Hb low sepanjang hamil

Ramai ke kat sini dah makan macam macam tp hb tetap bawah 11 ? Sy dah masuk bulan ke 6 hb xpnah tnggi . Haritu smpai 9.0 . Tapi tak kena drip ubat lagi .

8 Balas

sama. hb makin turun. last check 10.2. doc bg iberet tp bila mkn iberet badan jd lesu. pdhal baru bngun tido. nk mkn pon jd xlalu. badan penat semacam seharian. bila xmkn ok pulak 😂 now mkn maltofer balik.

2y ago

sy alah dengan iron tablet... semua jenis, mkn je muntah berak.... so cara nk naik kan hb dengan mkn kerang, brocoli, minum jus jambu batu... sy amalkan jus mamariam untuk kekal kan bacaan hb... hb sy memang low sangat sebab talesemia mase mengandung je.... tp allhamdulillah semua ank sy lahir normal dan sihat je 6org....skrg pregnant 25week ank ke 7....klu hb low sngat mintak masuk ubat ikut darah.... klu jenis inject smggu deret tu, sangat sakit... kadang ank dah lahir pun kesan cucuk tu jd keras dan sakit....

same la sy pn hb low dr awl buat buku smpai skrg kndungan dh nk msuk 6 bln..stiap bln ble cekup konpem kena ambik drh fbc n fbp...dr mkn zincofer dktr tukar iberet lpas 2 dktr tukar lg maltofer...

Macam sy sis.. Mmg sme.. Tp darah sy dah hantar makmal hospital.. Keputusan kate sebab darah sy cair.. Jd bacaan hb mmg nmpk low... Tp zat besi dlm darah ok..

sy skli jaa HB trun wktu kndgn 5bln smpai kna ambik drah utk anemia...last² sy makn mamariam ngam² smpai lg 3 hri nk check up tgok² hb naik elk 13.9...

mcm sy, start pregnant 11.4, 11.2,10.9,last cek up 10.5 😭 x tau mcm mna nak naikkannnnn 😭 penat kena ceramahhh woiii 😭

sama .sy da nk msok 6 bulan .hb 10-10.9 je .kejp naek .kejp turun .11 pn skli je mse tu .da memg drah cair .nk wt cmne .hehe

saya masa 33w baru naik 11. sebelum tu antara 10-10.9 je. kalau rendah sgt sampai 9 tu saya tak pasti kena tanya doktor

amik vitalea shaklee,in Shaa Allah