30 weeks.

Siapa sini 30 weeks? Ada tak yang tak buat persiapan barang keperluan baby lagi? Bilik pun tak kemas untuk berpantang and barang baby lagi. ?

183 Balas

saya 30 week.. buat masa ni da sediakan brg baby untuk masuk hospital.. beli baby cott & kerusi untuk susukan baby.. itu pun masih ada yg belum beli lg.. harap sempat beli hujung bulan ni.. sbb kemungkinan saya bersalin awal.. last preggy dlu 32 week.. saya baca komen2 semua beli dkt shopee 🤭 saya pun sama.. senang waktu2 covid ni.. kita pun x bnyak bergerak.. waktu skrg ni jln ckit je da mengah, penat..

2y ago

sya pon 30week3days dh beli bajuu smua persiapan cuma blm cuci je hehe kira² nak cuci dlm 34week mcm tu

tahniah pada ibu2 yg sedang menunggu hari kelahiran baby,sy doakan anda semua semoga dipermudahkan proses bersalin nnti,doakan sy juga ya ibu2...

Bg sy.. Maybe sbb sy pernah bersalin pramatang anak sulung 33w. Sy prefer sediakan yg basic dari seawal 20w. Waktu mengandung 2nd child, dlm 25-28 weeks sy dh sediakan brg utk LR dan hospital.. Sebab 1st baby tiba2 turun darah waktu 32w5d, ke hospital bukaan 2cm. Genap 33w bersalin pramatang. Alhamdulillah yg 2nd overdue 3 hari, tu pun rasa x sdp hati, ptt serah diri waktu 40w7d, tp x sedap hati pegi jg hosp 40w3d..bukaan dh 8cm Sy nak kata, bergantung dgn bajet mommy daddy 🌹. Tp, kalau dh 30w blh dh sis sediakan yg basic mcm pakaian baby and diaper size S ❤️ apapun jaga diri & tahniah🌹

alhamdulillah. smlm 30w4d, da siap basuh semua pakaian baby. tunggu nak pack je utk g check in .. moga dipermudahkan semua. bulan ni last duduk rumah sewa, so penat sikit la perut besar mcmni nak berpindah randah. doakan saya ya..

2y ago

saya pun skrg dah 30minggu , tgh starting nk kemas2 brg nk pindah rumah dr pj ke ipoh ... due 5may 2022 nt ...

assalamualaikum,hai mommy semua maaf nak tanya dh msuk 30minggu 6hari ni ad prnah rasa sakit dkt bhgian bwah perut tak lpastu kkdang ad rasa sakit dkt kmaluan.. sbb knp eh jdi sakit tu normal ke ?

2mo ago

xde masalah pon klw nk cuci pakai air panas atau lama.. itu lg bagus sbb bersih, cuma klw takut baju rosak jgn buat, terpulang masing2 sya pernah buat xde ape2 masalah pon kt ank..

Saya 30w..saya prepare semua awal.. Sebab ank no2 saya gap 7thn..so mmg dh byk bg org.. Sy start beli masa 4bln..byk beli online.. Sebab lg jimat dr beli. Kt mall... Skrg hanya tggal brg pantang saya je. Brg baby dh complete. Nurse pon dh advise suruh siapkan beg utk ke hsptl. Sy dh basuh smua kelengkapan baby.. N dh masuk kan dlm beg..

30w 3d minggu ni, barang baby dah settle. barang mandi tuala baju lengan pendek/pjg selimut topi dn sarung tgn/kaki barut. pampers. Barang ibu- pad bersalin stoking breast pad bra/seluar dlm bengkung belum kain batik belum jamu2 mmg x amalkan dari ank 1st lagi. semua depand kat mkanan sihat😊. brg bb semua beli baru dn siap basuh n lipat siap2 dlm bakul, ada yg dh stanby dlm bag juga😊..

S͢i͢s͢ b͢ru͢ 30 w͢ t͢o͢d͢a͢y͢.. B͢rg͢ b͢b͢y͢ x͢ b͢e͢l͢i͢ l͢g͢.. S͢e͢m͢u͢a͢ k͢e͢d͢a͢i͢ t͢t͢p͢ l͢g͢.. B͢l͢i͢ b͢j͢u͢ a͢j͢e͢ k͢t͢ s͢h͢o͢p͢p͢e͢. T͢u͢ p͢u͢n͢ s͢a͢m͢p͢a͢i͢ y͢g͢ s͢i͢z͢e͢ p͢a͢l͢i͢n͢g͢ k͢e͢c͢i͢k͢.. X͢ p͢u͢a͢s͢ h͢a͢t͢i͢ b͢e͢l͢i͢ c͢m͢t͢u͢.. B͢e͢rt͢a͢b͢a͢h͢ j͢e͢l͢a͢

3y ago

Y͢a͢2.. N͢a͢n͢t͢i͢ n͢k͢ k͢e͢n͢a͢ p͢ s͢h͢o͢p͢p͢i͢n͢g͢.. K͢e͢d͢a͢i͢ b͢y͢k͢ d͢h͢ b͢u͢k͢a͢👍🏻👍🏻

Sy 30w baju bby pn bli sikit2 je sbb bby kn cepat membesar. Sy bli online shopee semua brg bby dh siap cuci dh cuma belum kemas masuk bag lg. Je.. mls nk kluar bli mall nnt kena bawak anak2 yg lain pulak Waktu2 covid ni.. Pampers je x bli lg.

tadi baru pergi check up dekat doc pakar sbb ade kencing manis masa mengandung, sy dah 30weeks tepat. doc dah ckp psl kena serah diri paksa bersalin bila 37weeks nanti... td scan baby tgk2 kepala beby belum turun, masih di atas.. sedih ada takut ada, xtw nk buat ape.. doc kata kalau 36weeks kepala anak x turun juga kena czer... ade ke sama mcm sy? ape patut kita buat? first mom..

2y ago

saya pun ada gdm on diet. tapi isnin minggu depan nanti baru appointment dgan doktor. Saya ada terbaca tips kalau nak bagi kepala baby turun ke bawah kena buat senaman seperti sujud. paling mudah masa kita solat tu kita sujud lama sikit. And maybe awak boleh buat solat hajat setiap hari sbb ada sujud lama kan, in Shaa Allah membantu ☺️