merokok

Saya ada tabiat merokok yg tak boleh buang.sejak mrngandung ni sy xboleh kurangkan malahan mcm xboleh kalau x merokok?

35 Balas

Sy pon merokok gk..suami bising dr sblum kwin smpi da kawin n smpi ikhtiar zuriat still merokok.suami bwak g class bnti rokok n benti dlm 6bln pstu gduh ngn laki jp wat lg sap kok ingtkn nk gertak dia je upenye trus jd tabiat.dlm usha ngndung tu suami perli nk bb tp merokok.sy wt x tau je n perli dia blik rmai je org lua tu ngndung siap mbuk lg.sbb suami kje spital n x merokok .tup2 sy ngndung msa usaha tu..susah sy nk benti.smpi tipu suami ckp da benti.sy stress solat hjat nangis tkot bb x shat..msa 3bln kndungan suami ada convo n ajak g tmpt konvo tu bermalam dgn fmly dia slma 3 hri start tu sy benti mrokok smpi skang da 8bln kndungan sy.bila ada fmly dia xkn sy nk merokok kn trus benti tnpa bntuan sblum ni siap g class bnti mrokok n mkn ubat campix bru bnti..kne kuat sis..sy pikirkn bb..susah sy nk dpt bb.msa usaha ngndung dlu sy sap kok je sbb sy memang da give up..tp bla da dpt tu memng sy pikirkn bb dr pikrkn nafsu sndri..

4y ago

Maaf ye kakak² smua..trimakasih atas nasihat.sy cuma amik yg baik je.part lain tu sy x amik kisah.mgkn sy mrokok sbb stress kot...tp sy akan cuba utk bby

You can do it mama! I trust that you can 💕 It’s all in the mind. When there’s a will, there’s a way. Don’t let it have control over you, because you are in control of “You”.. It is dangerous for both you and your baby if you continue. I hope you’ll be able to find strength within yourself to stop soon. You can do it mama. Smoking during pregnancy increases the risk of health problems for your developing baby, including preterm birth, low birth weight, and birth defects of the mouth and lip. Smoking during and after pregnancy also increases the risk of sudden infant death syndrome (SIDS). It is not worth it. You can do it alright. Yes you can 🌹i believe that you can stop soon because you are that strong.

4y ago

I know...but for now i cannot stop myself from it.i could cry if i don't smoke😣 i just can control it.i usually smoke 1box a day but now i only take 3-5 sticks a day.i will try my best

Kalau rasa nk stop smoke dan perlu kata2 semangat.. baca dekat sini https://whyquit.com/whyquit/turkeys_20.html Banyak mesej ex smoker dekat situ. Pembakar semangat untuk stop. Sy pun ex smoker jg. Merokok hampir 10 tahun. Sy berusaha stop smoke sebelum kahwin sbb takut mati🤣🤣Cubaan stop dua kali. Fst try 6bulan tp failed.merokok balik. Lagi teruk! Scnd try dah masuk 8 bulan😁 skg pun pregnant 4bulan dah. Cuba la stop sis. Pelan2. Untuk diri sendiri dan baby. I know U can do it girl!!!!!😎 ingat bila stress rokok bukan la kawan tapi pembunuh senyap!

4y ago

Risau sgt...tp mmg susah..cuma dpt kurgkan je...

kena set otak n pmikiran kita, cth "klau ak merokok, baby xsihat, " then cri something utk lupakan rokok tu cth mkn atau mnum susu, jus apple, lepas tu control penafasan kita, sbb x merokok nafas kita brubah pndai laju slow and stuck, then nafsu nak merokok tu kuat, control penafasan, then buat senaman ringan utk ibu mngandung, yg paling penting tuu mindset utk "x nak merokok nti effect kat baby teruk. so better bersenam " buat hari2 inshaAllah smuanya akan okayy, smua ni dri diri sndiri kena pandai control diri. goodluck sis, i know u can do it 💪💪

4y ago

Insyaallah sy cuba.trimakasih sis...

Kalau nak berhenti merokok cuba laa makan gula2 getah ke...yg cwing gum tu mcm2 perisa pun ada mcm gula getah...dan semua pasal rokok awak buang dari rumah awak,, semua sekali termasuk bekas kotak rokok,, btg rokok ,, habuk rokok,, dan smuanya pasal rokok laa...baju awak yg ada bau rokok pun cuci dari kesan terhidu bau2 rokok...lepas tu bila sis rasa stress ke cuba minum air suam2 cari laa benda lain yg berkhasiat utk d makan selain rokok...makanan yg kita akan kunyah juga boleh menghilang kn ketagihan merokok..

4y ago

Baik sis....sy akan cuba insyaallah....trimakash utk nasihat

I pn sama.. Smpai Lps kawin smoking sorok2..ckp kt suami da stop. Mmg susah..sbb bertahun2 mrokok.. bila da mngndung.. Masih lg mrokok.. Tp i kuatkan diri sbb fikir anak dlm perut..i xnk amek risiko..i stop slowly.. N yes.. Berjaya.. Smpai skrg baby dah lahir sbln lebih.. I tak sentuh rokok lg.. Kdg jela isap vape husband. Hati kena kuat la...

4y ago

Insyaallah sis sy akan cuba..trimakasih utk nasihat..

Sy mmg heavy smoker, since dpt tau preg cuba jugak untuk stop. Slowly akhirnyaaaaa dpt stop sbb mmg xblh nk bau dah asap. Tp mmg redha betul bila xdpt. Semua benda tk kena. Smpi kdg² tu ada rasa teringin tp xblh sb fikir baby. Hehe 😅 Sis blh cuba kot klu terasa nk smoke try ganti dgn makanan. Try to stop slow2. Mana tau ok nnt. Goodluck!

4y ago

tau xpaa...heavy smoker mmg susah..hopefully ai pon leh bnti mrokok..

Kena istiqamahkan diri untuk tak merokok. Kadang benda ni mindset kita je. Contoh macam saya jenis susah nak makan ubat. Lagi2 kalau ubat besar. Tapi sejak pregnant, nak tak nak sy paksa jugak diri sy makan ubat yg klinik bagi. Demi anak dalam kandungan ni. Elok je pulak boleh telan. Awk cuba stop merokok demi baby tu ye. Good luck.

4y ago

Baiklah..insyaallah sy akan cuba.trimakasih atas nasihat ye sis

Jgn seksa baby dlm perut tu... die x berdosa.. anggap je la awk berkorban utk die .. try stop merokok.. awk sanggup ke tgk dan jaga baby yg x sihat.. bkn awk x tau risiko2 yg baby akn dpt klu merokok ni.. sedangkn bau asap rokok pun ade risiko inikan pulak direct smoke..

4y ago

😓insyaallah sy akan cuba stop sis..trimakasih atas nasihat

sy pun merokok dh lama..ank pertama smpi ke3 tp xda lh bnyk sngt...sbb dh lma time bujg lgi..tp syukurlh..bby still sehat dan...sempurna sekrg ..skrg dh preggy smula tp..still merokok..tp kurglh..dri yg blum preggy..hrp dpt berhnti trus..

4y ago

yup..kna hri2 usaha..smbil twkl kt allah spy bby ok..