jiran psycho

Hi mommies.. sye kesian kt ank2 sye.. sye nih xpandai drive kereta n xde lesen pun.. sye takot sbenanye nk pgg stereng tuh.. xthu lah knape.. ank2 sye g skolah tumpang jiran.. lately ank2 jiran tuh klau npk ank2 sye msti dorg jeling, pastu kutuk2 kt kwan dorg.. cm mmbuli lak dah.. klau jln sbelah ank sye dia lggar bahu ank sye.. sbenanye dah 2 mggu nih ank ngadu, yg dak tuh xbg lg Naik keta mak dia.. dia soh ank sye Naik bas.. tp satu bas pun xnk amek pgi utk ke skolah.. suami krje shift, jd bila krje pgi mmg xde org anta n trpaksa Naik ngn jiran tuh.. bila sye tnye mak dak tuh dia kta ok, alah biasalah dak2 gaduh.. msalahnya dah ggu emosi ank sye n sye mmg xsuka cmtuh.. dak tuh pnah ckp dia marah ank sye sbb bpk dia tegur suami sye tp suami sye xnpk.. suami sye nih rabun.. jd sye trpk, dak2 xkan pndai ckp cmtuh klau mak bpk xajar.. skrg sye sdg blaja drive, n suami xpaksa sbb sye tgh pregnant 20w, dia risau bila sye kta nk blaja bwk kereta.. Kami usaha cari bas utk ank kami, tp penat tnye smue kta xamek.. Hina ke sye seorg suriumah, yg xde income, yg xthu drive sndri.?? Jiran sye tuh dia bkerja, Jual coway.. agent insuran, n bwk keta vios.. dia kta mesin coway kt umah dia dua bjik, dia byar, keta vios tuh pun dia bayar.. sye rsa cm dia dpan2 je senyum tp blkg mengata.. pnah dia xamek ank sye yg tarika, pdahal satu kelas n sme blek time ngn ank dia.. sye dah ckp suami krje pgi, mtk tlong kt akak ye.. bila call dia bole ckp Ada hal.. xsempat.. pelik bkn sye soh dia dkung ank sye anta blek.. pnah dia benti kt tmpt guard soh ank sye msuk jln kaki sndri.. sye duk flat.. klau suami amek ank2 dia, Kami xpnah pun wt cmtuh.. Kami anta snpai bwah umah.. ank2 dia ckp suami sye xlayan dorg baik2 klau dorg Naik kereta Kami.. suami pelik, xkn nk kne bentang karpet merah utk ank dia.. ank2 dia pun sye tgk mmg xde manners, bckp ngn org dewasa pun haihh, lpas dia biadap ngn ank sye terus sye xbg bkwn ngn dorg lg.. sbgai ibu, sye kesian n rsa bsalah sbb xpndai drive n anta sndri ank ke skolah.. at the same time sye sedih sbb org wt ank2 sye cmtuh.. Hina sgt Suri umah yg xpndai drive sndri nih gamaknya..

49 Balas

Lbh baik sis sendiri yg hntr ambik anak sis tu .. buang perasaan seram tu sis . Pengalaman Saya sendiri ,Masa tu Saya langsung tk pandai bw kete ..jd Saya minta tlg kwn yg hntr ambik anak Saya ,kebetulan satu kelas dgn anak kwn ni .. tiap² bln Saya bg duit minyak .. Satu hari tu Saya pelik ,knp dh kul 1 anak Saya tk blk² lg ,sdgkan tadika hbs dlm 11.30 ,selalunya paling lambat pn kul 12 kwn Saya hntr .. Tk lama kmudian kwn Saya kol ,Tanya Saya ada g ambik bdk² tk ..Saya ckp tk ,Saya Tanya dia ,knp .. dia ckp dia tertido td ,bila sampai sklh dlm 12lbh ,sklh dh tkda org .. Saya punya menggigil .. Saya ambik kunci kete ,Saya angkat anak Saya ,sorg umo 8bln yg sorg umo 4thn . . Saya tk ingat mcmana Saya blh angkat dorg Dua sekaligus ,lps tu turun tangga😂.. Airmata mmg laju je mengalir ,dlm kete saya Saya start enjin ,Saya doa minta Allah mudahkan urusan Saya drive kete.. .yg Saya langsung tk reti nk bwk!!.. Alhamdullillah dlm tersenguk² Saya berjaya bawa kete tu,sepanjang perjalanan Saya menangis Saya doa minta Anak Saya selamat .. sbb Masa tu ,kes adk nurin jazlin baru di jumpai dlm beg tgh hangat .. Sampai kt sklh mmg sklh dh sunyi sepi ..di pendekkan cerita ,rupanya anak kwn ni ajak anak Saya blk ikut jln blkng ,sbb tu bila kwn saya Cari ikut jln bsr ,dorg tkda .. Start dr situlah Saya nekad bljr memandu ,Dan hntr sendiri anak² Saya ke sklh .. Saya tknk dh hrp org hntr ,sbb Saya takut kejadian yg sama berulang .. anak sulung tingakatan 3 baru dia Naik bas sekolah sendiri .. skrg anak Saya yg bskolah Ada 5 org ,Dua sklh menengah tu dorg Naik bas sklh ,yg tiga sklh rendah Saya sendiri hntr ambik dorg . Tipsnya sis ,buang jauh² perasaan seram tu ..yg penting keselamatan anak² sis . .enjoy dgn apa yg sis buat .. cth Masa tgh bw kete sis blh buka radio dgr lagu atau zikir .. Perasaan seram tu hanya perasaan sis .. keselamatan anak² tu yg penting..

