Pengalaman Anda :)

Jom kongsi pengalaman anda berapa lama di dewan bersalin.

Pengalaman Anda :)
202 Balas

Brslin kn yg slong. .lbh due. .ptt due 8.1.2015. .tp lwat hmpr smggu ..doc bg date utk induce. .2 3 hari sblm induce buat xtau. .hari ahd mcik dtg. .siap mtk bli stay . .bjln la ngan adk bli satay. .xde pon nk rasa sakit ke ape. .mmg bby syok dok dlm prt ibu dye time 2. .🤭. .pas 2 mak n mcik ckp. .ko ny ble nk brslin. .ckp la da lps trikh da pon. .🤣. .pas 2 mak ckp mndy bsoh kple. .selawt 3 kli. .isp air ung rmbt. .sye pon buat. .owhh ye. .lps blk dri bli satay. .msok blik air nk kncg. .da nmpk mcm ade drah skit. .tp mmg xde rse pape. .buat x tau lg. .lps d mndy da isp air ujung rmbt. .nk tdo. .ngah nk tdo br stat rsa prt mmlas. .psing kiri xkne psing knan x kne. X kre ape da 2. .ttp tdo jgk. .😂😅. .alih2 suami yg ckp. .awk sakit nk bersalin ny. .da jom siap2 p hosp. .bgn mndy siap. .pkul 4pgi p la hosp. .hosp blkng uma je. .(hosp slyg). .ssmpai cek jln 2cm. .csmapi stgh jam cek lg jln. .3cm. .tros admit. .sye pon ingt oke la cpt la ny berslin. .jln cpt bkk. .naek wad c bkk2 jln ..🤦‍♀️. .las 5cm. .sblm tlak lr. .2 mlm isnn pkul 9mlm. .mlyn sakit yg x sbrpa pon ..suami siap buat keje. .d mmg suami pon keje hosp (radicare)siap intai lg bini dye dlm wad.😂😅. .pkul 9 last cek jln air ktbn pech n jln bkk 5cm. .tros tlak lr. .csmapi 2jam pon dlm lr 2. .jntg bby da x bri kerja sama. .ibu dye lyn sakit da x ingt dunia. .huhu. .rse ibu dye ny da jd bhan uji kaji utk cek jln. .😥. .mklom la doctr pltih. .nk mrah da time 2. .cek jln ..sye dgr sorg doctr pltih ckp bby da brak dlm prt. .bkn skli. .da 2 kli. .sye tros ckp sye nk czer. .dorg xbg. .xbg okeyy. .🤨. .msok dctr btl. .tgk ctg x cntk. .air da mmg wrna brak baby. .baby dlm 2 da mngelodak nk klua. .da resah time 2. .pkul 11 kbh krg emgncy czer. .haa amik ko. .xmmsal kne mrah doctr2 pltih 2. .bby da lps. .da brak 2 kli. .tepat 12.14mlm lahir la puteri slong sye. .bkn ske2 nk mtk czer. .tp bby da hmpr lmas. .ibu dgn mamai2. .dctr tnjk.puan ny bby puan ye perempuan ..sye anggok je. .x brpa dgr suara bby. .dctr keje kn bby. .utk bg bby bnfas. .alahamdulillah 1 blik ot dgr suara dye. .🥰🤗. .skng da nk msok 5tahun da pon dye. .dan pregnant utk yg ke 3. .slps kegugran 5bln thun 2017. .skng da 25w. .doa kn sye ye moga dipremudahkn sgla urusan hingga berslin nty. 🥰😊

Pengalaman anak 1st bersalin kat ppum. Masa tu 22 Nov 2019, bukaan dah 4cm pd pkul 11.30 pg. Terus masuk LR. Pkul 4pm, bukaan dah 5cm, contraction mcm biasa. Takde rasa sakit nak bersalin lagi. Cuma lenguh2 pinggang baring mengiring, haus, lapar. Sebab last sekali dpt makan time sarapan pkul 8pg. Perut mmg lapar. Dgn sejuk nk terkencing kena masuk tiub. Paling trauma masuk tiub kencing. Sbb doktor praktikal masa nk masukkn tiub tu kasar. Sakit dibuatnya. Siap perli kata mana sakitnya? Takde luka pun? Dlm hati "eh pmpuan ni. Kau tak penah rasa kena sodok dgn tiub kencing nk kecoh pulak. Dah la xreti buat. Siap tanya member ni ke lubang kencing nya?" Uols rasa kalau doktor sdri ragu2 kat mana lubang kencing? Dah la dia buat sakit. Sumpah seranah je doktor tu dlm hati. Time nk check bukaan pun fobia jugak.. mana yg kasar nk seluk tu, mengalir je air mata. Pkul 4 ptg doktor dtg pecahkan ketuban. Sampai la pkul 12.30 pg 23 nov, bukaan masih 6cm sejak pkul 9pm. Masa tu xlarat sangat. Dgn xde tenaga,lapar, perasaan nerves,sakit.. Last2 pkul 3.30pg doktor dtg nk check bukaan, doktor kata masih lg 6cm. 12jam dah berlalu, air ketuban pun doktor dh pecahkan. Bukaan masih lagi 6cm, and doktor terpaksa czer. Masa tu rasa terkedu, sbb xdpt bersalin normal. Menangis la kat LR sambil angguk terpaksa sign form nk czer. Husbnd pujuk, takpela sayang asalkan sayang dgn anak selamat. Sementara nk tggu patient lain kluar dr bilik bedah, boleh la sempat lelap sekejap atas katil. Time masuk bilik bedah tu, kena cucuk bius kat pinggang. Sejuk menggigil dlm blik bedah tu. Takut semua ada. Bibir terkumat kamit baca "Lailla hailla anta subhanaka inni kuntu minazzalimin" Alhamdulillah pkul 5.34pg ,baby boy selamat dilahirkan.

