tanda tanya

Kdg sye trpk, knape suami sye xcm suami org lain.. dia xnk lgsung tolong wt krje umah.. bilik air klau sye xsental smpai kesudah lah brdaki.. sampah klau sye xbuang, mmg xde spe usik.. klau nk soh dia buang kne ckp, klau xckp dia xwt.. pggan n kuali periuk smue, klau bnyk kt sinki pun dia xkan tolong sye basuh.. belum criter psal ank2, berak ank pun xnk tolong cuci.. sye tgh tggu hari, sakit pggang mmg makin kuat n xtahan cgkung lama2.. klau sye mtk dia tolong pun, dia wt xdgr je.. bia je bontot ank tuh ngn taik.. klau tgh main fon dia terus je main fon.. sye cm brckp ngn tembok beso cina.. nnti bila sye bising2 ngn ank dia wt muka nyampah.. pastu hempas2 brg sne cnih.. sye penat.. sye wt smue, mtk tolong pun wt bodo je.. nnti bila sye sakit, dia wt bodo je.. klau dia sakit pandai lak, soh letak minyak lah, urut lah, klau sye, npk sye sakit pggang bkn dia dulik.. sye adoii adoii pun dia biar je.. knape sye dpt suami yg cmtuh.. ???

63 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Suami sy pun kdg mcm tu sis. Msa sy prggy pun mcm tu. Tp bila sy x tahan lngsung dah smpai sy mengamuk.. Sllu marah2. Mnghempas2, baru dia sedar . Sbb sy muda 11 tahun dari suami, dia fikir perangai sy mcm dlu lg kebudak budakan dan nmpk mcm bodoh. Tp sbb pngalaman sy jd matang. Bila marah dia sy akn tetap mara dan x betegur dngan dia smpai 3 hari. Sy bukan nak durhaka pada suami.. Tp nak ajar suami supaya jngn manja.. Jngn fikir kerja rumah ni kerja org prmpuan je. Dlm marah sy smbil nasihat kat suami. Dan ckp kalau perangai ko malas mcm tu, x tau buat apa2 kerja rumah, xtau memasak... Nth mcm mana keadaan. Anak2 suatu hri nti klu sy xda! Dan bnyk lg sy akan ckp. Dan ulang2 ckp.. Bgitau yg anak2 tu tanggungjawab besar suami. 100% adalah tnggungjawab suami. Wlaupun dia x bt smua tp skrg Alhamdulillah dah nmpk perubahan dia. Dia bnyk tlg sy. Anak sulung dia yg uruskan, spnjang pantang sy dia tlg bt kerja rumah dan masak.. Dia bt mana yg dia mmpu dan smpat sbb dia pun penat kerja. Tak mcm sblum ni dah. Sblum ni smua sy yg kena buat.

Baca lagi
3y ago

Alhamdulillah tahniah sis mmpu ubah dia.. 👍👍☺️

VIP Member

Suami saya dulu Pon mcm tu gak sis.semua bnda harap saya je buat. Awal2 saya boleh sabar.lama2 pendam,Makin sakit hati plak.last2,saya buat kepala sendiri.saya tunjuk ego.rumah saya biar bersepah membusuk berulat sampah kt luar rumah. Anak saya xmndikan.saya xmasak langsung.saya layan fon je dalam bilik 24 jam .xkuar bilik langsung.saya buat mcm dia xwujud.last2,dia sndiri yg tegur saya.sampai Kan bergaduh.saya luahkan segala nya.saya gtau dia slgi dia ubah prangai,saya xakn ubah prangai juga.mcm mne prangai dia,mcm tu jugak prangai yg saya Akan ikut.sekarang syukur,dia dah berubah smenjak dri tu. Skrg tengah berpantang,memang semua dia buat.walaupun 1st dia takut nak pegang baby n Mandi baby,saya paksa Kan juga dia buat semua tu.sekarang dia plak yg kuat membebel kalau tengok umah bersepah.😂lelaki Ni sebenanya rajin.tapi dorang terlalu ambil kesempatan.dorang terlalu biasa jadi 'PEMALAS' Dan Dlm otak dorang tu 'ini semua kerja prmpuan'. Kita kena ubah pkiran dorang dulu sis.

