kuning BABY

Mommy HELP ME ? Baby saya kuning makin naik hari hari kena pergi KLINIK , takut je kena tahan wad balik , ada cara tak untuk turunkan kuning Baby ?

25 Balas

Kerapkan penyusuan sis. Sbb kuning turun bila baby berak n kencing. Baru2 ne baby sy kna thn wad 3hri utk phototherapi kuning dri 133 naik smpai 200+. Slma phototherapi tu kna kuatkn hati je tgok ank dlm tiub then kena cucuk jarum ambi drh😭😭 Slagi kuning tk turun tk blh blk. Sy ank first, susu bdn kurang. Nasib baik msa hri ke3 tu kuning baby turun sikit so dpt la blk. Tiap hri kena review klinik, doc suggest utk bgi baby mnum FM sbb susu bdn kurang, baby tk kerap berak. Syukur lepas bgi mnum susu FM baby kerap berak n kencing, skg kuning dah turun habis. Skg sy bagi susu bdn & bgi susu FM juga sbb tkt bby tk kenyang...

Klau sis pilih tuk teruskn susu ibu jangan mkan halia,kunyit @ bende2 panas tp pd sy y jenis darah O+ sy pilih tuk stop smentare bg bb susu badan @ boleh campurkn dgan susu formula. Susu ibu memag y trbaik tuk bb tp x smue susu ibu ade khasiat y d prlukan bb jaundice. Bb jaundice perlu mmbuang dgan kerap tuk hilangkn jaundis kadag2 susu ibu x buat bb kenyag. Anak sy sendiri alami jaundis tinggi tp Alhamdulillah mndadak turun lepas sy bg susu formula n sy kembali bg susu badan lepas bb sihat. Dlm apps ni ade artikel tentag jaundis dan susu ibu,sis boleh bace..

2y ago

betul!! sy setuju

Pelbagai petua ada, mandi dgn daun kucai, sapu badan baby dgn air kelapa kuning(kelapa tu warna kuning), sapu badan baby dgn aloe vera, semua sya cuba ada hari naik ada hari turun. Sampai lah ank sy prologned jaundice. Bila dh lebih 14 hari kuning, kena refer pakar. Pakar akn amik sample air kncing dan darah utk check hati. Bila check smua normal, doctor pesan jgn risau klu kuning lmbt turun. It is normal klu kptusan hati adalah normal. Ank sy 2 bulan lebih baru hilang.

baby sy kena tahan NICU sebab kuning tinggi. masa mula2 bersalin susu badan sy kurang n keluar sebelah je.. sy pon xpandai nak latch kan baby.. so sy pam 3oz susu dan bg baby minum susu setiap 2 jam.. mmg akan slow sikit turun sebab susu badan je, tak guna FM.. tp alhamdulillah turun.. n ibu amalkan minum air rebusan kurma sebelum pam or menyusu.. agt2 berkesan insyaAllah

Dulu baby saya, buka bedungnya, biar dia tidur tepi tingkap yg ada bias matahari (jgn sampai kena cahaya lah ☺). Kerap susu kan dia, even dia tido, paksa jugak bf/fm feed. So dia kerap berak, kencing taktermasuk, dia kena berak jugak. In shaa Allah bilirubin dia byk keluar & turun dlm bacaan darah. Semoga Allah permudahkan masalah awak ye sis 😉

kerap bagi susu biar pun baby tu tidur kalau bole bangun kan tiap 2jam kena mnyusu..selama baby saya jaundis sya minum ribena bukan bg baby ya sis dpt tips dr ibu sebelah katil masa besalin hari tu..dia suru cari anggur hitam utk sya makan tp x jumpa lebih" lagi masa pkp ni..jd sya minum ribena..kuning anak saya dr 169 turun terus p 56..

4y ago

yesss..yg ori minum jk byk mn ...sya tiap kali pump susu sya akan minum...dr 1**trus trun p 56

Kerap bg susu badan setiap 1-2 jam, kalau tido kejut je dia. Baby kuning byk tido sbb dia lemah. Jgn bg makan benda pelik2 mcm org recommend, kidney baby tak blh proses, dgr ckp doktor jgn memudaratkan lagi please. Kuninng baby akan dibuang melalui tahi dia sbbtu kena minum susu kerap.

4y ago

Jaundice is a condition where a newborn baby’s skin turns yellow because a high amount of bilirubin is produced or because the liver can’t get rid of it quickly enough. Bilirubin is a brownish-yellow substance that is produced after red blood cells break down. The body gets rid of bilirubin through the stool (poo) and urine (pee). Penting ya utk kita ambik tahu, ilmu. Bukan dgb bg baby makan benda pelik2. Bilirubin(kuning baby) akan dibuang melalui kencing dan berak. Jd paling afdal ialah susukan dia. Jgn nanti suka mandikan dgn itu ini, nanti dpt penyakit kulit pulak........ 😟

elakkan lada hitam, halia, kunyit..lepas baby bebas dr pantang, baru boleh mkn sume tu sbb benda2 panas..ibu minum susu kambing, bkn baby.. InsyaAllah, tu la sy amalkan, mmg tak smp sehari, baby sy tak de kuning dh.. alhamdulillah.. kerapkan susukan bayi

Cuba buat air taugeh. Cara dia ramas2 taugeh dlm air lepas tu asingkan taugeh. Air taugeh tu buat mandi baby. Anak saya kuning sikit masa lahir alhamdulillah lepas ibu mertua cuba cara tu kuning makin turun

kalau ikutkan pgalaman anak sdre sy dulu, titipkan air kopi tanpa gula dkt lidah baby dan mandikan dengan air inai...alhamdulillah dr hari k hari kuning dia makin turun... #tips org tua2.... #tips org kg