Mak mertua vs Mak sendiri

Saya mengandung dah 8 bulan mak saya ckp nnti pantang mama mai jaga kt umh adk tiap2 pagi pi umh adk jaga. Mak mertua saya plk baru mai tadi saja ziarah lps tu boleh kata nnti pantang balik umh mak. Mama xdak pengalaman lagi anak pertama mcm mna nk jaga baby lagi nk jaga saya lagi. Katanya la Dalam hati saya ni saya nk mak saya yg jaga? mcm mana ni. Nak berpantang ponn berebut ? i need help. Ada sesapa mcm saya tak? Nak buat mcm mana yaa?? Masa mak mertua ckp mcm tu saya diam je ? x nk ckp lebih2 stg terasa plk

37 Balas

kalau sy plk, sblm mak mertua sy brsuara. sy dlu yg jwb soalan2 org sekeliling terutama adik beradik mak mertua yang tanye sy nak berpantang kat mana nanti. sy terus jawab tnpe tgk pun muka mak mertua sy. sy ckp sy nk brpntg kt marang kt rmh mk sy. mak mertua sy xleh ckp ape. sbb sy lg berhak tntukan mane sy nk brpntg. so ble org2 duk tnye sy akn jwb cmtula. sy pun dh bgtau awl2 kt husb sy nk brpntg rmh mak sy, husband pun xnk paksa sy brpntg kt rmh mk dy sbb xnk kitorg gaduh sbb berpantang shje. sbb rmh mak mrtua sy pun dkt trgnu jgk cuma daerah je lain. so kalau sy brpntg kt rmh mk sy, mk mrtua pun blh dtg jenguk sy dgn suami ataupun nnti sy blh je dtg rmh mk mrtua , rmh adik brdik mk mertua. sbb mk sy dh pesan aawl2 dy nk jge sy ble sy dh brnk nnti. kdg2 kte pun xleh jgk nk kene jge hti dy je. plus mak mertuaa bkn mak kte . so kte xprlu pun ikt ckp dia. mak mrtua sy xbrni nk bntah sbb dy thu prngai sy cmne. 😆. kitorg pun xrpt sgt . kdg2 ad je rse hti . tp ble sy msuk hospital ni dy jd amek berat plk. sy pun buat baik jela kan. wlsupun dy xske kt sy, sy xbrpe ske kt dia. 😆😆😆 tp kalau dy buat baik amek brt sy buat baik jela. klau dy crte bkn2 psl sy kt adk brdik dy sy buat bodo je. mls nk amek thu.

Sama macam saya, tapi suami dan abang ipar saya sendiri cakap dengan ibu mereka yang biar saya berpantang di rumah mak saya sebab waktu tu pulak tengah ramai, tu yang abang ipar pun bersuara. Ibu mertua saya suruh berpantang di rumah dia dengan alasan mak saya tak ada pengalaman jaga cucu. Alasan tu memang tak boleh pakai. Lagipun ibu mertua dah merasa, mak saya ni bakal jadi Wan. Cucu pertama. Tapi kena terangkan baik².. ibu mertua nak bangkang lagi memang tak boleh sebab suami saya jelaskan baik². Takde pengalaman jaga cucu saja, bukan takde pengalaman jaga anak. Aurat pun terjaga kalau kat rumah mak sendiri.

4y ago

Tq ☺

sama laa mcm sye juga kedua2nya nak jaga.. tapi sye pilih mak sye... mak mertua ckp jauh kalau pantang dekat KL.. memandangkan sye duduk dekat gan mak mertua di besut.. jadi dia suruh sye pantang gan dia... tapi sye tolak cara baik... yg penting ckp tu kene ada skill supaya mertua tak terasa hati.. sye pon lebih selesa mak sendiri yg jaga... 😊 kalau tak pandai ckp suruh suami ckp gan mak dia elok2.. satu lagi mama awk mesti laa pandai jaga sbb dulu dia pon pernah bersalin n berpantang ? tu buktinye dah besar pon awk... #pilihanditangananda

Terpulang laa nk pantang mana.. mmg laa mak awak x da pengalaman jaga org pantang.. tapi mak awak tu pernah berpantang jugak.. Lagi satu.. xpernah jaga mmg xda pengalaman.. sama mcm mertua jugak.. pernah ada 1st... Xkan sbb xpernah jaga, xnak bg.. bila nak merasa nya.. there's alway be 1st time in everything.. Mak mertua n mak awak dulu beranak sapa jaga??? Skrg awak yg nak pantang, awak pilih.. isu aurat lagi... Mak awak bela awak dr kecik.. mak mertua tahu ke bdn awak mcm mna??? Kalau x pantang jaaa sendiri..