4y ago

Alhamdulillah sis.. skrg sye dah bole drive sndri.. lega dpt amek anta ank2 g skolah.. klau suami krje shift pgi, sye dah bole anta sndri.. jiran tuh lak klau npk sye, dia pndg lain, toleh tmpt lain.. skrg dia pun ngandung lg, lpas tuh dia ckp dlu dia gugur tuh sbb sye, sbb kne anta amek ank2 sye, dia penat, xckup rehat.. pelik.. ckp cmtuh cm xde tuhan, dah klau bkn rezeki dia knape dia nk ckp cmtuh.. suami kta mgkin dia cemburu n dengki.. biasalah melayu.. 🤭🤭 pdahal ank2 dia pun skolah sama kt ctuh gk.. dia amek je ank2 dia.. lpas tuh soh sye cri bas sbb ank2 dia pun Naik bas, tp sye tnye ank sye, dia kta dak2 tuh xnaik bas pun, mak dia amek.. suami ckp mgkin tuh alasan dia je.. manusia kan, hati dia kita xbole ramal.. skrg mmg xtegur sye dah.. sye pun xthu nape, bila sye mtk tolong dlu kta sye gunakan dia.. skrg sye dah bole brdikari dia lak yg xsenang dduk.. cm dengki n xpuas hati.. jiran India lg bgus, selalu mtk tolong,.xpnah brkira ngn sye.. jiran melayu tuh sye nk bg duit mnyak

adat menumpang biasalah...awak keluar je dari rahim mak awak terus pandai berjalan pandai bercakap? tak kan? semua kena belajar betul tak? sama juga dengan kereta. kena belajar...ambik lesen. kalau anak2 kita jangan kata satu sekolah dgn anak org satu kelas pun kalau boleh angkut sendiri anak kita sebab itu tanggungjawab kita. jangan cakap padahal sekelas padahal satu sekolah. hati perut manusia ni tak sama. lagipun kadang2 ada orang lepas dia ambik anak sekolah dia nak keluar makan ke nak g jalan2 dgn anak dia ke ada kerja ke nak terus buat and nak bawak anak dah susah kalau dia ambik anak sis nak kena hantar rumah bagai. saya faham sis rasa dia berkira tapi kadang2 kita kena pandang dari sudut tempat dia jugak. kita tak ada kat tempat dia...kita tak tahu pandangan dia pada kita. mungkin dia kata sis buat anak pandai tanggungjawab separuh2 nak bagi kat orang dgn macam2 alasan tak pandai drive la itu la ini la sedangkan boleh belajar. sis tak payah pening kepala, pegang satu benda ni je. anak aku aku yg kena uruskan jadi orang tak boleh nak cakap apa2...kalau dia mintak tlg sis ambik anak dia pulak sis ada hak utk kata tidak atau tlg je ambik atas dasar kesian tp itu terpulang pada diri sendiri. tp kalau sy, sy akan kira berapa kali dia ambik anak sy n bila sy ambik anak dia sy catat dah berapa kali. cukup je dia mintak tlg lg sy ckp xboleh. kalau dia persoalkan sy ckp berapa banyak awk ambik anak sy dah terbalas dgn berapa banyak sy ambik anak awak. kalau dia kata berkira ckp je sy belajar dr awak ahhaha. tp apapun pergilah ambik lesen. belajar bawak kereta. dulu nak kahwin pun takut kan tapi boleh je hadap betul tak? u can do it! lagi2 itu anak sis...fikirkan diorang

