Rokok

Ada cara tak nak bagi suami kurang merokok... Suami kerap sangat merokok.. Bila tegur dia marah saya balik..

34 Balas

Alhamdulillah..skrg husband saya dh kurang hisap rokok..kalo dulu 1 kotak 1 hari..skrg 1 kotak 2-3hari tu pun kwn2 dia mntk..kalo cuti..mmg x boleh thn lme rokok dia 1kotak tu.. . Mmg kne slalu ingtkn..jgn isap rokok dkt dgn kita.. Cara saya...tiap kali husband nk bkr rokok..sya lari ddok jaoh dri dia..masa mula2 nk bgi dia phm tu..tiap kali dia nk bkr rokok..saya masuk blik trus..dlm 8-10mnit ru klua blik..kalo dia tnya nape msok blik..alsn sya x elok asap rokok utk baby & mak nye..husband skrg pun dh fhm..kalo nk bkr rokok..dia lak lari..ddok jaoh..hehee . Husband ke arah nk benti isap rokok..hrp husband saya bjaya benti isap rokok..🤲🏼 Mmg susah utk perokok tegar ni nk benti..kita kne slalu sokong dierg tok benti.. 💪🏼

Suami saya pun memang kerap merokok, tapi sy x paksa dia pun untuk berhenti sy hanya sentiasa beri nasihat cakap elok-elok lemah lembut dkt suami kurangkan la merokok yg asap rokok tu x baik untuk kesihatan dia sy beritahu suami sy, sy yg tenga pregnant ni x boleh hidu asap rokok kesian dkt baby takut ada kesan apa apa yg berbahaya dari asap rokok nanti , Alhamdulilah suami sy seorang yang penyayang memahami keadaan sy,semenjak saya pregnant suami sy tidak perna merokok di rumah sda, dia hanya merokok di tempat kerjanya sahaja suami sy juga ada ckp bila baby kami lahir nanti inshaallah dia akan usaha nak berhenti merokok....

Dulu suami saya pon kerap merokok . Tapi dah deal dengan dia , kalau saya pregnant je saya nak dia benti merokok . Tapi ditukar vape pulak 😅 . Saya sampai cakap gini “saya cakap sekali je . Lepasni nak isap vape ke apa jauh dari saya . Kalau tak saya dok jauh .” Kadang dia pon buat tak tahu je isap vape sebelah saya . Terus saya sound “awak , ingat sikit saya ni tgh mengandung .” Laju je dia mintak maaf dan isap jejauh . Dorang ni tak boleh dibebelkan . Kena cakap ringkas dan menusuk je . Nanti dikata kita ni mak nenek pulak .

Alhamdulilah lah suami sye bukn jenis perokok yg tegar . Sye x suruh pon dia behenti . Sye just ckp gn dia . Sye mmg x suka org merokok dpn sye je. Tpi awal thu ni , dia ckp gn sye dia dh buang kotak rokok n pemetik api tu . Sye tnye knpe ? Dia kta nk behenti merokok . N now alhmdulilah dia mmg tak merokok . Cuba minta suami sis isp nano vape tu . Kot menjadi

5y ago

Ouhh... Sye dgn suami poun pernah cakap mcm tu.. Janji nak kurangkan.. Tapi tak nampak perubahan

My husb pun sblm kahwin hisap rokok, tapi alhamdulillah skrg dh stop. sy sendiri ckp yg sebelum tu tkpelah janji lps kahwin takyah hisap dh. Pernah skali lps kawin kantoi hisap sebatang ngn adik ipar mmg sy mengamuk sbb taksuka bau mulut smoker. Nasib baik janji tak hisap lagi. Rokok dh tinggal tapi pod mmg dia takleh tinggal😒

Lain Orang Susah Penerimaan.. Saya Start Tahu Pregnant Je Terus Husband Kurang Merokok Sebab Dulu Ex Wife Dia Pon Smoking Kuat Sampai Anak Lahir Problem Macam² Termasuk Buah Pinggang Rosak 🙃 So Dia Risau Kalau Dia Smoking Saya Tersedut Sekali Asap Rokok Dia Tu 😂 So Alhamdulillah Sehari 2 3 Batang Je Rokok Dia Hisap ..

dah berbuih mulut tegur husband, klau sya terhidu saja bau rokok tu terus pening sakit kpla ..klau sya cakap dgn dia pun tetap sama mcm dia Xkesah..last² sya biar saja, klau jadi apa² dekat sya dgn baby dlm perut ni 100% sya salah kn dia😌..dibilik or kereta pun mcm sya Xde pula dia isap rokok..penat dah marah

Bfre kawin memng dia kuat merokok. Tapi dia janji lepas kawin nak berhenti merokok.. Alhamdulillah memang dia tepat janji dia untuk berhenti merokok. Belikan ubat di farmasi untuk berhenti merokok. Suruh dia makan ubat tu boleh buatkan rasa pahit di lidah bila kita merokok

3y ago

maaf brpe tu ..ubat utk kurangkan merokok?

Kalau dia nk ank. Dia kena stop trus. Merokok ni slah 1 sbb yg ggu kesuburan sperm. Nty dh ad ank lagilah kena jaga. Nk pulak klau ank ad mslah paru2.. lagilah xbolei kena asap rokok. Klau sis ad cara tp suami xnk dgr pn xjd jugak. Kena slow talk baik2.. good luck 😊♥️

Try hadiahkan dia pod 😂 masa awal awal pregnant, husband saya cukup susah nak ada sebelah sbb sibuk hilang kan bau rokok dulu. Last last saya buat jual mahal buat tak kisah kan dia. Pastu dia stop trus beli pod. Sedap sket bau pod sbb dia guna flavour fruity hehe