Nur Jacyntha Florentius profile icon
PlatinumPlatinum

Nur Jacyntha Florentius, Malaysia

VIP MemberContributor

About Nur Jacyntha Florentius

Ex nurse in London, Now fully Housewife. Mommy of 1 princess.. ❤️

My Orders
Posts(199)
Replies(2049)
Articles(0)

Pengalaman bersalin anak sulung (First time mom)

Due date : 13/11/2023 Bersalin : 10/11/2023 (39w4d) Berat : 2.96kg (Last scan 39w1d pula 3.55kg🤣) Jantina : Baby Girl Method : Normal delivery (No epidural, No painkiller, No sedut2 gas) Tempat : KPJ Sabah Specialist Hospital 9/11/2023: 7am - Turun tanda spotting sahaja (setitik darah merah), Contraction tak consistent still mcm false contraction je. 7:30am - Masi gagahkan diri ikut family and husband pg pasar jalan2🤣 8:30am - Balik umah sempat tido jap. Konon lepas tido baru pg spital. 12pm - bngun tido mandi2 pakai pad. Selang 20 minit masuk toilet check pad ade lendir + darah. Bagitau suami. Prepare nak pg spital. 1pm - Buat keputusan xnak pg spital dlu. Tp pg mall makan sbab lapar. Sempat pekena sushi and garlic rice salmon pastu jalan2 dlam mall tu dngan contraction yg xconsistent lagi. 3pm - Baru pg spital. Checked ctg katanya contraction brixton hicks je. So doctor suruh balik dlu or stay ward. Kami pilih balik dlu. 4-6pm - Lepak kedai kopi teman husband minum2 kopi. Saya mkan donut. 6pm - buat keputusan xnak balik rumah dlu, tp nak pg mall jalan lagi bagi cepat bersalin🤣. Masatu dah dpt rasa contraction sejam sekali camtu 9pm - Lepas abis jalan, kitorang pg Nando’s makan dlu konon sblum balik umah. Tp time kusyuk tengah mkan nando’s sambil layan contraction masatu tiba2 ade benda ‘pop’ pecah pastu meleleh air ketuban time tu juga. Habis lencun seluar. Cuak muka pelayan nando’s tu ingat nak terberanak dah 🤣 Gigih jalan kaki pg parking lot kreta lagi. 9:30pm - Sampai spital trus kena tolak masuk labor room. Husband pun ade skali juga. Check ctg mmg ade contraction setiap 10 min skali. Tp masi blh layan lagi contraction tu. 10pm - First time kena seluk check bukaan masatu dah 4cm 🤣 Nurse kata biasa first time mom ni bukaan akan buka 1cm setiap 1 jam mcm tu. So kami rasa maybe subuh la kot lahir. 11pm - Contraction dtng makin kerap dari 10 min skali jadi 5 min skali. Tp blh layan lagi siap husband ajak buat exercise dlam labor room tu🤣 thn jalan2 lagi pg counter nurse depan borak2 dngan nurse. 10/11/2023: 12am - Contraction makin kerap dari 5 min ke 3 min skali dah. Tp masi blh tahan biarpun makin kuat sakit tu. Tetap try jalan2 dlam labor room lagi. Dari awal husband xprnah putus2 ingatkan tarik nafas hembus setiap kali contraction menyerang🤣 1am - Dah start takleh tahan dah sakit so naik balik katil tengo dah 2 min skali contraction dah. Masani sparuh2 dah badan tu mcm hujung nyawa sbab setiap kali contraction dtng auto rasa nak teran. So mmg teran juga sambil kaki bersilang. Setiap kali contraction dtng je mesti pegang tangan husband mcm nak patah saya rasa🤣 smbil bagitau “aduh sakit juga ni” and husband seperti biasa xbrenti suruh tarik nafas hembus🤣 1:35am - Masani sakit dah mmg melampau sngat dah. Husband dah nmpak kite mcm xkeruan tahan sakit so dia tekan call bell suruh nurse dtng check bukaan sbab mcm nak bersalin dah ni katanya. Nurse dtng check bukaan dah 9cm! Terus call doctor kite. 1:40am - Doctor smpai je terus siap2 smua angkat kaki kite kat tempat kaki khas tu, 1 tangan pegang tepi katil yg ade palang khas, ajar cara meneran yg betul, pasang ctg kat perut. Terus doctor suruh push je klau ade contraction katanya. Sambil tu dia siap2 part dia situ. 1:57am - Dengan 3x push baby kluar dah. Normal delivery with episiotomy (doctor potong/gunting and jahit). Laju process tu. Bila doctor gunting bila doctor cucuk bius area vagina nak potong tu pun dah xrasa🤣 tau2 je baby dah kluar 1:57am. Hehe. Smoga dipermudahkan urusan bersalin kepada mamy2 skalian juga.. Aminn 🤲🏻

Read more
Pengalaman bersalin anak sulung (First time mom)
 profile icon
Write a reply

Tanda bersalin ke mcm ni?

39w3d. Adakah ni dikira tanda bersalin? Dari tengah malam layan on off sakit bawah perut + pinggang + bahagian bontot rasa mcm nak buang air besar tp tak. Pagi ni bngun terasa mcm ade lelehan celah kangkang tp bukan ketuban. Sbab dia lendir + mcm keputihan mcm tu ade bau skit2 je. Pastu saya try pakai pad. Ni selang 20 min check mcm ade bleeding skit. #firstbaby UPDATED 4pm: Dah pg hospital dah. Tiba2 smpai hospital sakit2 smua takde dah🤣 CTG pun dpt low contraction je manja2 gitu (tp mmg takde sakit dah masa buat ctg tu haha).. Doctor tak check bukaan sbab contraction pun xde dah. Dia suruh balik dlu. So klau sakit makin kerap makin sakit, or pecah ketuban baru dtng balik haha UPDATED 10pm: Seharian jalan kat mall harini. Tengah dinner kat Nando’s tiba2 ade “pop” mcm tu lepastu kluar air ketuban bnyak giler basah pad basah juga seluar lencun🤣 gigih berjalan juga pg tempat parking kereta sambil husband papah🤣.. Skrng kat hospital dah , ade 4cm bukaan. Doakan saya selamat bersalin ya.. 🥰 UPDATED 2am: Alhamdulillah setelah 3 jam lebih bertarung selepas pecah air ketuban tu saya dah selamat bersalin normal pada 1:37am. Baby girl 🥰 10pm bukaan 4cm, 1:20am bukaan dah 9cm. 1:37am baby kluar dah🤣 Doctor ade la potong and jahit skit . Pic pertama- 7am Pic kedua - 12pm

Read more
Tanda bersalin ke mcm ni?
 profile icon
Write a reply