luahan rasa

Salam mommies.. sye nk luahkan sesuatu.. sye dah msuk 38w skrg.. yg geramnya suami sye nih xde lgsung rsa nk bantu krje umah, urus ank2.. sye bru lpas msak, cuci pggan smue, bru nk luruskan pggang, tiba2 ank mtk susu, merengek, dpan dia je.. dia bole wt xthu, smbil trsandar kt sofa n tgk tv.. dia wt2 xdgr ank tuh nk Susu.. bia je dak tuh melalak.. mmg tggu sye yg bngun.. sye bru nk rehat, pdahal dia bru lpas mkn, dah kenyang.. tolong wt susu ank pun xnk.. dah hjung2 nih pggang sye sakit, ngilu je, brdiri lama pun terasa ngilu.. sakit.. sye penat.. terlalu penat.. kdg mood dia xnk basuh pggan, dia tggl je ats meja lpas mkn.. mggu nih dia krje mlm, kuar bilik cari mkn, dah kenyang msuk bilik smbung tido.. bngun sbb lapar je.. xpun nk tgk tv.. nk bantu ringankan krje sye mmg xlah.. kdg sye stress, smbil cuci pggan pun sye menangis.. sbb sye rsa penat sgt.. smue sye nk kne wt.. lpas nih rsa nk ikat je, xnk pregnant lg.. penat!! Penat sgt2 mommies.. bila dah xlarat sgt, sye suka duk sorg2 dlm gelap, nanges smpai bgkak2 mata.. sye xthu nk criter kt sape.. bila sye ngadu kt mak, mak ckp sye manjakan sgt suami smpai dia pijak kpala sye.. dah tuh xkan sye nk jerit woii bsuh lah pggan ko lpas mkn.. ko ingt aku bibik ko ke??! Aku nk bwk perut lg.. dgn kerenah ank2 lg... smue aku nk hadap sorg.. mak sye cm nk letak kesalahan pd sye, pdahal sye dah cuba sehabis baik dah.. sye dah bnyk korban perasaan sye n hati sye sndri yg sakit.. sye sdih mommies, sedih sgt.. penat.. nk nanges pun rsa penat sgt.. ?????

45 Balas

Saya rasa sis kena slow talk dgn husband...macam husband sy pon sbnrye bila sy buat dia mmg akan sama macam laki lain...sebab mak n adik3 perempuan dia dah biasakan dia duk relax...plis husband sy hant Cuma satu je buat kan husband sy buat semuau game apa2 game termasuk ps4 sume dia ngadap..sllaunye org mcm ni lg ssh nk suruh.... keje bila benda2 tu semua saya dah x buat..cnth sy masak..lepas masak kdg2 sy penat...mmg c lrt even nk makan pon...so sy hnya kumpul semua dalam sinki...lepas tu sy akan g rehat...agkye husband ni dia dah terbiasa before ni sinki bersih daour bersih so bila2 tiba2 tgk byk sgt dia jd sakit mata...so secara automatik dia buat semua... Sebab masa awl2 pregnant smpai 5 bulan bdn sy cepat sgt penat...so mmg byk bnda sy tggl je...basuh bju pon sama...letak baju dalam mesin sume sy...smpai masa nk ampai sy pon dah tingtong dia pulak x boleh tgk ampaian tu tgh2 rumah kosong je dia sndiri ampai... Ada je bila sy terlebih rajin n larat buat keje sy perasan husband sy duk relax x kesah pon so dr situ sy dah tau..sama ada sy x larat atau sy sndiri ckp mntk tlg dia...mmg lepas tu automatik dia akan bgn..even tgh main game dia akn ckp jap je wak abes ni sy tlg...then mmg lepas tu dia tlg...lau dia lupa sy ingtkn dia..mmg dia ok.. Mybe sbb dia dah bese masa dia duk relax semua keje saya buat. Rumah bersih habuk ssh nk nampak..bila sy x larat..rumah bersepah sinki bersepah bilik bersepah mata dia sakit...dia amik inisiatif sndiri buat...mula2 x perfect pon lama2 Allah dia punya kemas kalah sy punya kemas...mop kalau boleh tiap2 ari mop..kalau kita tersepah sikit rumah abes dia tgr kita..haha...sy rasa geli hati kdg2..tp tulah dalam ati ok r..jnji kita relax...