4y ago

Alhamdulillah sye dah bole drive sndri.. tq sis.. ☺️☺️

Tajuk jiran psycho?xbaik sis ckp mcm tu sbb die kira dh prnh tolg awk walau ad perangai sikit tu tp ttp ad budinya..kalau awk rs jiran awk slh,cuba cari jgk slh diri awk..tp yg menampakkan di sini ialah siapa yg tumpang siapa..kalau die reject awk bg rm70 (ntuk brp org?) bg awk byk tu cuba awk tny kos tmbg van sbulan,kt tmpt sy pun rm90 sorg tu pun sini kira bukan bandar besar tau..sptutnya sis bls plk dri segi brg dapur ke,brg lain yg menampakkan jiran sis tu rs berbaloi tolg menolong..sbb lama2 org akn nmpk kita ambik mudah je,org jd muak sis..bila kita tgok pun mmg xleh ckp slh kt jiran sbb kita yg menumpang..kita la kne pandai2 hadapnya..kalau xnk hadap cri jln dri awal jgn susahkan org..sbb org lain pun ade komitmen,cth lps amik ank skolah nk bwk ank p mkn tp tpaksa hntr ank sis dulu..cuba pk sis duk kt tmpt dia jgk ye..sy pun surirumah jgk, jiran kerja jgk dua2 laki bini, ank die skolah sama dgn ank sy jgk, tp..tp xpernh pk nk tmpg ank2 skolah kt die, dri tkut nk bwk kete tp start je ank skolah,sy beranikan diri dgn stereng,cri tdika terdekat..yg mudah kita buat blajar dri jrk dkt,then lama2 smkin berani ke jauh sikit..niat btul xnk susahkan org inshaAllah Dia permudahkan..semoga settle la mslh awk dgn jiran awk..sorry kalau sy ade buat awk terasa yer🤗

4y ago

Alhamdulillah dah pndai drive sndri skrg.. xsusahkan dia lg.. cnih rate 50.. sbb tuh bg dia lebih ckit.. suami lah yg soh.. huhu dah dia xnk..

Sis kena fhm jiran tu bekerja. Means dia pnya komitmen masa yg sibuk utk kerja dan keluarga. Kalau setiap hari persekolahan kena hantar dan ambil anak2 sis mmg beban tu. Tambah lg beban kena make sure keselamatan anak2 sis smasa bawa kereta. Kena faham kerja dia tu xikut office hour, maybe ada klien dia nak jumpa selepas ambi anak dri sekolah atau bawa anak makan2. Takkan dia nak bawa sekali anak2 sis kan. Klu nak kata apa susa jiran boleh tlg hantar anak2 sis balik dlu, tu mmg buang masa dan beban namanya. Sa faham jiran tu x ambil duit yg sis hulur. Sbb klu dia trima meaning dia trima tanggungjawab jd driver utk anak2 sis ke sekolah. Then sis akan terus depend dgn dia smpai anak2 sis habis bersekolah. Mungkin dia dan anak2 bersikap demikian kerana segan utk berterus terang tidak ingin terus memberi tumpang. And see, selepas jiran bersikap begitu sis pun tpaksa keluar dari zon selesa utk belajar driving. Klu x, sampai bila2 la sis xmaju dan xberdikari. Anggap ja apa yg berlaku antara jiran tu sbg pelajaran hidup. Selalulah refleksi diri. Cuba tempatkan diri dlm situasi org lain. Seharusnya, galas tanggungjawab sbg ibubapa utk mengurus anak2 sendiri.

