Kuning

Ada x petua turunkan bacaan kuning baby.. Stress tiap minggu baby kena ambil darah, kuning bukan makin turun tapi makin naik ?

25 Balas

Perut baby tu kecil sgt. Jgn bg apa2 kt baby, sbb dh byk kes usus tersumbat slh satu yg suka bg anggur. Buah pinggangnya tpksa kerja kuat. Perut baby kt dlm tu x sm besar perut kt luar yg anda tgk tu ye. Ibu la yg kna mkn mcm2 bkhasiat utk hasilkn susu bdn. Susukan ank sekerapnya. Baby skecil itu hanya taw berak kncing. Dan itulah caranya bilirubin keluar dr bdn. Xyah panik, xyah stress, smua alami, nk ank kena bedah usus tsumbat atau ank mnangis kena jarum kecil amek drh utk check kuning. Yg ckp itu ini bg ank mcm2 tu kebetulan, xtaw seksanya buah pinggang baby tu bkerja, syukur x jd apa2 kn. Tp ank kita x plu jd bhn ujikaji.

Bagi susu bdn sis setiap 1@2jam sekali..anak saya prolonged jaundice..sy bg susu bdn je sis..kalaw susu bdn kurang boleh campor dgn susu fm..tp ada juga petua org tua sy pakai..hehe...ada org kta mandikan dgn kucai tp anak x serasi...saya mandikan anak saya dgn air basuhan beras...alhamdulillah turun wlwpun sikit2 turunnyer...genap umur sebulan baru anak sy clear jaundice..

Saya aritu kerap kan menyusu. Anak tido kejut tak nak bangun saya pam susu bagi Baby minum guna cup ubat @ boleh guna picagari. Dan saya mandikan dengan air rebusan pokok dukung anak. Alhamdulillah kuning Baby cepat turun. Masa discaj nicu bacaan 10.8. 2hari lepas tu check kuning turun 5.8. lepas tu check lagi kuning tinggal 2.8 je

Sya cmpur susu..mulanya BG susu bdn je..xmenurun tp mkin menaik.. takut2 juga Kita slh makanke apa..jd Sy ikhtiar BG susu formula juga. Sambil2 tu sy bykkn minum glucose.. sellu kejutkan BBY jgn bg tidor je. Biar bgun walaupon nangis xpe . Alhmdulillah 4x je g cek drh harian.. pastu trus jarak seminggu Dan da xperlu cek

Kerap bagi susu..mcm anak saya jgak start day 3 smpai 2 mggu tak turun kuning dia. Prolonged jaundis doktor cakap, at last sebulan mcm tu kena ambil darah n sampel air kencing kat KK. Lps 2 mggu kena jumpa pakar pediatril KL, alhamdulillah result smua okay. Terus bacaan drop dam normal.

Susu kn baby kalau boleh stiap 1 jam or 2 jam..kne konsisten..klu blh 1 jam, bgi cpt trun kuning..tp utk ibu, tempoh waktu pantang, kalau blh kurgkn dlu lada hitam dan halia sewaktu bayi kuning..kurgkn dlm mknn..tu pngalaman sy..baby sy hari ke 9 dah abs kuning

Kerap kn mnyusu..1jam..kjut kn dy bgn..alhamdulillah kuning ank sy trun,, Ssu bdan sy kurag mase tu..sy bg ssu dutch bby.. Mule2 susu kmbing,makin naik kuning dy 12 Lpaa tu mnum ssu dutch bby tu..trun 7,pastu trun 3.8..alhamdulillah

Sma la sis..ank first sy dlm wad, p tgk hri2 bacaan bkn mkin trun.tp mkin naik.. Last2 mtk nga nurse bwa blik,sy titik susu kmbing ori, sy bg ulam owg kg.. Pgaga bumi.. Alhmdulillah 2x check kk kuning bby trus xde.. Ksian tgk asyk kne ambk drh

3y ago

Tp stgh bdk xssuai nga pgaga bumi, mksd sy bcaan still xtrun tp alhmdulillah 1 fmly sy, dri ank2 sdra smpai ank sdri.. Mjadi.. Klu kdua check.. Doc ckp dh okey xde.. Alhmdulillah

petua dia bagi baby minum 1onz sekali abes dlm tmpoh 1jam .. kalau 2onz sekali abes dlm tmpoh 2jam .. tu sister yg pakai baju biru ajar sy so sy ikut & mendadak kuning baby turun .. kerapkan bagi susu badan or formula

4y ago

Betul sy pun mcm tu khning baby trun mendadak

Baby bru lahir klau kuning itu normal.. Cara utk trunkn kuning byi adalah kerap kan susu.. Mkin byk bayi membuang mkin kurng kuning dia.. Jgn biar kan bayi tidur shja, sbb bby kuning mmg akn tidur..