn ketuban, tarik msuk LR. Masuk LR, kena tahan lg contraction baru 7cm 😭 mcm2 rasa. Nk kencing, berak, kentut. Tp misi xbg teran lg. Sbb belum 10cm. Bnyk2 selawat, istigfar time ni. Jgn jerit 'sakit2'. Kena peka arahan misi. Dia ckp bila sakit, bru teran, tahan nafas. Mcm nk teran berak sembelit tu. Tau2 baby dh keluar. Sy xperasan pon kna gunting. Dh klua baby, dia goncang perut bg kluar uri. Paha kiri kanan kne inject, bg cair darah. Kena seluk lag, bg kluar drah dlm tu. Baru dia jahit. Sy kna jahit luar dlm. Inject pon, skit jgk bila jhit dkt kulit. Ok dh tu je penglmn sy pagi smlm. 😊

4y ago

Sy kne jahit pon smpai gigil kaki...hehe....tp still boleh than

contraction??? uugghhh! tak boleh bayang sakit dia mcm mna 🤣 pengalaman saya 🙋🏻‍♀️sakit contraction dia serang bawah perut mcm sakit senggugut 200x ganda.. bayang kn bukaan bru 2cm dah sakit gegar2.. dah tak rsa sakit kena seluk untuk cek bukaan🤣 msa teran tuh tak pkir apa dah.. rsa nak keluar kn cepat2 je baby.. baby dah keluar legaaaaa yang amat.. tak berenti ucap sykur alhamdulillah, mngucap byk kali.. blum habis lagi, kena seluk pulak utk keluar kn uri n darah2.. mmg sakit juga la🤣🤣sykur alhamdulillah saya delivery tak kena gunting n jahit.. welcome my baby boy👏🏻🥰 #1stbaby tips utk delivery : (1) sntiasa bepikir positif "orang lain boleh, kenapa kita tidak💪🏻" "kita keluarkan seorang manusia" "kita terpilih utk melahirkan seseorang" "syukur syukur syukur yaa Allah" (2) sedia dr segi mental n fizikal (3) cukup mkn n mnum utk tenaga

bila dah dtang contraction,kene seluk ke apa ka x sakit dah..contraction mcm nak buang air besar..tapi dok x bagi teran..nnti baby stress..dah 7cm dok surh pi labor room..saya tngok yg lain semua kene usung ngn wheelchair..saya selamber jalan kaki p labor room...dok pon terkejut..saya kata saya jenis kuat tahan sakit...sakit mcm mana pon saya boleh tahan..alih2 seluk punya seluk..4doktor dtang last2 depa decide kene Ceaser..menangis terus..time nak belah perut semua budak practikal..bayang hampir 20 org keliling..sorang cucuk blakang,lari p cari doktor,tnya doktor..sorang bbuh okSigen lari lagi p cari doktor..kita pon lemas..last2 pengsan..sedar2 dah siap..anak pon x tau laki ka pompuan..yg nurse dok tanya puan ank laki kan pompuan..mana la saya tau..anak masuk nicu...3hari lepas tu baru dpat pegang anak tngok anak..lagi seronok bila dia sebijik ikut muka saya..sekian

Normal delivered experience. Kena seluk taksakit cuma takselesa je sbb dikebuk jari utk rasa berapa cm pintu rahim tu 🤤 Contraction tu yg kalau rate 1-10 lah sakitnya, saya boleh bagi 40/10 🤣 alhamdulillah syukur tahan con dlm 7jam je. Peak sakit dia dlm 2jam. Kena seluk time 8cm, mmg takselesa sbb con tgh dtg 😅 Masa deliver baby lah paling lega, taksakit apa pun. Part gunting pun lagi lah takrasa apa 😄 Time kena jahit, sakit perit sikit je sbb bius kjp sgt. Terkejut2 je bila jarum mcm mata kail tembus kulit. So far, semuanya takde apa sis, takperlu risau sangat, sekelip mata je semua tu. 😚 lepas je baby keluar letak kat dada kita, waktu tu sakit apa pun tak ingat dah. Seronok tak terkata tgk penghuni rahim dah keluar sambil kelip2 mata 😍 apepun bykkan berzikir semoha dipermudahkan semuanya 🤗🤗

Sy belum ada pengalaman lagi. Cuma tadi masa check up doc check dah ada 2cm bukaan. Jantung baby ok, contraction sy dlm 80 je, rasa ok lagi. Cuma td doc ada cuba bukakan laluan, masukkan jari & stretches bhgian bawah. Tak sakit tapi ngilu, senak & tak pernah experience so perasaan dia campur2. Tp alhamdulillah ok, insyaallah pengalaman ni utk kita belajar & hayati kekuasaan Allah. Sy baca komen2 mummy kat sini sy naik seram, tapi masing2 merasa pengalaman yg berbeza. Semoga Allah permudahkan urusan kita. Sy assume mummy ni muslimah ye, jadi boleh amalkan zikir nabi yunus & zikir nama Allah “Al-Fattah”, baca juga surah Al-Insyirah. Insyaallah moga Allah permudahkan urusan bersalin kita semua. Moga mummy kuat semangat hadapi semua ni, moga ia jadi kenangan yg manis buat kita semua. Amin.

contraction..serius..yg tu ja yg pling sakit paling ngeri,paling sgala galanya lahh..xboleh ingt msuh terbayang2 lg..duk meraung2 dlm lr..hehe hmpir 36jam sy mnahan sakit contraction saja..yg lain2 tu msih boleh diterima akal waras lg,xde lah sakit mcm contraction..even kna jahit pon x sakit mcm sakit tahan contraction..sy xthu lah org lain,tp bg sy contraction adalah bnda pling azab sy pernah rasa..smpai sy trauma dan skrg otw pkai iucd utk elakkan mngndung lg..hehe xde tips pon sis,tp pstikan mental dan fizikal kna kuat,dan masa nk teran baby jgn angkat punggung,nnti koyak byk..lg satu,jgn byk jerit dlm lr,nnti masa nk teran dh xde tenaga..sy hmpir kena czer sbb dh xde tenaga nk teran baby,tp alhamdulillah last teran,baby kluar jgk..