saya dah makan semua nie... tapi hb masih tak naik... kat mana salahnya...?

hb rendah apa perlu makan...?

saya dah makan semua nie... tapi hb masih tak naik... kat mana salahnya...?
66 Balas

same lah . . tadi cek darah 20w . . turun 10.5 . . ubat dah makan buah dh makn sayur hijau pun makan . . jus mamariam pun saya makn . . tapi drop juga 😔😔 . . kena repet lagi ambik darah bulan depan untuk tegok iron dlm darah kenapa hb tak naik . . sbb doktor cakap animea . . 😭 . .

2y ago

ye doktor pun ada ckp kat saya. . kalau tak naik juga kena masuk ubat . . risau pulak 😅😅 sbb yg 3 sebelom ni tak mcm ni

cuba minum susu rizqi mamadil.. sy sejak minum susu tu hb naik cantik dr 11 jd 12. skrg sy 36w naik jd 13.3.. alhamdulillah.. sy minum sekali je pagi.. sbb malam makan iron tablet iberet. sy makan juga jambu batu dan bayam.. tapi jarang2.

2y ago

in shaa allah naik.. semoga dipermudahkan urusan 😊

Cuba amalkan minum madu tualang..saya awal2 trimester hb dlm 11 second 10 msk trimester ke 3 hb drop spai 8 ke 9..saya minum madu tualang trimester ke 3 hb saya dlm 12..saya minum madu tualang tu pun dah msk trimester ke 3.

2y ago

madu tualang... baik noted ...

saya makan kerang 2x seminggu...sayur bayam 4x seminggu...buah jambu batu dgn Oren..hati ayam sebulan sekali je makan...kopi Nescafé teh semua X ambil...alhamdulillah..Hb cantik je...last check Hb 13.7

sy mkn ubt klinik sis. sblum ni hb 9-10 je mkn ubt sis mkn tu. Mamariam pon sy pnh mkn. alhmdulillah bile mkn ubt klinik krajaan trus Naik 12. cube sis try mkn ubt klinik krajaan bg.

2y ago

sama2🥰

Dah cuba buat talassemia screening test tak? sebab saya time pregnant haritu hb sentiasa rendah.. bila buat test, baru tahu rupanya beta-talassemia carrier..sebab tu hb susah naik..

2y ago

talasemia screening test tak pernah buat pulak saya...

spnjang ngndung saya mnum pati delima ja cmpur 2 sudu dlm segelas air.. hb saya cntik smpai lahirkan baby.. pling rndh hb sya 11.8..bulan2 lain 12+,13+,14+..

awak cuba try minum olive tin . Saya pun amalkan jus mamariam jgk . hb low je setiap kali check up . saya cuba olive tin hb saya dari 11.04 terus naik 12 😊

2y ago

olive tin ....okok... noted

bole cuba beli vitamin sanggobion....saya dari hb ngam2 sekarang hb dah cantik...makan pun takda rasa loya ke mual mcm vitamin yg KK bagi pening siket....

2y ago

vitamin sanggobion... baik sis noted

Saya makan kacang gajus & badam, kurang minum caffeine, dan makan sebelum & selepas 2 jam pengambilan ubat. Alhamdulillah. Hb saya jadi normal.