Hospital Kerajaan

Mommies yang pernah bersalin di hospital kerajaan, jom kongsi pengalaman anda!

Hospital Kerajaan
123 Balas

Tengah kerja tetiba sakit perut macam memulas.pergi toilet nak berak tapi xde yang kuar.tak tahan sangat.kerja separuh hari Dan terus ke hospital ampang dari sungai buloh.merempit Naik motor.sampai Sana kena tahan sebab dah bukak 3 cm.nasib baik Tak beranak atas motor doktor ckap.kena tahan ward tunggu bukak 4 cm.tiada contraction tapi masih rasa nak berak.mintak ubat berak nurse Tak bagi tapi diorng check jalan dah 5 cm😅😅😅😅.kelam kabut tolak masuk labour room.2 jam bertarung dgn rasa nak berak akhirnya kuar baby girl.conclusion Saya masih Tak Tau rasa contraction tu cner.

Stress dgn h.o yg 6 kali cucuk bru dpt line😪😪😪. Nk xnk tpaksa request hnya m.o dan specialist aje dtg melawat. Sy xnk tgk housemen @ student doktor dtg kt katil tnya soalan yg sma berulang2 kali. Sorry, mmg demand sbb kes crik line xjmpe. Alhamdulillah, atas keprihatinan m.o, dia turutkn kehendak sy. Sy tpaksa czer sbb jantung ank lemah. Drpd PAC, smpi labour room... di handle oleh pakar. Thanks a lot to Doc Sharma ,and Doc Azizan, Hkl. Lps ni xserik lg nk admit lg, sbb ward dah baru. Suasana baru. Semua nya serba baru. Yerlah.. bersalin di hospital wanita kanak2😘😘😘

Sya dulu bersalin Kat hospital kerajaan..untuk pertama Kali memang Tak tahu apa2..bagi sya di hospital Masa tu sangat susah sebab anak sya jenis Yang Tak pandai menyusu badan,,Dah bagi banyak Kali bagi masih Tak pandai,,jadi sya kena sembunyi bagi dia Susu botol dah la nurse asyik check jer,,stress sangat Masa tu..Anak sya Tak henti nangis sebab lapar..tambah pula anak kena kuning jadi lama la menungu Kat hospital..bagi sya sampai makan pun Tak sempat sebab anak sya asyik nangis..Masa tu sya fikir hospital macam penjara..tu Tak boleh ne Tak boleh.. sya sampai menangis sekali ngan baby sya..

alhamdulillah dpt rzki bersalin kat HOSPITAL BERSALIN RISIKO RENDAH PUTRAJAYA🤲🏻dapat nurse yg bek smbut bby..kna jahit tp jahitan tak bengkak bole jln mcm biasa..smpai jer sana dah 8cm..tak smpai stgh jam selesai semua🤲🏻time tu suami tak ikut msuk sbb ada sorang lg ank kna jga usia 3thun tp setelah selesai kna jhit nurse bg suami n ank prtma msuk tuk suami azankn bby dlm labour room..dlm wad sorang jer..dlm wad tu 1pesakit 1blk👍🏻ALLAH permudahkan segalanya bt sya n bby..alhamdulillah nurse yg merawat sya msa tu semua bek²..Allah jer mmpu bls kebaikan mereka..

4y ago

Rezeki awak dan baby. Alhamdulillah

Saya bersalin dekat HUKM Alhamdulillah ok. Just that time anak saya taknak bf sebab saya czer jadi tak dgn baby for 6 hr dia dah biasa laju jadinya dia susah nak latched nurse marah marah then bila dia tlg baby still taknak dia jadi feddup baru nak bagi susu. Dah 4 jam pun dia kata takpe baby tak lapar saya as first time mom jadi sedih dapat layanan macam tu even niat nak suruh bf tapi ada caranya. Tapi overall yang lain okay sgt sgt. Doctor semua okay even dlm labour room pun nurse ajar macam macam and baca yassin sekali.

4y ago

Maaf boleh tahu sis ambil kelas brpa dan brpa kosnya?

Dari pengalaman saya, saya lebih selesa bersalin di hospital kerajaan sbb 1 st layanan. Mmg xblh nak bandingkan dgn swasta, terutama makanan. Utk keseluruhan bersalin di hospital kerajaan sgt2 bagus. Nurse pun ok. Saya pernah dimasukkan ke hospital tentera di wangsa maju. Dekat sana service mmg terbest, yg layan pun semua doc pakar. Kalau ada doc terlatih pun hanya tgk dan update je. Apa2 selagi kita tahu apa yg nak buat dan tidak menyusah nurse or doc. In sha allah korang akan dapat layanan yg baik.

Saya bersalin di Hospital Putrajaya anak first. Bersalin czer. Pakar bius, pakar bedah semua baik2. Pakar bius tanya sy okay ke tak masa nak cucuk tu sbb sy takut sgt. Dia bagi kata2 semangat. Pakar bedah pulak pasangkan lagu bagi saya relaks. Dkt wad, misi semua baik walaupun tegas. Jgn mudah terasa hati kalau misi tegur kita. Sbb dia nakkan kebaikan utk kita. Misi siap suruh sy masuk group breastfeeding lg supaya dpt belajar psl breastfeed. Anak kedua ni insyaAllah Putrajaya lagi

4y ago

Utk ceaser blh, normal tak blh

Bersalin dihospital kerajaan..dapat duduk bilik sorang..tp sejuklaa aircond..bilaa lahirkn ank kita tgh sakit nk fikir ank lg nk fkr skt lg..first time ..jd ad certain nurse yg kurg baiklaa tp majoriti yg baik2 tp alhmdulillah skli jee jmpe nurse yg mulut mykitkn hati tu slebihnya smue nurse yg peramah baik ..kita nk mntk tlg pn xboleh ad ptut dia ckp buat sndri laaa dah jd mak kn..kita dgn hb low pastu brnk drh kluar byk2 boleh dia kata lagu tu..nsb xpgsan jee yelaa hb low bp low..

sya lak dua2 anak bersalin kat hospital sibu.memang terbaik nurse dan doktor.masa kat labour room,yg bagusnya pas je bersalin normal.nurse akan tanya dlu nk suh sapa jahitkn luka bwh.Of course dua2 anak suh nurse atau bidan yg jahitkn.xnk suh doktor pelatih risau lak sbb mereka msih dlm proses belajar.Cuma bersalin anak ke2 nie 20hb sept aritu,doktor pelatih potong tali pusat anak panjang sgt smpai nurse tegus nape panjang sgat.apa2 pun memang sgat puas hati.

saya x nk dah pergi hospital serdang, air ketuban da pecah tunggu katil x de kosong, dari AFI 12.8 ke AFI 8 ke AFI 2. Nasib baby x lemas, saya terus pergi KPMC. Nurse semua baik, ada seorang doktor tu je yg crazy sikit, halau patient. dia kata husband kerja luar kenapa x pergi swasta, mampu kan. eh eh, senang2 je dia nk halau. dengan 24hours x bermaya tunggu katil kat kerusi PAC, saya angkat kaki, pinjam duit sedara mara g KPMC. Alhamdulillah, baby selamat. 😭

4y ago

sepupu sye pun mcm ni , hosp serdang mmg sesak sgt , spupu dh 4cm tp doct suruh balik dulu , ade ke patut , mse spupu otw balik , dh smpai dpn rumah , time tu mmg sakit sgt , terus pergi serdang , check dh 9cm , ngeri je dgr .. nasib sye x gi situ , saye gi kajang je ..