Kicap boleh makan tak?

Nak tanya kicap bole ke makan kalau hb low ? Hb sy 9.3 je . Now makan iberet . Ada ke mesin cek hb jual kat frmasi ??

13 Balas

awak dh berapa weeks? ada anemia tak? kalau sebelum preggy awak mmg ada anemia(kurang darah merah) mmg hb susah nak naik...masa buka buku pink berapa hb awak? sy dr buka buku sampai bersalin mmg tak pernah cecah 10..paling tggi 9.7 saja..tapi sebab sy memg ada anemia dr sebelum kawin..jd memg hb sy takkan naik..sampai sy preggy doc detect sy thalasemia carrier(pembawa)..bukan major..mcm2 juga ikhtiar..tp memg tak naik...doc ckp tak apa..janji baby sihat..cumanya sy kena kerap makan utk bg nutrisi kat baby dlm rahim..lepaa tu tiap 2mggu kena ambil darah..tak macam org lain yg normal..sebulan sekali je kene ambil darah..alhamdulillah..baby sy sihat..tak ada apa2 masalah..sampai sekarang..awak kena tahu dulu kondisi diri awak..tny doc yg dan misi yg pantau awak..

1y ago

sy tak sure ada anemia tak . tp masa bukak buku tak cek hb sbb strip habis . doc cek kali kedua sy cekup . 9.8 , isnin hritu jd 9.3 pulak . 16 ni kena ambik drh nk tgk . mkn mcm mcm pun tak naik hb nya . padahal sblm sy nk cekup isnin tu .. 3 hri sy mkn kerang je . tak pernah sentuh kafein .

blh jeee awak. nk naik kn hb banyakkn mkn hati ayam,kerang,sayur. sy minum mamariam alhamdullilah cantik jeee hb. lagi satu kurang kn minum yg berkafien lagi bagus time pregnant ni jgn minum langsung air yg ada kafien

1y ago

sy mkn kerang hari hari , buah hari hari , tp mmg taknk naik . masa ritu 9.8 , cek smlm 9.3 je .mmg langsung tak sentuh kafien sejak pregnant..

Klu iberet cuba makan sebelah malam...dua jam selepas makan baru minum ubat tu, dalam masa yg sama air nak minum ubat perah limau kasturi...sy ikhtiar mcm ni alhamdulillah hb naik dari 10 naik 11 12

1y ago

ye saya buat mcmni . tak naik jgk .. ritu 9.8 , smlm 9.3 je . haih .

cuba sis minum susu anmum...sy pun msa preg ritu hb mmg low 9.3 jer tiap kli cek up...bla sy minum susu anmum naik 11.9 smpi la sy bersalin tak turun2 dah

lau mcm misi dekat kk sya, dia bgtau kena jarakkan makn kicap selepas makn ubat tmbh darah. sbb kicap tu dri soya. .boleh dropkan kita punya hb..

1y ago

sy mkn ubat malam..sy mkn kicap tu tghri .. grg telur ke letak kicap haha . mlm sy mmg takkn amik benda soya , susu . tp still hb taknk naik walaupun da cuba mkn mcm mcm yg nurse sarankan .

boleh je makan kicap. alat untuk check hb tu awak boleh beli brand ni.

1y ago

300-400 sis

alat check hb sekali dgn strip dia sy beli kat shoppee je rm 40 lebih kurang

1y ago

jenama apa

nak naikkan hb boleh amalkan makan buah jambu batu 👍🏻

1y ago

dah ..tp tak jln jgk.kerang pun sy straight makan hri hri . sama jgk .

Ape2 blh je makan. Amek ubat maltofel. Insyaallah hb naek.

1y ago

doc suruh teruskan makan iberet nk tgk lagi dua mggu ok ke tak . kalau tak ok bru tukar ubat .

sy selalu je mkn hati ayam msk kicap .Naik je hb sy ☺️

1y ago

oh okay awak tq