suami merokok

Salam mommies..boleh share tak cara2 utk buatkan suami berhenti merokok ?? Kalau sya tegur dgn dia marah pula..tak lama lgi ada baby sdh ni..skrng 38week4days

27 Balas

Bg pendapat sy,mmg susah nk suruh lelaki stop smoking..cuma nasihat yg blh sy kasi, awak n baby awak cuba elakkan berada di port2 yg husband awak gemar smoking tu..kalu dia nk smoking tu,cepat2 lari..set rules terus..dlm bilik or dalam rumah xleh smoking..bahaya tuk diri awak n baby, sbb kadang2 manusia nie slagi x terjdi apa2 yg menimpa dia dan org yg dia syg,seseorg tu xakan sedar..kalu ada sesuatu perkara yg husband sy buat n sy xsuka,sy slalu ckp kat husband sy mcm nie, if anything happen to me and my baby,u will be responsibility..u know what i means..pas tu husband sy mesti terpikir sejenak..bkn nk kurang ajar, tp nk ajar dia bkn semua perkara kita sebagai isteri blh terima,sama2 nga dia jugak..kehidupan suami isteri kena bertoleransi antara sama lain..baru hidup bahagia..hahaha

Suami sya pn perokok tegar,sblm kwen sya sudah suruh berhenti tapi smpi ada ak 1 blm lgi dia bhti,tapi dia x pernah janji yg dia akan bhti rokok,tapi suami x pnh merokok dpn sya or family dia akan merokok jauh dri rumah,lepas ak umur 3bulan dia tiba2 x suka tercium asap rokok event bukan asap rokok pn dia x suka,tapi masa dia bhti rokok dia pening selalu pening bila jumpa doc,doc serankn x buli bhti terus mw slow2 but suami x rokok juga dia mkn ubat bhti merokok smpi 6bulan syukur smpi skg dia lgsung x sentuh rokok sudah skg masuk 2tahun dia x isap rokok,so mamy2 yg mahu suami bhti rokok buli ja tpi mw bawa suami jumpa doc dlu utk minta nasihat sbb byk risiko klu trs2 stop rokok juga,🙏🙏🙏

merokok ssh bhenti skelip mata. melainkn si perokok ada azam and niat yg kuat jd mmg possible. dari diri sndiri sbnrnya. cuma yg dpt sy pesan, klu dia merokok minta dia merokok d luar rmh. lg selamat dari merokok dalam. asap habuk smua mmg tak bagus. and lepas tu. pesan cuci tgn kumur. hand sanitizer jgn lupa ye sis. saya sll pakai tu di mana mana 🤗. tapi, kalau dia tak nak merokok d luar rmh, itu pn mslh jg. maok tak maok masuk dlam bilik. uhuhuhuuu 🙏🙏 bdoa ye sis supaya hati dia tbuka utk atleast jaga kebersihan semua tu pn dh memadai.

Suami sy pon dlu merokok..sebelum nikah lg jnji nk berhenti..dh nk msuk ank 3 ni bru berhenti..tp dh berhenti merokok, hisap vape la plak..🤷💆..bnyak kli dh nasihat...x jalan punya..ade skli sy menangis depan dia lps solat mgrib..syg isteri n anak2 x?? Sy tanya..n then dia jwb syg..klu syg tlg berhenti vape ni..vape ni pon bahaya jgk sy dgr..lg bhya dr rokok..tp dia jnji lg nk berhenti..mmm..tgk je lah..tiap hr sy berdoa, solat hjt supaya suami berhenti hisp vape ni..semoga doa sy di makbulkan Allah

Suami sy xmrokok. Tp ayah tiri sy mrokok. Msa dtg jenguk sy. Sy dh pesan jgn mrokok dlm rumah. Lepak luar merokok.. ad krusi ad pkok. Tp dia sentap. Mula2 ok. Lpas tu dia mlas dia hisap rkok kt dpur. Brbau 1 rumah. Bukan lama dorg dtg. 3hri ja kot. Ank plak time tu kena jgkitan kuman kt paru2. Masuk 2wad 5hri. . Jd snsitif habuk, bedak n asap. Susah btul la bnda xelok kita ckp elok2 dh merajuk. Masa dia pegang kepala ank sy. Melekat bau rokok. Ngis2 sy cuci kpla ank.. aduii..

5y ago

Xtahu jugak sy. Bru bbrapa kali jmpa. Sbb bru kwen.. skrg dh jrg merokok mama ckp. Sllu sakit dada.. 😅 ank sy pn dh 11bulan..

Berhenti merokok mmg susah bagi seorg lelaki. Cuma jangan bagi dia dekati awk dan anak2 masa merokok. Sama ada dlm kete, dlm umah. Kecuali kat toilet la, lelaki biasa memerut dia nk merokok jgk. Kalau lepas merokok pastikan basuh tangan. Ni sekadar apa yg boleh akak lakukan utk suami akak. Lama2 dia dh biasa rokok boleh kurangkan. Dr sekotak rokok sehari boleh ke 2 hari, hingga sminggu. Paling akak suka balik kg akak, sbb dia tak kan merokok langsung. Huhu...

5y ago

Awk minta dia kurangkan dlu utk skrg. Mcm yg akak ckpkan tu. InsyaAllah, lama2 dia dh terbiasa. Kita larang skli pun, kdg persekitaran kerja dia, kawan2 dia merokok, dia nk jgk merokok lepas gian gitu.

nanostix better than asap rokok tu dan nikotin lekat pada badan 99% kalau pengang kita pun dh bahaya actually .. belum kesan dia lekat kat langsir atau kain2 cadar smua .. awal mmg susah lama² in sha Allah boleh brenti trus cari rokok . . klau prokok tegar tu nak kata jimat tak la sbb satu kotak flavour dh rm40 (4pod) klau 1pod sehari pun makan modai jugak .. tpi dari bau busuk rokok baik ke nanostix .. me 37week dan husband pengguna nanostix ,,😄

Laki ni klu merokok nak sruh dia berhenti. Susah. Mna dia peduli buruknya merokok. Tapi ikut pengalaman saya. Saya sruh laki merokok tmpat yg saya tanda. Maksud port tu mmg sda saya bagitau tmpat untuk merokok. Kalau tmpat lain akan d kenakan denda rm20. Itu kalau saya. Lepas tu, lepas merokok kena basuh mulut, kumur2, dan basuh tangan. Baju kena tukar. Kalau malam. Saya xbagi dia kluar merokok. Alhamdulillah. Dia ikut juga.

Pengalaman arwah mak ngah saya, suami nya merokok dalam rumah n mmg perokok tegar .. arwah mungkin dah biasa until one day arwah collapse , rupanya kene cancer last stage .. org yang sedut asap atau bau rokok lebih byk implikasi. Suami saya pula merokok , tapi alhamdulillah dia tau nk pi jejauh kalau tak benanah telinga kene bebel

Husb saya pown dlu mmg perokok . start dy thu saya pregnant klau nk merokok msti dy jauhkan diri dri saya supaya tk kne asap , lpstu dy cuba isap pod plk yg mcm nanostix tu smpai skrg dy da tk sentuh rokok . tidak mmg duit hbis kt rokok je . bau rokok pown dah tkde , bau mulut sbb rokok pown da kurg .