overweight mommy - bmi masih bawah 30

hi nak tanya, ada tak kat sini yang mmg before pregnant da overweight. setiap kali appointment kk mmg kita kena diet ke? ataupun control makan tapi tak diet? kalau naik berat apa je nurse kk akan buat?

2 Balas

Sama la kita overweight.. Kalau naik berat dlm lingkungan 0.5kg-2.0kg itu normal sis.. Tp kalau berlebihan dr itu nurse xbg.. Turun berat badan pun bahaya jugak risau kurang nutrisi..

kalau naik berat yg mcm berlebihan tu, maybe kene minum air gula or kene cek bp