Bersama suami awal kehamilan

Boleh ke bersama dengan suami (pancut dalam) pada trimester pertama, terima kasih.

17 Balas

boleh bersama tapi elakkan lepas dalam bagi awal kandungan untuk mengelakkan "mini contraction "berlaku. Kalau kandungan dah 7 bulan ke atas boleh lepas dalam, lagi baik sebab membantu ibu untuk mudah bersalin nanti.. tapi tu la jangan lasak sangat , lakukan mengikut keselesaan ibu dan baby dalam perut .

Saya dari awal dapat tahu pregnant takde bersama suami smpai lah skrg dah 19 weeks, suami pon faham. Cuma ringan2 je suami mintak. Bersykur sngt dapat suami yg memahami. Saya anak first jadi takut sngt kalau nak bersama, dan suami pon risau betul2 nak jaga elok2🤲🏻❤️

2y ago

Yeah kita geng💪🏻👍🏻

Hi sis..sy ada tgk satu video klinik pakar aishah di iG..bersama tiada masalah kalau boleh elakan pancut dalam sbb air mani akan membuatkan “mini contractions” kalau tak silap sy..cuba cari video dr aishah langkawi di tiktok or iG..harap ianya dapat membantu sis 🌸

pernah tny doc pasal ni. doc cakap langsung takda masalah nk bersama dari 1st trimester pon. selagi xda apa yg abnormal (bleeding, spotting, sakit perut etc). walaupon rahim mengecut sikit time brsama, xda bg effect apa pada janin. hrp membantu

InsyaAllah bg yg rahim kuat tiada masalah puan. Air mani suami pun x menjejaskan embrio/janin sbb baby ada kantungnya sendiri. Tp sekiranya ada sejarah keguguran harap dielakkan dlu, takut2 rahim x dpt tampung hentakan semasa bersama.

boleh tp terpulang pada awak. ada org dia xbrani , ada org dia okey. even dekat buku pink pon ada tulis seks ketika kehamilan tiada msalah. pling penting jgn ganas. jgn smpai hempap kandungan. cuba posisi yg memudahkan dan selesa.

boleh je puan.. nak lepas dalam pun tiada masalah.. jgn risau tiada bagi kesan apa² pun pada janin, tapi jgn ganas sgt, sbb janin masih belum kuat, sama mcm awak x bole buat kerja yg berat² ganas²

Saya ada bersama dgn suami tapi jarang2 sekali. Alhamdulillah takda bleeding, cuma sy dgn suami berhati2. Takda kasar2 and tak lepas dalam sbb takut bagi kesan dekat baby.

Boleh je, bila sudah pregnant, lumrahnya takkan ada persenyewaan baru berlaku sehinggalah selepas bayi dilahirkan, kitaran haid bersambung semula.

Boleh je….tpi suami takut jadi apa2 dkt baby….so dkt luar je……..tapi ikut la…nk luar or dlm…….ok je tu….asalkan jgn hentak kuat2 tu je…..