TIPS TURUN BERAT SEWAKTU HAMIL

Hai, saya nak tanya ada tak kes dia pregnant tapi bmi dia overweight. Belom masok trimester 2 dan 3 bila bukak buku pink ada saranan berat yang perlu naik ikot trimestr kan. Jadi mcm kes saya ni overweight 74kg tinggi 166 bmi 27 lebih. Mcm mna nk turunkan berat bagi bmi normal sblom mendadak mengunung berat tu? Awal memang tak lalu makan sebab loya muntah tambah kena makan zincofer tu tapi berat main angka 74-73 kg tu ja. Ada tips tak?

14 Balas

bila kita pregnant ni, takde istilah turun berat ya. kalau masa awl trimester berat turun tu mostly sbb alahan. then dia akn slow2 naik. if berat statik or turun, means u hv a problem already. sy sndri obese type 1 masa buka buku, turun berat byk sbb covid. after that naik slowly, takde mendadak pun. GDM pun takde. alhamdulillah bby lahir sihat. now my 2nd pregnancy, pun obese type 1, berat turun sekitar 2kg sahaja sbb alahan. now 2nd trimester berat naik just 500gm - 700gm saja. sy mkn mcm biasa, takde cut mkn.

8mo ago

yaa itulah awal kena minum air gula nnti kandungn 22 week ka yg kali kedua minum hahaha..harap sy xmuntah la sb awal ni masih ada loya² risau nk minum perut kosong jenis angin cepat tolak

Saya pun dah obesiti sis. Baru je buka buku then sy ckap ngan nurse , sy kena diet lah mcm ni. Tp nurse tak bagi diet nti effect kndungan so nurse advice stop makan malam. Pkul 8 tu takyah makan apa2 dah. Saya alahan kuat. Nasi tk makan. Bnyak makan bnde mengarut macam maggi, roti. Mcm tu.. harap2 berat tak bertambah lg lah. Dan saya kena minum air gula dalam sebulan lg. awal gile . Harap tkde sangkut gdm. Bila baca komen kat post sis, baru lega sikit hati. Hehe sbb runsing jugak nk cari jalan kuruskan badan.

Takda tip sis, makan je mcm biasa cuma bila overweight ada guide berat sepanjang week kena naik byk mana, kalau lebih kena minum air gula, monitor bp, sy pun overweight tahap 1. Awal pregnant xde alahan cuma xde selera so berat turun 4kg. Tri 2 br ada selera smp sebulan naik 3 kg. Mmg merah la tang berat tu. Masuk tri ke 3 dtg balik xde selera, berat turun. Kenaikan sepanjang pregnant ni 11kg je naik. So as long as masih paras normal, baby pun xde mslh. Okay je. Lps bersalin nnt baru pk nak turun kan nnt

Kalau dah pregnant xde istilah nak turunkan berst badan dah. Kecuali yg jenis alahan teruk sngat smpai berat menurun tu lain crita .. kalau saja2 nak turun berat tu takleh la. Cuma blh kawal je kenaikan berat. Awal trimester slalunya berat tak naik sngat usually, nnt masuk pertengahan trimester 2 ke baru la nmpak berat tu naik. Saya bmi normal masa buka buku bmi 20… skrng ni 37w ni bmi dah 25 dah ambang2 overweight tp masi lagi normal. Total kenaikan berat 15kg dah ni🤣 nasib doctor tak prnah bebel.

Sy pun masa pregnant overweight. Masa buka buku berat 82kg, tinggi 165.bmi 30.1.. smpai nk dekat beranak sy gain hampir 20kg. Setiap kali checkup mesti berat kena tulis dgn pen merah sbb asyik naik je 🤭 jgn risau sis. Makan makanan berkhasiat n klau doc check kandungan sis smua ok. Then tak perlu risau fikir nk trunkan berat kita sis. Smua mommy akan naik berat masa pregnant. Insyallah lepas beranak n bg breastfeed bby kejap je berat boleh trun jadi berat asal

8mo ago

ouhh okey sis ☺ huhuhu hadap ja ya perjalanan pregnant ni

time pregnant tak digalakkan turunkan berat sis. walaupun overweight/obese sekalipun, doktor akan nak berat dia naik. cuma bila overweight ni doktor strict sikit, akan suruh make sure berat naik betul2 ikut yg recommended sahaja, tak lebih tak kurang. kalau berat tak naik, risau baby tak cukup nutrient. makan je macam biasa, banyakkan senaman dan kekal aktif sepanjang pregnancy, inshaAllah berat takkan naik mendadak. moga selamat semuanya ya 💜

Mana boleh turun berat bila dah pregnant, bermasalah la pregnancy tu kalau berat turun, sy turun 700g pun Dr bising sbb alahan dtg semula tak lalu nk makan mlm, bahaya utk kandungan, kalau naik byk sgt pun tak elok juga, kalau dh naik sgt tu cuba control portion, mkn sikit tp kerap, mkn mknn berkhasiat

Nurse kata time prgnant berat tak boleh turun, kena naik.. tp tu lah.. kita yg awal buka buku pink tu dah overweight/obese ni memang tak boleh naik banyak.. kena jaga makan.. kurangkan makanan manis & berlemak, makan banyak protein, sayur, buah.. diet suku suku separuh macam tu je sis💪🏻

Samalahh kita 166cm cuma sy berat sikit 🤣 masa buka buku 78kg, skrg 22w dah nak cecah 82kg. Haritu misi dah warning jaga makan kalau tak nnti kena monitor bp pulak kt rumah. Susah ya nak jaga selera lebih2 dh masuk trim 2 ni 😭😭😂

jgn risau sis.. sy takdenya nk diet2.. masa preggy betul2 enjoy sgt.. alahan takde.. mengidam takde.. semua suami hadap.. sy keje pulak kedai mkn, mkn je apa rasa nk mkn.. naik 30kg sepanjang mengandung.. asalkan kandungan sihat sudah..