kedekut..

Salah ke sye kedekut ngn suami?? Sye thu pmpuan diuji bila suami susah, suami diuji bila dia senang.. suami klau dpt gji laju je ajk mmbe g mancing, pantang ada cuti.. kdg xdulik ngn sye n ank2, duk kt kolam smpai subuh.. xbwk ank2 jln, g playground ke.. layan ank2 main.. tp time dia kering bru tnye sye kt sye ada duit x?? Sye ckp je xde.. dosa x sye xjujur, sbb bila ada duit dia xingt pd kami, bila sesak bru ingt ada bini.. sye ada lah duit selit2.. ?? mmg niat nk pkai time emergency.. tp nnti klau dia thu sye risau.. stiap kali gji mmg dia beli brg dapur smue, lauk2.. tp duit blanje sye kne mtk bru bg.. klau x dia wt2 lupa je.. salah ke sye wt cmtuh ek?? Mommies ada pengalaman cmnih ke??

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kena tahu asas kewangan islam dalam rumahtangga, wang suami ada hak untuk isteri , nafkah isteri dan anak² dan wang isteri hanya untuk isteri tiada hak pada suami. Jika wang isteri boleh di beri pada suami atas keizinan isteri sahaja. Boleh rujuk yg alim tentang nafkah ni.

3y ago

Tq.. sye pham benda tuh.. risau dia yg xpham.. sbb klau x xkn smpai kne mtk bru nk bg.. kannn?? Hmmm sye segan lah nk mtk, tp nk tggu dia sndri hulur mmg brjanggut.. 🤪🤪 sye xbkerja, xde duit sndri n xpgg duit lgsung.. tuh pelik bila dia tnye ktnsye ada x, dia xingt ke dia bg or x yg dia nk mtk2 tuh.. 🤭🤭

Sebaiknya berterus terang dengan suami. Open heart to heart. InnShaAllah. Semoga dipermudahkan

3y ago

Bab duit tu. Dulu pun sy xdpt. Alasannya tak cukup. Tpi in the end. Suami byk tabur kat game on9 dia. Bila sy tegur sentap. Sy whatsapp. Bgtau. Xpa la. Lepas ni sy nak beli apa2 xde mintak dh. Guna la duit tu men game. Ptt la parents sy dulu suh sy kerja sbb mungkin jadi mcm ni. Xpe la. Sy guna duit sendiri cri hasil niaga on9 sy. Terima kasih byk2. Lepas ni awk guna la duit tu utk men game. Utk saya tak apa. Mesti menyusahkan awak kan bila sy tanya bab ni. Lepas dh whatsapp tu. Sy diam je.. Tengok muka suami sy pun idak. Lalu sebelah dia pun sy diam buat tak tahu. 😅😅 Kejam dak cara saya. 🤭Lepas tu. Agaknya suami ada dengar ceramah. Banyak memberi kepada isteri lebih murah rezeki keluarga. Gitu. Alhamdulillah dh oke. Tapi xlama. Berulang balik. Waktu tu sy dh bersalin. Sy tegur suami. Guna whatsapp jugak. Ada anak ni byk duit nak guna. Sy tahu itu duit awak nak buat suka hati. Tapi ada anak ni byk duit kena pakai. Ni nasib baik anak breastfeeding kita. Kalo idak susu formula. Jika awak