Bersama Suami

Salam mommy semua... Nk tnye...ni berkaitan bersama suami... Sy Ade terbaca yg mengatakan awal kehamilan tak bole pancut dalam... Jika air mani tu di pancut dalam bole berlaku keguguran... Memudahkan untuk bukaan cm@laluan... Betol ke??

40 Balas

Hi mommy.. Sperm mengandungi level prostaglandin yg agak tinggi dimana prostaglandin tu berfungsi membantu menggalakkn rahim get ready utk contraction & labour sbb tu yg mana ibu2 yg dah post term tu kita induce & ubat yg kita bagi tu ada prostaglandin atau pun ada nurse yg akn encourage ibu2 utk have sex & pancut dalam. Tp bg sy depends on setiap individu & tahap kesihatan rahim ibu. Jika okay so badan ibu akan bole terima jika tidak, mungkin akan berlaku premature contraction. Harap dapat membantu.

Nurse di kk sy pun cakap mcmtu.. awal kehamilan tak digalakkan pancut dalam.. 3rd trimester nanti baru boleh utk memudahkan proses bersalin.. sy dulu 1st trimester pernah pancut dalam lepas tu bleeding, nasib baby takde pape. Lepas tu kalau pancut dalam, bangun pagi esoknya bawah perut akan rasa sakit sgt2 mcm nak senggugut 😢😢 start dari tu sy pun dah tak berani pancut dalam takut memudaratkan baby dlm perut 😊

Tak la. Mana ada menyebabkan keguguran cuma doc elakkan bersama awal kandungan (3bulan kebawah) sebab kandungan x kuat lagi. Masa check up dgn doktor awal kandungan dulu, doktor hanya larang bersama masa kandungan 3bulan ke bwah sbb sy keluar spotting n baby x kuat lg. Doktor takda pula cakap kalau nak bersama (kandungan 3 bulan ke atas prlu pancut luar)

5y ago

Ikut body/rahim individu jg. Kalau mcm sy mmg tak dpt bersama sbb bila bersama saja mesti bleeding (usia kandungan 3 bulan ke bawah). Tak larat nak ke hospital setiap kali bleeding, jadi solutionnya hanya elakkan bersama.

Setahu saya air mani bole mempercepatkan bukaan rahim. Sbb tu bila da dekat2 due digalakkan kerap bersama. Tp kalau fikir logik kalau da ada bukaan pada rahim for sure ibu akan rsa contraction atau turun tanda bersalin. Jd mungkin sbb tu suami jgn pancut dalam masa awal2 prgnt. Tp pada logic akal saya la xkata betul.

Sy first pregnancy. Memg xde pengalaman pape. Bila terbaca perkara mcm ni sy jd byk nak tahu betul ke. Sbb husband sy dah ada 3 org anak. Bila sy ckp betul ke ni ba. Dia pun xpercaya. Dia kata mengarut. Dia ada pengalaman. Setakat ni bersama. Memg xde bleeding ke apa. Dia pun tahu keadaan kita jd dia xde over sgt.

sy xprnh dgr la plak sis . bole je brsame n suami pon bole je pncut dlm . yg xbole ny mse brsame tu trlmpau ganas tu je xbole sbb tkot bole bleeding . bole juga luka pd dinding rahim . tu je sis . yg lain tu xd la . bole je melain kn mmg da trg2 doc xbgi brsame dgn suami sbb sis ad risiko ap ap .

Pengalaman saya, sy bersama suami mcm biasa sampai lah sy tau mengandung. Masa tu dah 9w baru tau pregnant. So bermakna selama 9w tu sy bersama suami pancut dlm mcm biasa je. Alhamdulillah takde ape2 yg berlaku tp setiap org berlainan. Sis hati2 lah kalau sis rasa x yakin.

Sy dgn suami berhubungan buang dalam. Alhamdulillah tak jd apa. Cuma memang langsung tak lasak sis. Lagipon lepas berhubungan gi toilet kluar lagi air suami. Mungkin terlalu lasak atau ter tekan perut kuat masa berhubungan tu yg sebab kan gugur

3y ago

Sma sis.. Sy nga suami buang dlm je.. Alhamdulillah xde ap2..

Tu apa yang doc cakap kat saya la. Sesetengah ibu ada yang tak kuat. Air mani suami boleh jadi penyebab keguguran atau bersalin bayi pramatang. Sebb tu diawal kehamilan elakkan suami buang dalam. Apa² pon nak tau dengan lebih mendalam consult la dengan doc.

Sy drpd awal kehamilan smpai skrg da 8 bulan sentiasa bersama suami dan pancut dalam.. alhamdulillah xde masalah pape pun..cuma tak lasak aje laa..slow2 sudah jnji puas 😅