TIPS TURUN BERAT SEWAKTU HAMIL

Hai, saya nak tanya ada tak kes dia pregnant tapi bmi dia overweight. Belom masok trimester 2 dan 3 bila bukak buku pink ada saranan berat yang perlu naik ikot trimestr kan. Jadi mcm kes saya ni overweight 74kg tinggi 166 bmi 27 lebih. Mcm mna nk turunkan berat bagi bmi normal sblom mendadak mengunung berat tu? Awal memang tak lalu makan sebab loya muntah tambah kena makan zincofer tu tapi berat main angka 74-73 kg tu ja. Ada tips tak?

14 Balas

Tak payah kurangkan kot. Cuma berat tak boleh naik sebanyak org yg BMI normal. Saya henti minum susu mengandung dan makan pil kalsium saja sebab berat naik mendadak masa trimester ke-3 dan doktor suruh control makan.

sepatutnya kalau nk turunkan berat kena buat sebelum pregnant lagi, sbb bila dah pregnant x boleh dah turunkan berat ni..kena jaga mkn sajalh jgn berlebihan

masa sy booking sy da overweight..nurse akan bgtahu range berat yg sepatutnya sy kena dapat..& masa prgnt berat xblh turun & xblh terlampau berat..

Saya pun sama berat naik mendadak. Tapi saya rasa lebih baik naik dari turun