Luahan hati

Sekadar nk meluah perasaan sebab saya ni takde kawan2. Tahun 2023 ni baru je masuk tp tak tau la nk ckp apa, cerita nye mula mcm ni, mak saya ni okay je org nye tp bila dia marah atau teras hati dgn saya mesti dia akan ckp merepek yg bukan2, mcm pilih kasih pun ada, kadang benda tu bukan isu besar pun, tiba2 call ckp dgn nada kasar mcm tak boleh nk ckp elok2, tp bila dgn anak lain elok je dia berckp, smpai baru ni dia ckp saya ckp kasar dgn dia sebab suami saya yg ajar, padahal suami saya tu kalau saya betul salah dgn mak saya mmg dia marah, tp dia tau saya tak salah jd mesti dia sebelahkn saya, smpai mak saya ckp tak suka suami saya, dia start merepek ckp kalau abg sy tak balik walikn kami dulu kami tak nikah lah, hmm smpai mcm tu sekali dia nk ckp, padahal kami kawin bukan tanpa restu, okay je bila ada tak suka smpai nk ckp mcm tu, sekarang suami mmg dah jauh hati dgn mak saya, dia terasa sgt, sy mmg tak leh nk berbincang baik2 sebab mak ni pikir dia je betul, apa saya buat walaupn saya betul saya ttp derhaka dgn dia, sekarang suami suruh diam je, buat tak tahu, dgn adik pun tgh gaduh sekarang, dia mmg tak boleh ditegur lansung sedangkn kami tak pernah berkira pun dgn dia, mak terlampau manjakn dia smpai nk tegur pun mak takut, jadi kami je la yg salah, dari dulu pun mak mmg ada je tak puas hati dgn saya, bila adik beradik lain buat okay je, Buat ibu2 diluar sana jgn jadikan gelaran ibu tu alasan kau boleh buat apa saja tanpa fikir hati anak2, sedangkan anak2 tak buat apa2 pun, nk ckp tu bia hati2 jgn main lepas je Doakan mak saya dan keluarga saya supaya berbaik semula, saya tak dendam tp saya ingat.

4 Balas

Pernah kena dgn mak sendiri sis. Masa tgh sarat menunggu hari. Tak nafikan sy pun ada salah juga. Tapi apa dia buat lagi menyakitian hati. Tak pernah sy tinggikan suara kat dia mcm adik beradik sy yg lain jadi mmg mudah dia nak buli saya and lepas geram. Apa sy buat? Cut contact terus dan sekarang anak dh 3 bulan sy takde pun bgtau dia sy dh bersalin walaupun dia mmg dh tau dr adik beradik lain. Tak de dia tgk baby and sy mmg keraskan hati buat diam. hidup makin tenang dan takde rasa marah ke kecik hati. Kita ni mak tak semestinya betul. Kalau saya buat salah kt anak sy mintak maaf. Jadi nasihat saya sis, cut / minimal contact dgn org toksik. Walaupun org tu darah daging sendiri. Sebab apa? Kesihatan mental awk lagi penting.

I can feel you sis. sy pun ada sorg adik perempuan yg merangkap adik bongsu kami 8 beradik. dia ni mcm yg sis ckp. dia salah, mak tetap bela dia. wlpun mak dah mcm org gaji mereka, tapi mak x kisah. kami dgn adik beradik yg lain pun xtau nak ckp apa klu mak meluah kata penat & sebagainya. dlm lubuk hati yg paaling dalam, nak je ckp mck ni "dah mak yg manjakan dia, apa tidak dia jadi manusia yg mcm skrg" tapi simpan dlm hati je kata² tu sebab dah agak mak akan marah & merajuk. hmmmm...kdg sy tengok laki adik sy tu pun rasa kesian sebab dia terpaksa hadap perangai 'anak emak'. dia pun x boleh nak buat apa² klu bini dia(adik bongsu) buat perangai budak². dah dua anak tapi perangai masih childish sebab mungkin 'anak emak'.😂😂

sbr ya sis..ada mak jenis 'panas" dgn anak pmpuan..adakah sbb mitos org ckp muka mak n kita kalau seiras = tak ngam?🤔🙂 pilihan awk skrg 1.bykkan berdoa.hri2 sedekahkan al Fatihah , surah yusuf ayat 12 ,surah al kauthar smga mak lembut hti 2. teruskam buat baik kt mak..jgn tinggi suara sbn akan triggered lg kemarahan..Walaupn susah, cuba utk layan dgn berhikmah..pegg maruah suami ketat2 yg mana suami tak ajar utk berkasar dan melawan 3. cuba belanja2 mak .kdg ada mak suka kita lanje2..beli apa yg dia suka contoh durian ke..yg susah dpt mcm bermusim..tanda awak sntiasa igt mak.. 4. bykkan diam utk elak pergaduhan...

sama dengan saya sis