kuning BABY

Mommy HELP ME ? Baby saya kuning makin naik hari hari kena pergi KLINIK , takut je kena tahan wad balik , ada cara tak untuk turunkan kuning Baby ?

25 Balas

sye mandi kn ank dgn air agar-ii y tali tu,pstu sapu getah akar pkol ali-ii dekt tapak kaki bby setiap kli selps mndi.jemur bby dekt matahri pagi..alhmdulilh ank sye dh x de kuning n x pyh g cuck lgi

Elakkan benda2 warna kuning dekat dgn baby.... Kerapkan juga menyusukan bayi... Klu ada makan jamu, hentikan dulu buat sementara waktu...

minum susu ibu..? ibu jaga pemakanan.. kalau minum fm, cuba bhenti dulu skejap susu ibu.. kadang sbb susu ibu tu buat prolonged jaundice..

4y ago

means jgn mkn yg panas2 mcm halia trlalu byk ke.. lada hitam je.. boleh mkn tapi jgn byk.. erm boleh kejut bby stiap 1 jam.. bagi 30ml.. 2 jam 60ml.. bby jaundice memang kerap tidur sbb letih.. sblm feed tu tukar pmpers.. lap sikit mata dye.. kalau xnk direct latched, pakai botol susu msok mulut then usik2 pipi dye.. msti dye isap.. normal bby akn minum byk tu.. 😊 jgn letak bby tempat gelap2 ya..

Hari tu baby kna kuning jga, mentua saya bgi minum air kelapa kuning 1/2sudu gitu. Esoknya kuning trun banyak. #tipsorangkampung

Sengkuang cina... Air senkuang tuh bagu sikit sikit dekat baby.. inshaAllah akan berkurangan petua orang kampung

Banyakkan menyusu baby . Setiap 2 jam kejut bby bgun sruh menyusu . Bby yg kna kuning ni mmg byk tdo .

mandikan dgn mandian sengkuang cina yg dijual di kedai ubat cina pun mmbantu sis..

kerapkan penyusuan... boleh cuba mandi kan bayi dngan herba yg mnurunkan kuning

Kene kerapkan penyusuan.. Spaya baby membuang lbh kerap dan kuning bkurangan..

jemo bwh matahari sblm kul 10.. amk chya yg tu..insyaallah sembuh