anak 1st, masuk labor room jam 6 lbh pagi.. bukaan 6cm. Nurse pecahkn ketuban. jam 3 lbh ptg blm bsalin lg..bukaan smp 8cm ja. last2 emlscs dan baby kluar tpt jam 5.01 ptg. Anak 2nd, jam 8 pg msuk labor room dgn bukaan 5cm. ketuban pecah sndr time doc cek bukaan. jam 1.23ptg baby kluar tp dgn bantuan vakum sbb x pnd teran @ x rasa nak berak.. anak 3rd, jam 12.15 tgh masuk labor room dgn bukaan 3cm.. nurse pecahkn ketuban. jam 3.30ptg bersalin dgn bantuan vakum jg sbb fetal distress. bukaan hanya 6cm masa tu dorg suruh teran sbb bacaan ctg x cntik. rupanya leher baby dah terlilit tali pusat. pendek kata, pngalaman bersalin sy bukanla sesuatu yg mudah. tp saat mengandung adalah sesuatu yg sgt dirindui.

18.05.17 jumpa dktor pakar 19.05.17 kena masuk belon dlm tempoh 24h, 20.05.17 buka belon bukaan cuma 3cm.. masuk lb jam10 pagi-jam 10mlm..bukaan dah 7cm, tenaga dah habis sbb xda makan☹️ ank pertama xda pgalaman lgsung, suami pun temankan dlm lb pun risau... dktor pakar bagi tempoh 2jam klu bukaan x sampai 8cm mmg kena czer sbb contractions sgt2 kuat.. sakitnya bila igt blik.. sekitar jam12tgh malam 21.05.17 tolak g blik bedah.. jam 12.22am lahirlah ank pertama sy... sy bersalin 37w sebab air ketuban kurang & baby kecik..

Haii semua ... Sy nak kongsi juga pengalaman sy kat mummy daddy semua ... 🤗🤗 Alhamdulillah.. Sy kebetulan baru lepas melahirkan .. 04/08/2020 bulan lepas.. Masa masuk labour room tu, tak sangka pulak Dah buka 8cm masa tu .. So , Naik katil jam 2.40pm.. Dan selamat Melahirkan Baby 5 minit kemudian .. 2.45pm .. Yang peliknya , Masa menunggu nak melahirkan lebih cepat dari masa nak tgu kita dipindahkan ke wad biasa ..🤣😂 Rasanya Hampir Jam 5.30pm lah baru saya keluar dr labour room & dipindahkan ke wad biasa ..

Anak first 1 jam 10 min masuk 4:40 pm kol 5:50 pm dh kluar .walid nya tgh kje die xsbr nk kluar No 2 2 jam 45 min masuk lr jam 12:10 pm kol 2:55pm dah bersalin pun walidnya xdan tgh cari parking dh lahir puterinya No 3 kol 9 pm masuk lr kol 1226 am dh bersalin . Ni masa pkp tgh wasap dgn walid tnye ttg anak lain sedar2 baby nk meluncur je 🥰🥰 . Duk dlm labor room skjp tp nk tgu dpt wrd yg lama , alhamdullilah semua anak mudah tp sakit allah je tahu . Tp masih tak serik nk baby lg 😂😂😫😅

Anak 1st - dari jam 1pm(sabtu) sampai pukul 9am(ahad). 20hours. Sampai nurse ckp ctg sy boleh jadi buku skrap 😆😆. Alhamdulillah bersalin normal & baby boy sihat walopon keluar 2kg tepat. Anak 2nd - sempat sejam je. Lepas tu kene tolak masuk operation room for emergency czer sebab baby dah yak dlm perut. Huhu. 45minit je alhamdulillah selamat keluar baby girl. Dan baru habis pantang 2 minggu lepas. 💕

Ank pertama sy induce msuk air dos maximum sbb buka 1cm jek & dh overdue, dr 12pm & lahir 5pm... Ank ke2 sy pun induce sbb ada gdm, 12pm msuk labourrom tp baby dh lemah, jln pun buka 5cm jek, so czer & lahir 5pm jgak... Ank ke3 sy, sakit bersalin dtg sndri, msuk 11am & bersalin lbih kurang 5pm... Skrg sy hamil ank ke4, berdebar dia trasa lain, tak tahu la mcm mna plak pengalaman kali ni... 😅

4y ago

Sakit tak enduce? Sa xde bukaan lg dah overdue and tknan drh tingi..esok tpksa enduce..

ketuban dipecahkan pukul 1.30pm. terus masuk lr. sebab induce due to gdm. 4cm lmbt nak bukak. sakitttt. kul 5 ptg baru stat laju bukaan. da pukul 7 nurse perasan ctg senyap. cek2 kepala baby da keluar. sebelum maghrib selamat melahirkan. keluar je baby...time jahit pn da x rasa sakit da. sebab lega sangat2. nurse nak buat apa pn biarlah. alhamdulillah..da 7 tahun da anak sulung ni.

Ank ptama- dri wad btolak dri lr pukul 530pm.tggu katil clear 7lebih skali tukar shift.pecahkan ketuban pukul 730pm.brnk 8.50pm.jahit sbb digunting.masuk wad blk pukul 12mlm. Ank kedua-dari wad ditolak ke lr pukul 6pm.tunggu settle clear katil lr pukul 8pm lebih.xsempat tukar baju sbb ms cek bukaan dh byk 6,7cm.8.50pm brnk.xjahit.masuk wad balik pukul 12mlm.