baby kuning

hi, ada tak utk kasi kurang kuning baby cepat? ??? baby saya kuning makin naik and hrini dh kena tahan dlm wad ??? cmna nak kasi kurang kuning cepat, tak sanggup duduk dalam wad lama2 ??? pleaseee tlg saya

116 Balas

Susu ibu dgn kerap, byk n pastikan berak y byk. Ibu pun jaga makan. Check balik apa makanan y buat anak trun n naik kuning. Mcm sya, org ckp minum susu kambing trun kuning. Tp anak saya trun sgt2 skit n kdg2 x trun. Tapi kalo saya minum sunkist. Rasa cm nk melompat2 tgk result trun byk n consistent. (Dr bacaan 330 ke bacaan prolonged jaundice leh isytihar discharge 125) amik masa 2 bulan. 2x masuk hospital. Perah susu ibu masuk botol kalo anak masih susah nk isap tp kena ajar breastfeed betul2. Sbb bagi susu ibu dalam botol sbb nak pastikan dia dpt minum byk. Sbb mcm saya, anak npk macam leh isap tp sbnrnya tak sbb bila baby isap lebih dari setgh jam n masih x kenyang2. Tu sbnrnya tanda dia xdpt isap dgn betul. Jgn biarkan mcm saya. Dah msuk sebulan baru tau punca. Kdg2 anak saya nyusu sejam lebih tp x kenyang2. Lps dah abis kuning, dah x perlu bagi botol susu. Saya Teruskan breastfeeding cam normal

anak sy kuning jgk sblm ni.. tinggi.. 2x msuk bwh lampu.. bg minum susu badan.. tp disebabkan susu bdn org kata jadi isi dia.. dia kurang berak utk kuarkn kuning tu.. smpai sy yg kena admit ward sbb darah tinggi naik sbb x ckup tido susukn badan stp mlm.. tp kuning lmbt turun.. so since sy dh msuk wad.. anak kat rumah.. suami ikhtiar bg susu fm.. mmg byk kuning turun.. berak n kencing byk.. berak kuning2 sume kuar.. pastu sy beli produk Nuraz ikhtiar jgk beli kat kedai2 jamu utk penawar kuning.. pastu letak aloe vera original kat dahi dia.. ikhtiar jgk.. antara 3 bnde kami buat ni xpasti yg mana yg bg kesembuhan.. kami ikhtiar je.. alhamdulillah kuning dh turun dh.. drpd bacaan 19 turun ke 7.5..

hi thnks yg komen2 smua. nk bgtau hritu lpas bby sy kuning tnggi, sy cuba kasi minum susu formula and yes besok cek turun banyak dr 261 turun ke 169 pdahal dia berak skali 2 ja. time sy ksi fully susu badan dia berak lg byk most 4-5 kali atau lebih tp makin tambah. jd esok sy ksi minum susu formula campur la bgi susu badan juga. ksi susu formula tu x bnyak dlm 2-3 botol (buat 1aun jak) shari cmtu. and cek makin turun 169 turun ke 133 and last cek trun 99 terus x cek lagi. lepas dh hbis kuning sy bgi fully BF dh lpastu 😊 tp tem tu tali pusat bby sy dh cabut, org ckp lpas dh trcabut tu dont worry mmg akn cepat turun kuning 😁 hihi

5y ago

Alhamdulillah kuning dh turun. Maybe sis darah O, itu yg baby kena kuning tinggi. Macam sy dulu baby kena kuning dlm seminggu jugak tp x sampai kena tahan wad. Masa pregnant, nurse yg cek saya suruh bagi fm kalo kuning tinggi sgt, sbab dye cakap fm lg cepat bg kesan ntok turunkan kuning. Macam saya pulak, baby saya ttba naik bacaan kuning sbab saya minum Milo. Lepas tu saya stop minum Milo, barulah bacaan kuning dye turun, at the same time saya bg fm sikit macam nurse tu ajar. Alhamdulillah turun. 😊

hi thnks yg komen2 smua. nk bgtau hritu lpas bby sy kuning tnggi, sy cuba kasi minum susu formula and yes besok cek turun banyak dr 261 turun ke 169 pdahal dia berak skali 2 ja. time sy ksi fully susu badan dia berak lg byk most 4-5 kali atau lebih tp makin tambah. jd esok sy ksi minum susu formula campur la bgi susu badan juga. ksi susu formula tu x bnyak dlm 2-3 botol (buat 1aun jak) shari cmtu. and cek makin turun 169 turun ke 133 and last cek trun 99 terus x cek lagi. lepas dh hbis cek kuning sy bgi fully BF dh lpastu 😊 tp tem tu tali pusat bby sy dh cabut, org ckp lpas dh trcabut tu dont worry mmg akn cepat turun kuning 😁

5y ago

Kan..sy pn dulu cuba bagi susu formula juga..kuning baby cepat turun..