Kalau aku jadi sis pun mmg akan rasa geram...nasib suami Saya jenis yg memahami, bila sy kata Saya penat ,sakit kaki ,sakit pinggang...dia tau apa yg dia kena buat, kdg kalau sy letih sgt ptg2 tdo dia dh siap masak ,bagi anak Mandi...dia lagi risau bila Saya bt krj rmh lebih2, kesian tgok sy tkedik2 bawa perut yg Makin membesar.Hanya Kita perempuan je yg tahu kesakitan sengsara bawa kandungan slma 9 bln, tapi sekurang nya para suami kena faham yg Kita mengandung ni bkn mgada-ngada kata penat apa semua, sptt dorang bsyukur Dan hargai isteri yg sdg mengandung kan zuriat dorang.Saya doa kan sis terus sabar Dan berdoa semoga suami sis tbuka hati utk meringankan semua krj sis dkt rmh...sy faham kepenatan yg sis rasa tu, bila dh masuk 8,9 bln mmg pgerakan Kita agak tbatas Dan cpt penat..bt krj sikit pun dh rasa penat,kena perlukan ssorang yg bantu Kita.

4y ago

Tulah klau dah penat sgt, sye rehat baring je xdulik dia.. nk air g dpur amek sndri.. sye pejam mata wt2 tido.. huhu 🤭🤭 letih layan peel pemalas dia tuh..

Sis kene ckp jgk.. Slagi sis pndam mmg sis akn stress.. Sma mcm sy.. Prgnnt no 3 ni... Ni kmi xpnh rancng.. Xsident.. Tp sy tau ni rezeki yg tuhan bgi... Ank no 2 sy bru 1thn.. Msuk 1thn 1bln..mula2 tu dia trkjut lah... Sbb sy prgnt... Sbb mmg sy blm ready lg... Lma2 kn dia mcm xambik. Pduli, pgg perut pn ssh... Klau ank no 2 dlu... Dr tau sy prgnnt smpai lahir dia pgg bckp bmain kata2 lg.. Serius sy kcewa.. N sy talk lah slow2 kat dia... N now dia dh tau, dia yg sbok mndikan ank2 dia blik kj.. Sbb dia tau sy pnat jg ank2 dia.. Tmbh ank no 2 trlalu mnja.. So dr pgi smpai ptg kna hadap muka ank no 2 tu.. Kdg2 klau sy smpat, sy mmg mndikn ank2 n bgi mkn.. Wktu mlm cuma dia buat susu ank je.. Bsuh pnggang smua dia buat klau tngok sy pucat.. Msk pn dia.. Dlu mmg dia xpduli.. Tp. Kta kna talk f2f, tpi kna jg tutur kata lah... Slow2 ckp...

Kesiannya sis, kalau suami sy pemalas & kbudak2n cmtu sy pun geram.. Sy dari awal kahwin mmg tak manjakan suami bab rumah wpun sy skrg ni housewife, sy mmg akan minta tolong husband utk buat kerja rumah.. Suami penat balik kerja, sy penat urus anak, biar sama2 adil bahagi kerja rumah.. Kalau sy masak, dia kena cuci pinggan mgkuk & bgitulah sebaliknya.. Sis cuba bawa bincang dgn husband, buat muka merajuk & geram dgn dia kah.. Sis kena didik suami secara halus utk buat kerja rumah sekurang2nya satu utk sehari & bykkn bersabar.. Bukannya niat nak ingkar atau paksa suami, tapi utk didik sifat tanggungjawab di rumah.. Do it not only for you, but for your kids too trutamanya anak lelaki, mereka akan mbesar lihat & ikut perangai ayah jika tiada didikan dri awal 😊

4y ago

Ank sye yg boy ok, ringan tulang.. yg girl lak ikot perangai ayah dia.. lpas mkn mmg xnk cuci pggan.. umo dah 7tahun.. kdg tuala pun xnk sidai.. geram sye dibuatnya.. yg boy tuh nk mtk tolong mmg senang, suruh mmg dia laju je wt krje.. dia kta kesian mama wt smue sndri.. pandai dia.. huhu 🤭🤭

☹ kesian puan.. aduhh.. 😣 puan bawa bertenang, bawa berehat ya.. skrg ni puan jngn paksa diri untuk buat semua kerja.. puan cuba ambil masa untuk me time ya.. masa suami kluar p kerja ka atau masa cuti tu.. puan try komunikasi baik2 dngn suami, minta suami faham keadaan tanpa tunjukkan rasa marah.. minta perhatian dngn niat yg baik.. cuba2 ringankan beban bersama suami.. manatau kalau buat mcm first time dulu2 semuanya akan jadi mudah.. ni sy sekadar cuba bantu dari pengalaman sy yg tidak seberapa sbb sy ni sndiri baru dlm ni tahun mndirikan rumah tangga.. tapi sy faham mcmana rasa bawa perut tu sbb sy pun sdah 38m.. sy percaya puan ni lebih kuat dari sy dn seorang yg rajin mmbanting tulang dlm urusan rumah tangga.. semoga srmua dipermudahkan urusan oleh Allah swt.. aamiin

4y ago

Aminnn.. tq dear..

