Berat badan makin susut

Hi mommy. Nak tanya. Skrg sy tgh preggy lg 2 hari nak msuk 4 bulan. Masa first check up, bmi sy overweight. Tinggi 158cm, berat 77. Second check up, sy turun lagi ke 72 kg. Bkn sbb sy diet tp sbb alahan teruk. Doc dah risau sbb 5kg turun dlm sebulan. Katanya bahaya sbb berat sy patut naik sikit wlaupun bmi overweight. Skrg alahan makin kurang. Tak ada muntah dan boleh makan sikit2. Tp berat sy turun lg ke 71@70 kg camtu. Tapi bila scan baby, perkembangan baby ok. Tele dgn weeks. Patut tk sy risau ?

8 Balas

sya pown mcm awk sis.. msa first booking berat sya 69kg.. bmi overweight..checkup kedua sya turun lgi ke 67kg.. alahan sya trimester 1 sja.. tpi sya x lalu mkn smpai kndungan dh msuk 4 bln.. tpi scan baby ok.. sbb sya ada gdm sya kena jumpa fms & diettition pown berat turun lgi 66.5kg.. n kena tegur la sikit kenpa berat turun? bila kndungan dh masuk 5 bln., alhmdulilah berat sya dh slow2 naik balik.. n dh berselera sikit mkn... tpi kdg2 bila tgh mkn kita boleh rsa lapar lgi😂.. pelik betul🤔

saya pulak berat kejap naik dan turun pregnant anak kedua ni 😅 obes juga tapi tulah doc ingatkan saya jaga pemakan saya makan je macam biasa tapi tak pandai nak naik kadang ada turun 1-2kg macam tuh bukan buat apa2 pun duduk rumah je ..

Tak. Sy pun overweight, awl2 trimester alahan teruk, berat turun. Then 2nd trimester alahan dh takde, kena covid pula, makin turun berat bdn. Masuk 20w+ baru berat slow2 naik.

saya pun turun banyak jugak masa trimester awal sbb tak selera mkn, masuk 2nd trimester alhamdulillah, selera mkn tu dtg balik, berat pun slow2 naik

tak saya obes sblm pregnant 136 dah pregnant 3 bulan jadi 129 pastu makin turun masuk je 8 bulan naik 2 kg

tak pe nnti selera dah datang balik confirm naik berat.jgn risau.

Kalau baby ok x perlu risau sis.

thank you mommy semua ♥️