sambungan kisah nak berpantang di mana..

Saya ckp kt suami saya boleh tak nk balik pantang kt umh mak saya (btw my husband x sebulu dgn my family) lepas tu dia ckp boleh tp dia xkn balik sana ? apa patut sya buat? Boleh bagi tekanan btul la mcm ni ? i need help! ?

16 Balas

Mana boleh suami cakap mcm tu, tak nak balik rumah mertua. Apa guna kahwin dgn sis tapi tak boleh hormat keluarga sis. 1 st je dah bg contoh tak baik, mcm mana nak membesarkan anak kalau seorg ayah tunjuk contoh tak baik!?. Lagi 1 sepatutnya suami sis seorang anak patut lebih faham yg anak mmg perlukan ibu disisi ketika dia lalui perkara sama. Can't brain la spesis mcm ni. Tak matang langsung. Sis wlpn kita hnya isteri tapi perbuatan suami kita patut kita tegur, spy dia hormat mertua wlpn buruk mcm mana sekali pn. Kesian kat sis... Bincang dgn suami baik2, ckp dgn dia xblh ke buat utk sis dan anak yg bakal lahir. Sepatutnya suami kena tunjuk contohnya yg baik kat sis dan anak. Satu hari nanti dia akan lalui perkara yg sama. Apa2 pun sis bincang balik dgn suami dan bagi dia faham betul. Lelaki ni kdg2 kita kena ckp fakta spy dia tak tembk kita balik. Bagi dia fikir apa yg sis ckp dgn dia. Sis jgn stress ok...

4y ago

Lelaki ni ego....tak sangka ape yg sis rasa sy dah lalui....

Kalau saya akan lebih selesa berpantang dengan mak sendiri @ suami. Kalau berpantang rumah mak mertua, banyak terbatas. Seperti aurat dengan adik beradik ipar. Mak yang bela kita dari kecik so dia akan lebih memahami. Kita pun takada la nak segan sangat kalau nak minta mak ambikkan apa apa, tengok kan apa apa. Jangan stress stress, relax. Slow talk dengan husband. Kalau dah berebut sangat. Kata nak pantang rumah sendiri. Nanti mak @ mak mertua boleh mai tengok anak dirumah.

Assalamualaikum, jauh ker rumah sis dgn mak sis? Sebab dr posting sis sebelum nii, sis kata mak sis akan dtg rumah ke rumah sis setiap pagi masa sis berpantang. Sy rasa kalau sy jadi sis, kalau betul mak sis boleh dtg hari2 utk bantu sis berpantang, so berpantang lah di rumah sis sendiri. Sis dan suami stay rumah sendiri ker? Sy kurang jelas keadaan sepenuhnya. Jgn stress2 ya sis. Inshaa Allah, Allah akan bukakan jln penyelesaian, doa byk² ya.

4y ago

suami pun.. 🤦🏻‍♀️ duk jer rumah sendiri. suruh mak sis datang setiap hari. bertegas dari awal dgn suami n mak mertua. kalau dah jenis tu, nanti sis n family sis yg makan hati. bukan nak ajar jadi durhaka ke apa, tp itu hak sis. pls jaga mental emosi time berpantang. rancang n buat pilihan dari awal.

Sis terangkan husband sakitnye.. Payahnye.. X semua mampu pantang sendri.. Ibu dan bayi x boleh dibiar sendri lepas besalin nnti boleh ade bby blue.. Lelaki biase la ego xmau kalah mcm x pikir prasaan org sebb mmg da dicipta mcm tu. Pujuk elok2 ok.. Pape pon kesian kat diri sendri dulu jgn pikir org lain. Selfish tu penting Kadang2 ☺️

If he doesn’t respect ur family, he doesnt respect u.. pantang la rumah sendiri kalo ade rumah sendiri.. kalo camni perangai nye sila La senyap2 simpan duit sendiri ye.. mcm boleh agak je camne nti.. pandai2 la ye tarik rambut dlm tepung.. awk kene bijak manipulate org2 cmni

Ckp kat suami... Hmm... Sekrang sapa yg nak berpantang?? Suami ka isteri? Yg nk kna ikat perut, kawal makan.. menyusu semua???? Suami ka isteri... Isteri kan.. jd biar isteri pantang.. suami sila pergi kerja.. dan pantang nafsu.. xnak duduk sudah... Pergi dok umah sendiri..

Xpe la. Dlu sy pantang 1 minggu d rumah mak sy. Husband x ikut pun😊sy ok saja lgpn sy sendiri x selesa lama2 d rumah mentua dan husband pun x selesa di rumah mak sy. Selepas seminggu sy balik rumah disambung jaga oleh husband. **kami tinggal sendiri

4y ago

Bg sy, tak pe la..pantang je la umah mak awk. Dia nk dtg tu dtg la..sihat sikit nanti, awk balik la pantang sendiri k..😊

Awk pantang jela sndiri klo camtu.. Dduk rumah sendiri.. Adil.. Mak awk xjaga.. Mil awk pon xjaga.. Susah klo pkir xsebulu ni.. Kita kawen bukan dgn pasangan kite jee. Kena kawen dgn ahli kluarga jugak

Takpe sis.doa yg baik byk2 k.insyaAllah mana tau baby keluar nanti die berubah lembut hati tgk anak dan jadi rindu nak cium bau anak die.yg penting doa yg baik2,pikir yg baik2 je. Yg baik akan datang❤️

Yang tak ikot or tgk slme pantg tu jgn persoalkan in future laki tak appreciate betape susah n sakitnye.. Sebb drg x nmpk.. N ade yg amik kesempatan curang jugak.. Just saying the fact.