alahan

Ya allah sabar jela alahan truk sngt smpai nk buat kerja pon xboleh ? Momy2 prnah hadap situasi gini x ? Ada petua x ? Sya smpai ngeluh kt suami

16 Balas

Saya time first trimester , alahan teruk .makan takboleh berminyak , nasi pun takboleh nak telan , lambat makan sikit muntah ,salah makan sikit muntah ,makan vit muntah ,morning sickness teruk gila .sampai tidur tepi baldi tiap2 malam 😅 kdg2 tu buat kerja tiba2 sesak nafas ,semput, pitam dekat tempat kerja .tidur kena 12jam ke atas , kalau takbesok tu penat lain macam , pinggang terasa macam patah 2 😂😂 lepas makan mesti nak tidur ja rasa. Teruk gila sampai masuk trimester kedua baru okey 😇☺ ni masuk trimester ketiga perasaan lama tu dtg sikit2 .tapi kita sebagai ibu kena tabah untuk kandungan kita

5y ago

Hope sya trus kuat untuk bby dlm perut

Masih mengalami.. huhuhu.. preggy anak ke3 alahan semua sama je. Nasib anak ke2 dah 4thn... Dah tak menempel sgt dgn mami.. bila ingat balik preggy 2nd dulu.. anak 1st masa tu baru 1thn lebih n baru belajar berjalan.. tak ingat dah mcmna sy handle alahan sy masa tu... Suami pla keja.. yg skrg ni alahan Masih tak hilanng 13week5days.. bertabah lah Kita mommies ...

5y ago

Insyaallah moga kita kuat and tabah

Sama sis.. Sedih gila badan rasa x larat keja pun x blh buat. Sy tiap hari muntah x kira pg ptg mlm. Makan tak lalu mnum air kosong lg la perit time muntah sebab perut betul kosong. Skrg sy mkn buah ja.. Tiap kali muntah tiap kali nangis. Rasa stress jugak banyak benda husband tlng prepare sbb sy memang totally tak larat dah.

5y ago

Sya mkn buah pon kluar balik . Hmmm tulah kdang2 rasa brsalah ngn suami xdpt nk sediakan dia makanan sbb sya xboleh bau msak2 . Kerja2 rumahs emua dia yg buat

normal.. sy 18 weeks pun muntah² lg. cuma selera mkn je dah makin okay dlm 2 minggu lepas.. tu pun berat tak naik² lg sbb alahan sejak kandungan 5weeks n dah weight loss 11kg. kalau berat puan turun bnyk nanti doc bg ubat tahan muntah, kena mkn 2x sehari. sy still kena mkn ubat tu sampai sekarang.. be strong 💪🏻

5y ago

Sya ni berat xtrun mkn muntah pon xjadi apa . Hrap2 ok la nnty sya kena kuat hadap alahan

Sy pon sme mse awl2 prgnnt..muntah terok..awk kena kerap makan tauu..xkesah biskut ke roti ke..makan je..jgn bg perut kosong..pstu wktu sy awl2 prgnnt sy mkn buah tembikai, pisang.. bnde tu kurangkan rse loya sy mse tu.. awk try oky..insyaallah ok la nnti..

5y ago

Welcome

.ye, kita dari 5 minggu sampai 11 minggu alahan teruk sangat..doktor cakap jangan mengeluh, nanti baby merajuk..🤭..sampai mc kerja 1 bulan lebih..nak makan x boleh, muntah2 je..baring je..nak redanya kena makan buah2 je baru elok sikit..

5y ago

Ok sya akan start mkn buah2han harinie hehehe

Tgh mengalaminya, muntah2 dh slow down skrang, tp keja bab membasuh, mengemas, memasak xlarat nk buat, malas yg amat sangat.. Xbleh nak cium bau masak2 ne..nsibla en somi & mother in law sangat2 memahami.. Hadapila dgn sabar..

5y ago

Sya msa xtahu pregnant dia xalah . Once tahu pregnant tu tiba2 jadi alahan truk

Saya dah 13 minggu masih alahan. Lagi sedih bila suami saya kata saya ni ikut perasaan je. Saya ni makan muntah minum muntah berat makin susut muka makin cengkung sampai sendiri rasa x da energy lgsg. Rasa nk tidur je.

5y ago

Samalah sya pon mkn muntah minum muntah . Smpai abis semua isi perut keluar. Risau bby dlm perut ja. Hmmmm suami sya siap perli werk2 lagi . Tpi berat xtrun pon sya ni hmmmm

Saya pun dulu macam tu. Tapi fikir positif, tak semua orang dapat merasa macam apa yang kita rasa. Lepas tu tak jadi nak mengeluh walaupun alah teruk sangat

5y ago

Insyaallah amin

5y ago

Tq sis tpi apa yg masuk perut xsmpai 1 jam akn kluar balik . Hmmm