baby kuning

ibu² tahu tk cara utk turunkan kuning anak ? kuning bby sy makin naik .. risau kena admit . klu blh tknklh sampai kena admit ..

14 Balas

Hi. Penting untuk semua ibu tahu. Saya hanya ingin sekadar berkongsi pengetahuan. 1. Jangan sesekali jemur baby - baby boleh sunburn tak kisah lah matahari pukul berapa sekalipun 2. Tak perlu tambah susu formula jika susu badan banyak and mencukupi. Tapi kalau rasa susu tak cukup, yes kena add on susu formula. 3. Jangan sesekali kasi baby minum apa apa selain susu (contohnya perahan air anggur). Jangan ye. 4. Teruskan menyusu. Baby jaundice ni kekadang malas je asyik tidur so kena kejut and paksa menyusu. 5. Baby jaundice takde kaitan dengan tali pusat luruh. 6. Tak perlu mandi dengan air sirap ke atau air rebusan itu ini. Kulit baby sangat sensitif. Takut kuning tak turun, tambah pulak masalah kulit yang lain pulak.

7mo ago

Yang ni betul saya rasa

saya pulak.. saya beli herba cina saya mandikan baby tiap hari tapi petang je pagi2 tak (memang jadi saya dan aunt saya pakai baby kuning turun dalam 3hari).. then saya jemur baby tiap pagi.. lepas tu beli susu kambing kat Farmasi memang khas untuk NB nie pun sangat berkesan (saya dan kaka dan kawan saya amalkan time baby kuning) dan saya elakkan makan halia dan rempah ratus sebab nie buat baby kuning tinggi dan last saya banyak minum/makan sup ayam kampung buat banyak susu badan dan beri baby susu untuk turunkan kuning baby.. sup ayam kampung bagus ya buat banyak susu badan.. saya sampai leaking masa mula2 tu sebab tak pump.. dan malam saya on lampu time tidurkan baby..

just kerap bg susu kpd baby selang 2 jam x miss wlupun mlm, selang susu formula klu perlu supaya cpat berak. also, klu msih ada la, rajin cuci tali pusat setiap kali tukar pampers, bg cepat luruh. mcm anak saya, sesudah luruh tu, kuning anak saya trun mendadak. tapi, mcm kek anak sedara saya plk, wlupun dh luruh tali pusat, kuning tu lambat kebah jgk, sebulan jgk dia kuning, alhamdulillah, skrg dh ok, aktif lg. so, saya rsa ikut bdn baby jgk kut & imun baby pd waktu tu, stgh baby cpat je kebah, sstgh lmbat. wlupun ikut rutin yg sma. harap2 anak awak cpat sembuh yee

Ini cara saya ya puan haritu baby mula2 ada kuning 1) mandikan bayi dengan air rebusan wintermelon. Saya buat sekali sehari je. 2) kerap susukan baby - makesure baby banyak kencing dan berak 3) waktu malam tidur pasang lampu tidur sikit. Jangan biarkan baby tidur dalam bilik yang seratus peratus gelap. Kena ada cahaya sikit. 4) ada juga saya jemurkan baby awal pagi sekejap tapi tak selalu ada dalam dua tiga kali je.

Takyah amalkn kot bg anggur ke mandi sirap ke apa, mengarut sgt tu. Anak sy dr bacaan nk dkt 300 dr awal lahir turun 5 dlm masa 1mggu. Sy just make sure konsisten hari2 bg susu setiap sejam tanpa skip. Sy bg fully susu badan sbb susu badan lg baik n lg senang baby nk berak. Jemur kt matahari pn sy tk buat sbb takut effect apa2. Lbh baik jemur bawah lampu biru lg haha

klo sy pulak..sy mkn ikan bilis goreng dgn sawi rebus je tiap hry smpai kuning elok..untuk bby pulak..sy mndikn dgn sirap..susu selangkan susu badan dgn susu formula lactogen ..insyallah turun..doktor sendiri bgthu susu lactogen untuk turunkn kuning..tk smpai seminggu kuning xde

7mo ago

In shaa Allah Aamiin..🤲🏻

assalamualaikum puan.. ank sy pun bru 5 hari.. kne kuning.. sy risau sgt sgt.. dari 10.. naik ke 13.. sy sewa lampu foterapi.. yg wrna biru tu. 3 hari rm 300.. alhamdulillah bru guna sehari kuning trun ke 9.. doktr bg masa lg dua ari.. untuk cek drah lg..

Kerap kn susu stiap 1 atau 2 jam klo anak susu fm bleh try lctogen @ karihome ... Mandikan air asam jawa + ramasan daun betik.. Tu ikhtiar akhir sy alhmdllah kuning turun dgn cepat.

Kejutkan baby bf 2 jam sekali. Biarkan lampu putih menyala sepanjang masa walaupun tido malam buat sementara waktu. ☺️

mandikan dengan daun kuchai, alhamdulillah baby sy berturut2 turun smpai xya check dah