sy rasa sis patut didik anak dulu..ucapkan terima kasih setiap kali dia bagi tumpang. sebab tu anak kita,tanggungjawab uruskan perkara harian dia. dah la kita mintak tolong jiran hantarkan anak kita ke sekolah.pastu kita gelar pulak dia psycho..kita ni seolah olah paksa dia galas tanggungjawab kita.tak patut macam tu . sekali sekala mungkin okay. patut sis laki bini dah pikir jauh dah akan masalah ni . salah sorang kena beralah. nak taknak kena ambik lesen . sampai bila nak harapkan jiran. jiran ada komitmen pada family dia sendiri.kita tak boleh push orang buat apa kita nak sebab kalau orang buat benda yang sama kat kita pun tentu kita marah bukan.. sis pun tengah pregnant sekarang, lebih baik bermaafan dengan jiran sebab dah banyak susahkan dia. kalau selama ni banyak kali anak tumpang dia tak bagi pape,balas la sedikit dengan buah tangan .. bersihkan hati ya ..tak hina pun tak kerja ,takde income sendiri ..lagi hina kalau kita selalu fikir buruk pasal orang yang dah buat baik kat kita

4y ago

Alhamdulillah sye dah bole drive sndri skrg.. mmg tiap2 kali naik ank ckp tq kt dia.. sye g kdai belikan kek, jajan utk ank dia.. sye msak lebih n bg dia lauk sbb thu dia xsempat msak.. almaklumlah wanita bkerjaya kan.. alhamdulillah dah bole drive sndri skrg.. lega rsa..

Dulu sy pun cam tu sist..jd suri rumah spnuh masa bwa keta pun x reti, ank tadika so bergantung dgn ipar sendiri, tp slalu htr anak and ambik tgk muka masam2 kita tanya elok2 dia x jawab sana kita tahu dia x brapa iklas terasa diri ni membebankan dia sedangkan tu anak buah dia sendiri sist, pastu ekonomi kmi 2 x brapa bgus kdg pinjam2 jgk dgn adik bradik sendiri ipar duai sndiri, tp ada yg bemasam muka, sampai sy dengar sy x pandai berdikari, so saya ambik positif jer untuk kebaikan diri sendiri jg kan, so saya tekad nak cari kerja laki x suruh tp sy tekad jg, bila dah kerja buat beberapa tahun kdg balik tu menumpang ipar2 jgk, tu pun mcm biasa bila betanya kdg x jawab muka xda senyum.. 2 tahun bkerja sy minta bljar bawa kerta dapat lesen apply loan keta takut memang takut..xpa kita cuba n blajar bawa keta slow xpa janji slamat, since 2010 struggle now dah berdikari ni sampai pgnant ke 2 n skg ni sendiri pegi klinik n kerja ambik anak, karma slalunyer ada sist, skg dia bangga nanti dia pulak minta tolong dari sist..😅

4y ago

Kannn mmg.. sye pcaya nih ujian Allah pd sye.. sye ada kwn India,.dia sgt mmbantu.. bg semangat kt sye, dia bg aura positive so sye pun kuat nk blaja n usaha utk majukan dri.. skrg sye dah bole drive sndri.. alhamdulillah, syukur sgt.. lega rasa, ank2 pun hpy sis.. best lg cmnih, dri numpang dlu.. mulut kta ikhlas, blkg ngumpat ngata sye.. xpe sye halalkan.. insyaallah ada hikmah utk sye.. aminnn.. ☺️☺️👍 tq sis..

Brdsarkn penulisan sis ni sy rsa xptut sis ckp mcm tu kt jiran sis..selama ni dy dh tlg sis, klu dfikirkan logik akal smpai bila dia nk tlg sis? Smpai smua ank2 sis dh hbis skolah ke..klu mcm tu brp thun lg dy nk kna hadap jd tukang amik dan hntr ank sis..sis kna ada common sense..sbnrny slh sis pun ad kt sni..ptut ny dr awl lg sis dh cuba amk lesen sbb sy rsa sis xde mslh lain selain dr rsa tkut nk drive tu..jiran sis tu mngkin ad byk lg urusan dy nk kna buat..ad byk lg tmpt dy nk tuju tp snggup amik n hntr ank sis kn..ptutny sis bersyukur bkn mngata mcm ni..klu jiran sis thu ap yg sis ckp psl dy..sy rsa msti dy sgt sdih sbb dy dh byk tlg sis tp sis bls mcm ni...lg satu dlm khidupan ni jgn cpt tgk slh org lain..kna tgk dri kita dlu..sekadar pesanan..sy hrp lpas ni sis jgn hrpkn prtolongan dr jiran sis tu dh lpas ap yg sis ckp ni..elok mnx maaf la dgn diorg..tmbh2 tgh mngndung ni

4y ago

Alhamdulillah sye dah bole drive sndri skrg.. dlu bkn xnk wt, tp dlm proses blaja.. tq ats nasihat yg mmbina.. ☺️☺️