Baca lagi
3y ago

Good job sis, dpt jinakkan kaum suami nih.. 😂😂 sye xthu nk ikhtiar cmne lg.. pastu bila kita sakit hati, dia wt xreti je.. stressnyeeee.. 😖😖

Jujur sy kta sy kalau suami tak tolong buat krja rumah sy akn membebel je n akn ckp dkt mak dia nnt mak dia plk sambung bebel dia.. Isteri tngh mengandung di bia je buat krja sdri mmng tk ptut.. Buat ank tahu tlong isteri tk thu.. Tapi Sekrng alhamdulillah suami sya rjin sikit dh, mlm dia akn buat ap yg ptut mcm sapu rumh n sbgainya.. Sy sruh bkn nk jdi kn dia org gji atau nk rendah kn dia tpi sy sruh sbb nnt sy pntang spe yg nk kms rumh klau bkn dia spe yg nk msk klau bkn dia..sbgai blsan sy lhir kn ank dia.. Dia pun kena berkorban mcm mne sy berkorban.. Bukan rendah kn suami tapi kerja isteri adalah melayan suami kalau semua benda isteri buat bila msa ye isteri nk melayan suami.

Baca lagi
3y ago

Betul sis.. tq ☺️☺️👍

suami sy masa mula2 kawen dlu mcm ni jgk sis..mmg klau xbunyi,dia xkn buat apa..tahu mkn,tdo,tgk hp,tu je la dia..tp sy slow2 ajar dia,mntk tlg..sy ckp lps mkn tlg basuh pinggan,klau awk x basuh,sy xnk msk dh lps ni..sy suruh dia tlg cuci toilet,sidai baju,lipat kain,tp slow2 la..mula2 mmg kena paksa,tp lama2 nnti dia dh terbiasa tnpa disuruh..bukan apa,org laki ni,ada yg mak ayh dorg xpernah ajar pon buat kerja rumah..tu yg bila dh kawen jd mcm tu..jd kita sbg isteri ni kna pndai2 la..skrg sy pregnant,mmg sy dduk saje2 je dlm rumah,smua bnda dia yg buat..tp mmg xmudah utk ubah dia..naseb baik dia jnis bukan yg suka marah2..sis trylah slow talk dgn suami..

Baca lagi
3y ago

Betol sis.. mmg nk kne bnyk sabar klau ada suami cmnih.. Smue nk kne sruh bru gerak.. huhu 🤭🤭

Maaf nk tnya, adik beradik suami sis yg lelaki sama xperangai cm ni? Kalau diorg sama cm suami sis maksudnya diaorg ni xdibiasakn dr kecik buat keje rumah. Semua mak dia yg buat. Bila dh kawen dia bw perangai dia dr bujang tu. Kalau hanya suami sis je berperangai cm tu, maksudnya suami sis pemalas. Maaf ckp cm tu. Dia mmg harap sis je buat semua benda. Sis kene bgtau dia terus terang apa prsn sis. Lagi2 tgh sarat mengandung skrg. Ckp kt dia, xkan sis je nk pulun pahala buat semua keje rumah ni. Jd sis nk kongsi pahala mengemas ni dgn dia. Hehehehe saya mmg selalu ckp double meaning cm ni dgn suami saya. Lama2 dia sedar dan tahu tanggungjawab dia.

Baca lagi
3y ago

Insyaallah

VIP Member

Suami ni satu je bg sy,kita kne ajar die utk buat keje umh pas khwin.duk skli,terapkan kerjasama.xkisah la kita ni housewife ke or kerja.mmg kne ajar dr awl.klau kita buat smua dr awl,mmg sush la nt.sbb suami akn terbiasa dgn keadaan tu.nt dh ada anak msti lg byk kje.kdg2 llki ni didikn dr dlu xdiajar buat kje.Org dlu cakap keje umh org pmpuan buat.tp tu adat je.bg sy ikut sunah nabi.mcm sy,start dh khwin duk skli dh bkjasama buat kje umh.so bnde ni jd tabiat.sbb kita duk satu umh.kena sama2 buatla.boleh lg sis slow talk dgn suami.lau die xleh trima,bgun tahajud bdoa pd Allah.sbb hanya Dia yg pegang hati hambanya.ini hnya pendapat sy.😊

