PREGNANT OVERWEIGHT

Hi Assalamualaikum , nak tanya mommies kat sini , if pregnant overweight ? apa yang patut kita buat ? makanan apa yg perlu di jaga ? senaman or apa apa je yg boleh kita buat utk awal pregnancy ? sbb pernah sblum ni pregnant berat 63 tapi gugur , tu pun doc dah cakap overweight kena jaga makan . ni sec pregnancy 64 pulak berat , bmi tak balance 🥲 takut nanti nak bukak buku pink kena bebel

1 Balas

tak aih kena bebel. sy dh 2x pregnant bmi obese masa buka buku (3rd pregnancy: 33.1, 4th pregnancy: 32.4) history 2x gugur sblm tu. alhamdulillah dktr misi ok. cuma nya nanti minum air gula jd awal...org lain 20w baru minum, kita 12w dh kena minum, semua dipantau awal. klu overweight, obese ni misi akn pantau lebih, especially yg ada risiko gdm, high bp. berat pun blh naik certain gram tiap minggu.