Umur baby nya berapa hari? Baby ku juga umur 2minggu matanya mulai kuning, karena tak kunjung sembuh (sudah dijemur rutin dan minum asi nya kencang) dan warna pup juga bagus akhirnya aku bawa ke dokter di umur 1 bulan. Namanya emak2 pasti khawatir, pas ktemu DSA karena udah lewat 14hari sdh tidak bisa disinar jadi di kasih obat pengikat bilirubin dan vitamin sj karena kuningnya juga masih wajar dan tdk ada tanda2 bilirubin yang terlalu tinggi. Di konsumsi selama 6 hari, pas selesai minum obat sampai skrg umurnya 2 bulan udah berangsur hilang kuningnya walaupun bolat matanya blm putih jernih tapi alhamdulillah menurun.

sbnarnya petua org lm masih boleh digunakan...klu ikut doktor mmg x boleh jemur,tp klu baby dh makin tinggi kuningnya kene jemur jugak ..jemur waktu cahaya,pagi naik dlm 10-15minit tanpa pakai ape2. sy dllu ade kedua,still kene marah gan kakak sbb x jemur,konon2 nak menyusu sekerap yg boleh,lambat n makin tinggi kuningnya. jd kakak sy pun jemur anak,mandikan gan bunga cina,bagi susu kambing setitik dua..alhamdullilah makin kurang kuningnya. saya percaya menyusu badan 100% ,tp klu sesetengah keadaan yg memerlukan kita usaha cara lain boleh try,sbb tak sangup tgok baby asik kene cucuk. sekadar perkongsian...

5y ago

yep betul...yg penting niat kita

Dijemurnya antara jam 7-8pagi bun. Telanjang ya debayi nya. Penting ditutup mata nya biar ga kena matahari. Dibolak balik kena matahari dada dan punggung biar hangat bun Susuin terus bun, semakin bayi sering pipis nanti bilirubin atau kuning nya itu keluar lewat urin dan fases Pengalaman bayiku 2minggu pertama setelah lahir kuning. Bilirubin tinggi sampai 19.1 Pulang ke rumah kondisi masih agak kuning bilirubin 15.1, dijemur terus bun sampai sekarang usia 3bulan. Sudah normal ga kuning usia 1,5 bulan- 2 bulan Ttep semangat bun

Banyakkan bagi susu sis, tak kisahlah susu ibu/fm sekali tu.. tu lah cara terbaik hilangkan kuning anak.. Yang penting dia banyak minum lepastu berak/kencing.. Sabar ye sis, jaundice ni mmg lambat nak baik, anak saya baby prem kuning dia betul2 pulih dekat sebulan lebih.. Macam2 cara dah cuba, mandikan air ubat dari cina sengseh lah.. air dukung anak lah.. kadang2 kesian tgk baby, cuma jadi bahan uji kaji jee.. better, bagi je minum susu okey...Sis sentiasa kena kuat n berfikiran positif untuk anak.. jgn stress2..

Kerapkan menyusu je cara yg terbaik and selamat. Sabar je. Baby saya pun sebulan lebih kuning. Mcm2 je org suruh saya buat and makan. Tp saya tak ikut pun sbb doctor sndri yg bgthu kerapkan susu. Baby kuning tu pn sejenis demam. Jd stop makan makanan panas buat sementara waktu. Lepas baby sembuh baru start balik mkn panas2 tu. Sabar. InsyaAllah slowly kuning tu akan kurang. Ada masa kta mmg dh stress penat dan gve up. Tp demi baby tu. Sabar je. Bg je susu sekerap mungki. Saya doakan baby cepat sembuh ye. Doa banyak2.

ms sy dlu ank lahir.pramatang alami prolog jaundice..puas juga try mcm2.. last2 mkn anggur hitam cpt reduce kuning ank... mommy yg mkn tw..bkn bg bby mkn...lepas kita mkn anggur kita susukan ank sekerap yg mungkin..lg byk dia kncing n berak..lg cpt dia nye kuning turun..tp kena rajin susukan bby bru cpt reduce nya.lepas tu sy mndikn ank dgn herb tyt..tu pn bgus tuk bby.....mg dpmudahkn segalanya..mg cpt anknya sihat dr kuning..aamiin #TAPSupermoms