Pada sye better mak sndiri yg jaga. Mmg la takde pengalaman pun tpi pade sye ape2 kita tetap selesa dgn mak sndiri. Nak minta tlong pun tak segan. And mak sndiri slalu tak berkira dgn anak. Kadang mertua ni nak jaga menantu waktu pantang bukan ape sbb sronok bole main ngan cucu 😅😂 sis bincang dgn suami susun ayat elok2 sye rse mak mertua pun bole paham. Kira ok la berebut nk jaga. Mak mertua sye, sye preggy ni pun mcm takde amik port hahaha inikan nak jaga mse pantang.

4y ago

Sy plk ms nk pntg ank sulg,mk mrtua beria nk jg, bila hujg2 nk brnk, brnk kt hosp dkt umh mk sy ,mil plk buat trasa hti ingt sy xjd pntg dgn die, kami somi isteri pun rs bslh n then proceed lps je kua wad trus travel smata2 pntg umh mtua.tp awal2 dlm smggu je cmtu ms ad somi sy ok la,msuk mggu kdua masyaAllah,xtau nk ckp pe dh.Allah je tahu.then serik mls dh jg hati org sgt,pk kite n baby n momen2 dlm pntg tu lg pentg n stabilize healing mental n fizikal.better kenal dulu masak2 prgai mil n mak kite.then choose better.sy plh pntg sdiri,sape nk dtg melawat please jgn tdo,sila blk hari yg sama jgk kalau mulut jenis lepas 😝

Sama lah. Mak mentua mmg baik, tp still x sama ngn mak sendiri yg tahu busuk wangi kita. End up sy pilih berpantang dgn husband jauh dari kedua2 bonda tersayang. Still kene marah sbb anak first gatal nk jaga sendiri. Hehehe. Utk sis, sy advise fight for your choice. Ckp elok2, x pon mintak suami bgtau mak mentua. Yg terpenting masa pantang adalah kesihatan mental, x nak stress, nak tenang je. InshaAllah.

Sy pantang sdri je dgn suami, dari anak pertama smpai ke4 ni.. Sdri lg..Lebih slesa bila dgn suami,mtk tlg itu ini pun xsegan..wlopun mk sdri sy malu nak mtk tlg,apelgi mak metua lg la segan.. Suami biasa cuti 2mggu slps sy bsalin,lps dia keje agk pnt sikit laa dia kn, balik2 kje nk urus pakaian anak bini, tp xperr nak anak kn kena laa kerja keras 😄

Klo saya lah,, mmg mak sndiri😅 sbb saya bgsu.. Mak lagi tahu ank dia suka mkn apa.. Then kita pon xsegan nk mntak mak msakkan itu ini.. Klo mak mertua,, sis berani ke mintak dia msak itu ini? 🤭 Belum lagi soal nk bengkung.. Lagipon mak mertua takde penglaman tu laa seram! 😅

4y ago

Hehe kan! Lgpon slagi ibu kita ada.. Ape salahnye kite bermanja.. Pantang dgn dia.. Esok lusa dia takda. Kita yg sedih sbb xdpt rasa dia jaga kita pantang.. Sis bincang elok2.. Saya dlu pon camtu masa bru pregnant.. Cucu sulung belah suami.. Suami nk saya pantang rumah mak dia.. Tpi saya ckp awl2 yg saya xselesa.. Lagi selesa dgn mak sndiri.. Last2 dia ikot 🤭

pilih ikut yg sis lebih selesa. of course duk rumah sendiri lebih selesa. dan of course lebih selesa dgn mak sendiri. Asalkan mak sendiri sihat wal'afiat boleh tlg uruskan sis n baby, Insyaallah semua ok. Dari awal kena bertegas, baru nanti² tak timbul masalah lain.

Berpantang kat mana yg awak selesa dan tak stress, kalau memang nak mak sendiri yg jaga, which is almost semua orang rasa mcm tu, just go for it. Mak mertua tu, boleh bincang baik2. Sebab kita yg pregnant kan, kalau stress pun x bagus, so kita pilih ape yg kita suka 😌