Baca lagi

sian nye sis.... sy pon alami dh nie hbs sakit kat celah2 peha... x dpt byg kan dh dy punya sakit emg mcm nie kea ape... sbb sy bru 32w kdg tpkr nk besalin dh kea ape nie sbb sakit nye emg x tercakap hnye mampu mengs jea lg2 time nk tdo... tp nsb lah suami sy nk jgk membantu buat kje rumah sungguh dlu cwan sebiji pon dy xmaw basuh sbb dlu sy x bekerja emg suri rumah sepenuh mase ... tp lpas suami dpt posting dok melaka sy bekerja n x lme tu sy pregnant ...so byg lah keadaan bler dh kje nie n nk hadel kje kat rumah plak. tp alhamdulillah sme2 membantu ...sis sbr byk2 jgn stres k... x larat jgn pakse..beir tgl kn jea dlu kje tuh... buat slow2...

Baca lagi
3y ago

same2 sis... kgn stres2 k... enjoy moment tgh pregnant nie...

VIP Member

Suami sy kerja 8am-9mlm. Cuti xtntu smggi skli. Dia balik ja, mandi-ank kami 1tahun akan tggu depan toilet. Main kjap, dia mkn.. sy msak utk lauk esok, dia jaga ank.. hp memang dia letak tepi . Skit ja masa suami dgn sy dan ank. Jd kami btul2 merancang utk bg perhatian utk ank. Dan kami berpntang sendiri. Tnpa bntuan sesiapa. Penat badan tuhan ja tahu. Jd utk no 2 kami plan 4, 5 tahun lgi kot 😅 tggu yg sulung g sekolah . Bru ad adik. At least spruh hri dia kt sekolah. Jd sis lpas ni dptkan bimbingan dri nurse/doc pnduan mrncang. Bsarkan ank yg ad. Nty sis jugak stress tkut trlepas kat anak2. Jaga diri ya. 😊♥️

Baca lagi
3y ago

Tq.. mmg lpas nih rsa nk bersara je.. xnk dah beranak.. 🤭🤭😄

Biasa sis suami. Kena bagitau dia. Kena guide dia. Saya pun awal2 bagitau apa kena buat, apa yg takboleh buat. Rumah kami takde washing machine. Baju kumpul seminggu bawak g dobi. Saya mengandung ni asyik on off demam. Suami askar baju ek3ja dia memang kena bsuh. Kena bagi arahan kat dia. Syg dah basuh baju. Abg kalau nampak air dlm baldi ni tolong buang, sampah hari2 kena buang, kemas tilam, baju jangan buang merata, letak dalam bakul, periuk belanga sebelum tido abg check dulu ada yg belum basuh abg basuh kan. Bagitau dia. Jangan senyap2 simpan perasaan sis. Nanti takut bergaduh ka apa lagi susah

Baca lagi

dlu bekas laki sia pn gitu..hanya tuhan jaa tau perasaan dan kesengsaraan yg sia alami msa tue..tpi mujur sia tda zuriat dgn dia klo ada mgkin lbih teruk nasib sia..dah lah kaki pukul,kaki perempuan,kaki penipu..dia pernah pkul sia depan family and family dia..masa sakit pun dia maki hamun sia ckap sia ni tk reti bt keja rumah..hnya kerna bru sehari sia tk kemas rumah...yg dia tue reti memukul dan memekik jerr...syukur tuhan bagi sia kekuatan utk tinggal llaki bgtu...sekarang sia tgh mngandung anak prtama dgn laki kedua syukur sgt dia lngsung tk sma dgn bekas laki sia..dia sungguh caring 😊

Baca lagi
3y ago

Alhamdulillah.. tahniah.. moga sis bhagia till jannah.. hpy dgr criter sis.. ☺️☺️ sye nih xthu lah smpai bila nk tggu dia berubah.. takot sye je yg berubah.. 😭😭