Buntu nk buat keputusan...

Salam..sy br melahirkan ank pada 13/10 skrg perpantang kt rmh family...masalahnye skrg husband srh blk pantang kt rmh sendiri...family pulak x kasi balik...rmh sendiri dgn rmh family dlm 10 min je...sy buntu x tahu ckp sape yg nk ikut...

8 Balas

10 minit jee.. husband tak selasa or ada sbab lain? tempat isteri disisi suami, selagi suami tak buat ssuatu yg bertentangan dgn agama takda masalah pun. 10 minit family pun boleh saja ringankan diri melawat awk. kan lebih afdal suami yg jaga, sama2 buat ank maka sama2 jaga ank.. tp tu suami awk, hanya awk je tahu sikap sebenar dia. sy lebih selesa pantang dirumah sendiri sbb lebih privacy,senang nk training breastfeeding. klau dduk kg kejap org tu tgk kejap org ni tgk. stress jadinya.. asalkan suami boleh handle. lg pun pantang ckup 2-3 minggu je tanpa buat sebarang kerja ringan or berat. pantang yg kena lama ni jgn angkat brg2 berat saja, pantang bersama suami pun biar luka betul2 sembuh & darah betul2 kering. dlm islam pun tak perlu pantang sampai 100 hari pn..

ohya btl.. kalau sorang2 d ruma lebih baik ada yg mnjaga.. yg sbnrnya sy suka lagi kalau jadi tmpt sis, sy akan pilih balik ruma sndiri atau rumah ibu sbb sy dah terbiasa.. yg masalahnya suami sorang mmg dia penat lah tu. jadi kalau ada yg tolong2 d ruma sis okey lah tu.. mcm tolong cuci piring. hntrkn mknanan.mcm tuu..

Klau balik rumah sdri ad org jge sis bpantang ke?klau ad elok lar blik rumah sdri ikut ckp suami tpi klau sis bpntang sdri baik sis dduk aje bpantg at umah family..sis baru je melahirkan,nk kne byak rehat..lgi pun jarak rumh fmly dgn rumh sdri xbpe nak jauh bleh aje suami ulang alik tgok sis n baby

4y ago

tq

suami x selesa tu...balik je sbb 10 min je jarak..bole je kalau mak da siap2 masak makanan pantang..mintak sape2 hantarkan kt awk...kalau mak sy mgkn dia izinkan je balek...mak kte boleh paham suami mgkn x selesa..mgkn ada adik beradik pompuan awk ke...rumah x jauh 10 min je...insyaallah ok tu..

4y ago

tq

make sure rumah sendiri suami bantu tolong smua.. pantang sendiri smua kena buat tau masak, mandikan baby. Kalau mak nak tolong tgk2kan blh je.

Jarak dekat tu senang nak try n error.. ikut dlu cadangan suami.. kalau awk x leh nak cope zass angkut la baby ke rumah family

Ikut mana yg sis selesa. Jngan stress2. Buat masa berpantang ni elok fikir untuk diri sendiri dulu

Ikut ckp suami