Berpantang

Salam semua saya nak tanya , kalau ibu2 semua pilih yg mana ? Macamni parents saya ddk perlis while husband kerja terengganu so currently kitorg kt terengganu , saya ingt nk pantang kt terengganu for 20 daya mcmtu then nk balik perlis , reasons sebab ayah saya kerja shift so saya x nk nyusahkan dia nk bawak pergi klinik apa semua while husband saya x de , tpi masalhnya sekarang ibu saya x paham semua tu dia ckp saya x sayang dia sebab x nk pantang dgn dia , mcm mana ye kalau bnde mcmni

2 Balas

Wsalam. Ini pndpt bdsrkn pnglmn sy yg masih dlm pantang 1st mom klu btul2 nk pantang sndri, mental kena kuat. Dan btul2 kena rely dgn suami, means kerja2 rumah suami wajib uruskan. Klu x awk mmg takkan rasa bpantang. Dgn bby yg kita xtahu ada masa ok, ada masa dia meragam. Niat ibu awk sgt baik, dia nk awk rehat & recover baru balik rumah, while dia tgk2 kn anak awk. Tang checkup tu, klu bsalin normal misi yg akn dtg rumah. Melainkan czer yg kena ulang alik utk cucuk heparin (bgantung pd kwsn, ada yg kena cucuk di rumah) Ataupun utk the rest of pantang, hire CL utk uruskan awk & bby. Tp ni mmg kena keluar kos lah. Sbb suami awk kerja, klu dia blh sediakan mkn minum awk, mndikn bby, buat kerja2 rumah..xperlu hire CL. Slowtalk dgn ibu awk ye. Moga dipermudahkan segalanya ya.

2y ago

Tq for the suggestion , saya mmg ade hire cl sebb tu nk pantang sendiri dlu , lgi satu sebab saya nk husband saya ade dekat for the first pantang 🥲🥲 sebab tu saya pilih untuk pntng kt terengganu dlu tpi tu la mak saya seolah2 x paham even saye dh slow talk buntu saya 😢😢

saya pilih berpantang dkt rumah sendiri. hired cl utk 10hari yg dri pg sampai mlm tu. nnti suruh husband amek cuti lebih sikit dlm 1w or 2w gitu. lps tu sye suruh husband pickup mak sye bwk balik rumah ktorg. sbb rumah mak sye jauh dri hospital, kena tempuh jem lak dluu bru smpai hospital 😅 rumah sye dkt dgn hospital, keluar simpang rumah dpn sikit dh sampai. awk ckp dgn ibu awak, bersalin kt terengganu dlu, lps settle hal baby dgn awk baru balik perlis. atau pun suruh ibu dtg rumah awak. jaga dkt rumah awk je.

2y ago

Ok juga idea husband amik parents dtg terengganu kan . Ok nnti daya nk bincng dgn husband heee tqqqq . Saya pun mmg ade amik cl for 20 days sebelum balik pantang ke perlis bgi bdn kuat sikit with the emotional support from husband