ImannRoslan profile icon
PlatinumPlatinum

ImannRoslan, Malaysia

Ahli VIPSuper Mom

About ImannRoslan

1 lion cub & 1 little pony

Posts(12)
Replies(2921)
Articles(0)

Fulltime housewife, bonding & tolak ansur

Assalam wbt & happy sunday everybody! Buat apa je hari ahad ni mommy daddy? Harini dah tamat PKPD selangor tapi still PKP jadi apa lagi duduk rumah je la kan 😂 sy dah 4 tahun duduk rumah je. Dulu sebelum pandemik pun jenis duduk rumah. Kalau berjalan pun tunggu suami gaji or cuti. Sebab kita ni housewife. Kenderaan pun 1 je & husband memang tak bagi keluar sorang. Risau katanya 😅 lama betul sy tak drive sampai lesen pun dah mati. Sebelum kahwin dulu kemain ligat lagi siap jadi pomen terjun kadang2 tu tolong family & friends 😂 tapi laa nii..pegang stereng pun mcm kekok ape lagi nak tekan pedal minyak😖 tapi kalau cabar kita on je 😜 Eh bukan suami control kita tapi bila kita dah terbiasa sangat ada orang layan kita tolong drive & teman pi sana sini. Jadi seronok & tak yah nak pening2.. Ramai je tanya tak bosan ke jadi housewife ni. Fulltime pulak tu. Eeeerrr tak tau nak cakap macam mana sebab lain orang lain persepsi & pandangan. Pada sy tak bosan pun cuma nya ada masa kita akan rasa “burnout” juga kadang2. Tapi tu pun sebab degil 😅 orang suruh rehat tapi kita tak gunakan peluang yang ada. Oh ada juga soalan tak depress ke jadi housewife lepas tu kene duduk je rumah. Ahaaa I admit I’m a depression fighter & been strugling with depression for 3 years. Last year baru macam okay. Everything smooth & steady. Tapi tu la pandemik lah pulak 😅😅 Husband ada tolong2 tak walaupun fulltime housewife? Ofcourse ada. Dia yang vaccum, lap lantai, cuci & sidai baju, cuci toilet & segala susun atur deko rumah dia yang buat sebab husband OCD so everything has to be perfect on his eyes. So dekat situ kita dah lega dah. Just urus anak2, masak & kemas benda2 simple je la. Jadi seronok je sebenarnya jadi fulltime housewife ni. In fact masa husband keluar kerja, sy buat je all the house chores macam vaccum & lap lantai, cuci toilet semua tu tapi endup husband akan buat lagi bila dia dah balik or dia akan buat on weekend sebab nya ada je yg tak kena dekat mata dia kalau orang lain yg buat. Jadi bila buat sendiri baru puas hati. Yeah OCD kan😅 dalam masa yang sama kita bertolak ansur dengan pasangan kita. Kita bonding dengan cara macam tu kalau susah nak bonding mesra2. Zaman berkahwin amatlah berbeza dengan zaman bercinta. Tapi tak salah kalau kita sama2 kekalkan rasa cinta tu dalam keluarga. Sapa je yang taknak kan.. Jadi mommy daddy, bertolak ansur lah dalam pengurusan rumah tangga. Anak2 sentiasa melihat kita sebagai role model mereka. Wahai daddy2 sila bantu isteri anda & kepada mommy2 selalulah support suami anda untuk perkara yang baik. Anak2 sedang mencontohi anda. Spread the love ❤️ #journalmamy #18July2021 #TAPSuperMom #WaisDanMawa

Read more
 profile icon
Write a reply

Anak picky eater

Assalam wbt & salam sejahtera mommy2. Okay sape ada masalah anak picky eater? Anak sulung sy pun kategori picky eater juga sebab hanya makanan, buah, sayur & air tertentu je yang dia makan & minum. Nak tau macam mana nak detect dia picky eater atau moody eater? Mommy daddy sila rujuk doktor ya sebab lain anak lain perkembangan mereka. Anak sy masih di awal fasa lagi jadi atas nasihat doktor masalah picky eater dia masih boleh dibendung & dirawat. Bagus ke tidak sebenarnya picky eater ni? Tak berapa baik sebenarnya sebab anak2 takkan dapat nutrien sepenuhnya tetapi kita boleh balance kan pengambilan makanannya agar si kecil dapat nutrien yg cukup. Sy tak pernah halang anak2 untuk makan apa saja. Yes mungkin ada yang tidak setuju tapi ini cara saya agar anak2 sentiasa lengkap segala nutrien dalam pemakanannya. Jika anak tidak mahu makan nasi, sy akan gantikan nasi dengan makanan carbo yg lain seperti spageti, mee, roti dan apa pun makanan carbo yg anak2 suka. Tapi selalunya sy akan masakkan menu kegemaran mereka seperti nasi ayam & nasi lemak. Sy amat menitik beratkan pengambilan sayur dalam makanan mereka seperti carrot, brokoli atau kobis bunga. Anak sulung sy memang suka carrot. Hari2 makan carrot pun tak de masalah. Anak kedua pula memang jenis yang makan apa saja yg terhidang depan mata. Untuk protein agak sukar bg anak sulung kerana hanya masakkan tertentu saje yang jadi pilihan hatinya seperti ikan siakap, salmon, selar & telur. Ayam & daging bukan pilihan utama tetapi jika kena dengan selera baru dia makan. Berbeza dengan adiknya yang apa dijamu itu yang akan dimakan. Tapi jika berada di luar atau ingin ke rumah sesiapa, sy akan sentiasa sediakan bekalan roti atau sandwich sebab anak2 jika dah terlalu suka bermain mereka taknak makan. Jadi penting untuk mommy daddy tau apa makanan kegemaran anak2 supaya kita boleh handle tanpa stress tentang makan minum mereka jika di luar rumah. Masa mereka kecil ni la kita boleh try & error makanan apa yang mereka suka atau tak. Yang patut dimakan atau tak patut. Anak2 sy makan je coklat & lollipop tetapi ada had nya. Sy selalu pesan & didik mereka lepas makan manisan kena banyak minum air kosong & gosok gigi.. Buah kegemaran mereka pisang & snack kesukaan adalah yogurt. Cuma nya walaupun anak2 sy ni ada yg picky eater tetapi minum susu memang wajib pada mereka. Sy akan sentiasa ingatkan mereka untuk minum susu. Alhamdulillah abang dah stop susu botol sejak umur 2 tahun 3 bulan & sekarang bebas dari botol dan minum susu full cream sepenuhnya. Manakala adik sekarang 1 tahun 7 bulan dan masih menyusu badan tapi selang seli dengan susu full cream. Jangan stress ya mommy daddy jika ada anak picky eater. Jangan tengking mereka, jangan marah mereka. Guna kan kreativiti seperti bercerita kepada mereka tentang kebaikkan sesuatu makanan atau kreativiti dalam persediaan makanan. Jangan paksa jika mereka tak mahu atau tak suka. Gunakan pendekatan yang lain seperti tunjukkan video atau cerita mengenai kebaikkan makanan tersebut. Dan yang paling penting sentiasa titipkan doa yang baik2 buat anak2 semasa sediakan makanan mereka. In sha allah. #journalmamy #17July2021 #TAPSuperMom #WaisDanMawa

Read more
Anak picky eater
 profile icon
Write a reply