saya dah makan semua nie... tapi hb masih tak naik... kat mana salahnya...?

hb rendah apa perlu makan...?

saya dah makan semua nie... tapi hb masih tak naik... kat mana salahnya...?
66 Balas

hermm..smalh dgn kes sy msa hamil hri tu..mcm2 dh sy mkn..smpi bosan dh cri cra apa lg yg blh dibuat..hb ttp jga sma..xprnh naik2..smpi kna suntik dgn drh palsu tu..bkn mn sakit..smpi kpla pn bepusing..ttp jga hb xpndi naik..mmg sngsara tme 2..akhirnya anemia msa mgndung..yg ada dlm gmbr sis ni skit lg ni..sy prnh cba lg bnyk dri ni..mnyk klpa drh..beumama..mcm2 lg produk yg org ckp blh naikkh hb sy dh cba..tp semuanya lngsung xda yg berikn kesan..mmg struggle sgt..stress sngt2..dan yg pling sedih sekali tme bersalin berlaku pendarahan disebabkn sy anemia..drh bnyk tumpah..smpikn sy pitam..aii..klau igt blik allah sja yg tau perasaan btpa sengsaranya sy tme tu..brpn dh berlalu..tp skit tu mcm msh terasa smpi skg..😔😔😞😞

2y ago

ye ke sis... huhuhu... kuat nye sis boleh lawan semua tu... 👍...

Puan kena elakkan ambil kalsium bersama iron tu. segala jenis kalsium la. susu, keju, biskut susu dll. Yang namanya susu atau kalsium elakkan makan bersama iron. kena ada jarak sejam dua gitu. ingat makan iron tu 2 jam sebelum makan atau selepas makan. bia betul2 perut kosong. lepas makan iron tu puan boleh makan vit c. contoh buah oren, jambu batu dll. Vit c ni akan bantu penyerapan iron dalam badan kita. Saya makan iberet. saya telan dengan sunquick kosong. Puan kena jugak elakkan ambil minuman berkafein. teh, kopi, coklat. kalau boleh elakkan terus. Itu saja yg saya amalkan. Gud luck puan!

2y ago

baik .... trimaks sis

hb sy pun low juga makin turun makin turun tpi start bln lps tu sy mkn cara teratur contoh nya bangun pgi sy telan ubt 3beradik tu sy dah 6x tukar ubt hahaha,sy mkn pukul7 pagi sblm sarapan mksud nya perut o.pukul9 pgi bru lah sy sarapn..sy minum dgn air sunquick je tu..lps sarapan sy mkn Bio C beli kt guardian mlm pula sy telan Ostimetrix sblm tido..supplements ni sis bole tgo info kt Google kbaikan nya ya...Alhamdulillah dr 9.4 tu naik 10.4 n naik n naik...jgn lupa mkn sayur² ijau,buah²n ye sis..ubt sj xm'bantu..smoga hb sis naik cpt..skrg sy da msuk 34week..Alhamdulillah

2y ago

wah... banyaknya awak ambik... 👍

sama dengan saya sampai kene pergi jumpa pakar pemakanan baru elok naik slow² sebenarnya cara kita pengambilan ubat dan kalau boleh makan maltofer tu 1 biji 3 kali sehari pagi , ptg dan malam,hisap atau kunyah, ambil sebelum makan lepas makan maltofer tu tunggu 1 jam atau 2 jam lepastu baru awk boleh mkan makanan berzat besi ye sayur hijau ,buah, kerang,daging,hati lembu cuba lah jangan minum berkafein .. pengambilan ubat dgn vitamin yg lain pun kene 2 jam juga susu pun kene 1 atau 2 jam juga okay selamat mencuba 😊

2y ago

ye mmg farmasi ckp macam tu juga kat saya sebelum ni ,tapi doktor dan misi saya suruh amik 3 kali sehari baru okay

1. Makan daging merah. Makanan yg ada kandungan zat besi tak blh cabar daging merah yg tinggi zat besi. Mkn lh 2/3 kali seminggu. Mkn sebesar 2 kotak mancis je setiap hidangan. jngn bnyk sangat. 2. Janganminum kopi, teh, koko (yg ada kaffein) sbb menghalang penyerapan zat besi. 3. klu minim susu jngn mkn pil zat besi pd waktu yg sama... nnt tak berkesan pil tu. All the best

2y ago

💐

Saya ada pengalaman hb naik, tak banyak tapi lepas lah pen merah kat buku pink tu hahaha. Saya memang cut terus minuman yang ada kaffein, teh o, coklat, kopi. Lepastu subuh2, dalam bilik mesti ada botol kaca oren sunquick yang ori tu, saya buat satu sudu plastik kecik tu, dengan setengah cawan air. dah gap kan 2 jam before sarapan. Alhamdulillah naik sikit2. Ubat start hb low doc suruh tukar ke iberet. Susu minum malam sebelum tidur.

2y ago

kurma Ajwa ye sis... baik sis tq

sy anemia keturunan dri belah mama, hb 7je first time buka buku nurse pernah kata boleh mkn ubat sebelum atau selepas mkn sarapan. tips dia klau mkn ubat dlu tunggu 1 jam bru mkn sarapan, klau mkn sarapan dulu makan sarapan dn tunggu 2 jam bgi maknan berat turun lepas 2 jam bru mkn ubat . pastikan jgn minum caffien mcm teh, kopi atau yg brkaitan dgn caffien sbb blh bgi turun hb. bnykkn mkn hati ayam, sayuran

2y ago

saya pun buat MCM tu... tapi tak jln

sis hb sy tk perna naik 10. 9.9 je paling tinggi. mmg dh give up. tpi this week check up tetiba naik 10.3 selepas hujung bulan dh nk bersalin baru naik hb. - jangan sentuh tea, milo, coffee. sy minum susu nestle everyday je. sarapan dn minum petang or sebelom tidur pn okey. jangan tinggal makan ubat tambah darah doc kasi. sy maka iberet. sy tkde janji la sis. lain badan lain effects nya.

2y ago

baik sis... tq...

Cuba makan pati delima Gulsan satu sudu dengan ubat iberet ke maltofer tak kisah lah mana2 time perut kosong. In Shaa Allah menjadi. Dan siapa2 nak cuba, saya jual murah je RM10. Sebab saya beli banyak haritu, tinggal 3 botol. Reason jual - dah nak bersalin, dan hb dah normal. Alhamdulillah. Kalau siapa2 nak tulis pm kat komen ye. Nanti saya drop no.

2y ago

pati delima gulsan... baik sis noted

Maybe ada anemia. Makan apa pun darah tetap rendah. Tapi teruskan je makan supaya anak dalam kandungan dapat zat dari makanan yang diambil. Sy dulu pun anemia jugak. 2 kali pregnant, 2 kali masalah sama. Sampai masa nak bersalin doc akan standby beg darah. Tapi alhamdulillah selamat dua2 pregnant & anak2 pun sihat walafiat. 🤲🏼🥰

2y ago

alhamdulillah... doakan saya juga ye...