Hi sis.. sy pun pregnant 35minggu ada anak sorang umur 1thn 10bulan. Bdk2 kan baru kite nk duduk die nk ini itu lps tu kerenah mcm2 lg. So bab cuci pinggan sy ada penah kena gak psl laki sy pun liat nau nk cuci pinggan. Saya ckp je terus terang " dr pagi smpi mlm sy jaga anak.. penat ya amat dgn pinggang sakit bwk baby dlm perut. Sakit mcm nak tercabut pinggang ni haa. Nanti awak tolong sy cuci pinggan tu yea. Sy nk rehat.. " lps tu2 sy biar kan je pinggan tu. So suami cuci la jgk walaupun die cam tk berapa happy. Ceh sis cakap dgn die

4y ago

Haha bgus betul.. nnti sye try wt.. dri ank sorg smpai nk msuk 4 dah nih, cara ape pun xjln.. dia jenis ckp bru wt.. esok dia wt dek blek.. nti sye mrah2 bising2 perli2 dia hah bru dia wt.. kdg penat nk ckp je.. cm xbole nk pk sndri lak.. huhu 🤭🤭

Sabar ya sis.. jangan stress2, tak baik utk sis & baby.. istighfar, selawat byk2 bila rasa nak marah/rasa down. Bab suami tu, sis cuba slow talk dgn dia. Sebab kalau dibiarkan, mungkin sampai bila2 akan berterusan. Sis cuba ya, cakap elok2 dgn suami, n kalau lepas tu ada pergaduhan pun, tak apa, mungkin itu titik permulaan suami sis nak fikir segala luahan hati sis. Kami doakan sis & baby sentiasa diberi keafiatan, ketenagan dan kebahagiaan 🤲🏻💞

Btul la apa mak sis ckp tu 😅 tk perlu nk jerit pon.. ckp je elok2.. kne slalu ingt kn... Lama2 nnti ok la.. patut nya dr awal kawin dh latih suami kejesama dlm umah.. bkn nya sweet2 jerr 24jam, semua kita buatkan.. konon isteri mithali 😅 bila dia dh terbiasa, hujung2 kita yg penat.. dari cerita sis ni, sy rase mcm kurang komunikasi antara sis n suami.. xbleh la mcm tu.. jgn pendam sorg2.. takkan seronok jer sama2, susah nk tanggung sorang..

4y ago

Yeke sis.. kalau cmtu nmpk nya suami sis yg bermasalah.. aduh..

Klau xlrat xpyh pksa bdn tu nk buat smua..buat yg mne larat je..dulu kn keperluan ank..suami tu udah beso dye xbuat tgl je stu xyh buat..agk runsing bwk ank masok bilik dk diam2..bio dye rase xde sunyi nk bni xde..memng la ikut hti kte ni xsuka umh sepah ape kan..tpi kne pk kesihatn diri n bby lm perut tu..klu jd pape nyesal xsudh..udh le tggu hri plk tu..sekadar perkongsian pendpt..jgn simpan dlm hti🤗

4y ago

Betul sis.. nk buat smue mmg bengkok tulang blkg.. tp tulah klau kita biar mmg brhari2 kt ctuh gk.. kdg dah trpijak pun mainan ank, dia sepak je msuk bwah almari.. sye nih nk tunduk punyalah susa.. bsalin no 4 nih nnti, sye nk wt perangai.. sye lak nk jd malas.. Hahaha 😅😅

Erm.. Kesian sis.. Kalau tak larat sgt.. Jgn paksa buat.. Sy pn kalau tak larat, sy biar je dlu.. Rasa dh oky sikit.. Baru buat.. Suami tu kalau boleh tegur je elok2.. Mintak tlg kata tak larat nk buat itu ini.. Diorg ni selagi kite tak minta tlg.. Selagi kite tak bagitahu yg kite tak larat nk buat itu ini.. Selagi tu dia ingt kite mampu buat walaupn perut dh memboyot😬