Hai sis..dalam soal ni sis x boleh nak salahkan jiran sis. Orang berbudi kita berbahasa, cukup kita salahkan org lain atas tggungjwb yang sepatutnya kita yang pikul. Skali dua memang org akan layan jer, dah hari2 makan tahun org boleh jadi jemu sis. Sebab manusia biasa sis. Mungkin dia nak masa bersama dgn anak2 dia sahaja. Sis x boleh salahkan dia sebab sis yang ingin pertolongan daripada dia. Sebaiknya sis cuba tepis semua sikap takut nak pegang stereng tu demi anak2.. Kalau x sampai bila?? Nanti dah bersalin ank nak buat checkup lagi kat klinik tiap2 bulan. Kita perempuan zaman skrg kena berani, sebab kita xtau apa akan jadi suatu masa nanti. Jangan terlalu terbiasa bergantung pada suami atau org sekeliling. Maaf yer sis sy bukan berpihak pada mana2, cuma sy suarakan realiti kita sekarang.

4y ago

Alhamdulillah sis selamat.. xde pe2 buruk jd.. sye pun lpas lggar van rituh.. bru blaja lah ktakan.. nseb xtrberanak kt ctuh.. haha alhamdulillah bby sihat, tggu hari je nih.. tq sis.. sye pun doa urusan sis dipermudahkan.. ☺️☺️👍

Sis pada pendapat saya la. Jadi suri rumah tak pandai drive , tak ada income tak hina langsung pun. Tapi mungkin sis boleh belajar dari sikap sikap jiran sekeliling yang macam tu apa sis perlu buat tanpa selalu mengharapkan bantuan orang lain. Sis perlu ada satu tekad untuk belajar bawak kereta. Ada income sendiri,,dengan meniaga online dari rumah. Zaman sekarang perempuan ramai yg berdikari supaya tak mengharap lelaki.. Jadi dalam situasi macam ni jiran sis ada perangai talam dua muka macam tu sis kena buat sesuatu untuk elak diri dari minta bantuan pada orang2 yg perangai macam tu. Sis kena ingat bukan semua orang ikhlas nak menolong kita selalu. Sedangkan adik beradik kalau kita selalu sangat minta tolong pun adik beradik boleh mengata belakang kita apatah lagi jiran yg tak ada kaitan hubungan darah dengan kita.

4y ago

Alhamdulillah sye dah bole drive sndri skrg.. yeayyy.. 😅😅☺️

Maaf sis, ni pendapat sya sendiri. Pada sya, sedangkan kita nk mtk tlg dgn adik beradik sndri pon susah. Inikan plak bila kita mtk tlg dgn org lain terutamanya jiran. Sekali dua mgkin blh laa dia tlg. Tpi kalau dh selalu mgkin membebankan jiran tu atau jiran tu tak selesa. Mak sedara sya sndri alami benda ni. Cuma bezanya mak sedara sya jadi org yg bgi tumpang krta. Yg hntar dan amik anak2 jiran dia kt sklh. Klau mtk tlg skali dua tu xpe lgi sis. Tpi klau dh setiap hari susah jgk mak sdara sya nk tlg. Lgpun klau kita ni faham & bgi duit myk kereta atau bayar sewa mgkin jiran tu senang hati nk tumpangkn bbeza dgn tumpang percuma. Maaf yer sis. Ni pendapat sya jew. Lgi 1 sya sarankan sgt2 sis bljr drive. At least klau ad ap2 sis blh bdikari.

5y ago

Ye sye pun tgh blaja.. sbb sbelum nih suami krje mlm so mmg xpening ank2 skolah pgi dia bole amek anta.. lgpun suami dah hulur bkn ckit 70hinggit tp dia yg tolak, kta xpe satu jln, skali arung amek ank dia.. last2 perangai ank dia tuh cm puaka lak sye tgk.. dak2 xkn pndai ckp cmtuh klau bkn dgr dri mulut mak bpk dia.. klau sye ajar ank2 slalu tolong org yg susah n mmerlukan, xthu lah dia ajar kt ank dia ape.. even klau ank dia lak tumpang sye, sye xkesah n xde rsa beban wlau sekelumit pun.. hati org kan kita bkn thu.. mmg sye cuba cuma sye seram bila pgg stereng.. xthu lah knape.. skrg tgh pregnant, suami risau ape2 jd.. pe2 pun tq sis bg pndpt.. 😉😉