darah atau syurga

Hi mommies.. di hari jumaat yg mulia ni, sye nk meluahkan perasaan.. sye masih ada mak, ayah suda meninggal.. mak sye nih perangai dia lain mcm ckit, xthu lah faktor umur or what.. smpai suami pun meluat.. tahun nih sye xberaya dgn mak, sbb bru merasa pkai kereta, so suami decided blek kmpg suami kt perak.. i ok je.. coz sbelum ni duk ngn mak, so 3tahun mmg beraya ngn dia, suami pun xblek kmpg.. rituh sye jmpe abg, kak ipar cerita pgi Raya, mak ckp dpan adk beradik yg sye nih xde duit mnyak nk dtg umah dia, sbb tuh sye xberaya ngn dia.. knape dia nk doakan Kami susah?? Sye xpnah bg alasan cmtuh pun pd dia.. time puasa dtg umah sye dah bgthu yg sye beraya kmpg suami tahun nih.. ktorg duk sndri pun ada sbb.. mak n arwah ayah tiap2 hari brgaduh nk ktorg n ank2 pndah dri ctuh, pdahal suami bru dpt krje, sbelum nih suami diploma di UTM KL.. sye n ank2 di jb.. arwah ayah jd benci ngn sye pun sbb mak ckp mcm2 pd dia.. dia cuma dgr n terus amek.. smpai arwah meninggal dia masih aggp sye musuh.. skrg sye cuma contact ngn abg je.. adk2 smue mnjauh dgn sye.. isu nye, sorg adk duk ngn sye tp dia kerap isap shisha dlm umah.. jd sye bg dia pilihan sme ada benti atau pndah.. fiy, ank sye yg sulung ada athsma.. mtk mak tlong ckp pd adk, tiba dia blek kemas brg smue n blah cmtuh je, tq pun xde.. lg nk ckp mtk maaf.. selama dia duk ngn sye, 4tahun sye xpnah mtk dia bayar ape yg dia mkn, bil pun kdg suka hati dia nk bayar ke x.. lpas adk keluar mak wsap sye ckp wt kputusan bncg dlu, jgn pntgkan dri.. dia kta sye nih cari adk2 bila perlu she.. sye xpham mksud dia.. sdgkan adk2 yg kerap pnjam kami kereta, motor, pnjam duit trmasuk mak skali.. bila suami thu mak ckp cmtuh, dia kta pd sye mulai skrg jgn layan lg family awk, wt senyap je.. makin dilayan mkin melampau.. dia xbole terima mak n adk2 sye wt cmtuh pd sye.. dia pelik knape smpai nk brmusuh n putus sdare.. ???

36 Balas

Sy faham perasaan bercampur baur bila mengenang ibu & keluarga sendiri bersikap sedemikian. Ujian setiap insan berbeza. Sy sendiri terpaksa meletakkan darjat Ibu paling teratas sbb agama kita sgt memberatkan betapa tingginya darjat bergelar Ibu. Harap sy & Sis dpt bersabar dgn ibu supaya mudahan anak2 kita kelak begitu juga terhadap kita. Hormat & tunduk pada ibu kita selagi tidak menyimpang dari ajaran agama. Kita bantu setakat mana yg kita mampu & peruntukkan waktu ziarah ibu selagi masih ada di dunia waimah Ibu benci kita sekalipun kita tetap tunaikan tggjawab kita sbg anak. Sekarang fokus kita yg dah berkahwin mmg tertumpu pada suami & anak2. Jadi berbahagialah & taat pada suami. Sy cuma kenangkan ibu telah membawa sy selama 9 bulan & menanggung kesakitan melahirkan sy. Apalah sgt jika kita terasa dgn perbuatan ibu kita jika nak dibandingkan dgn rasa berdosa bila seorang ibu sakit hati/menangis sbb membelakangi dia. Yg sy bimbang amat mudah kita sbg anak digelar anak derhaka. Apapun jua, sy cadangkan supaya selalu mohon maaf pada ibu bapa walaupun kita sendiri tak tahu dimana silapnya supaya hati kita lebih tenang meneruskan kelangsungan hidup. Mudahan dpt melembutkan hati yg keras. Harini kita telahpun menjadi contoh pada anak2 supaya mereka menjadi lebih baik. InsyaaAllah

Saya faham apa yg sis lalui, bila adik2 hnya dtg dekat kita bila perlu. Parents plk tak faham. Tak pe sis kena byk sabar ye, nasib sis dah kahwin jadi tak la ke seorangan. Kita ni sebagai anak kena byk berdoa supaya satu hari nanti ibu dan adik beradik kita dibukakan hati utk menerima dan memahami. Memandangkan sis pun dah ada anak adalah baik sis sentiasa berfikiran yg baik2 saja. Saya sendiri pernah alaminya selama 25 tahun dari blm kahwin sampai dah kahwin. Skrg alhamdullilah keluarga saya sgt2 penyayang. Apa yg patut sis buat jumpa minta maaf dan ampun dgn ibu sis. Lepas tu jarangkan jumpa utk sama2 berfikir. Mana tahu bila sis dah lama tak jumpa dia akan rasa rindu. Org kata dekat bau taik jauh bau wangi....in shaa allah semoga allah berikan ketenangan hati sis dan keluarga...aamiin

Tiada ibu yg membenci anak nya sendiri.. Mungkin ada sesuatu tindakan sis/suami sis yg buat mak sis terkecik hati atau salah faham.. Kita sebagai anak mestilah mengalah.. Sis cuba minta maaf dengan mak.. Kalau segan berdepan, call telefon cakap.. Kalau segan cakap, cuba mesej... kalau segan juga, tulis surat pos balik rumah mak.. DOA IBU TIADA HIJABNYA.. Doa mak sampai terus ke atas kan sis.. Tiada GANTI lagi dah kalau mak kita xdak.. Xkn nak harapkan mak mertua? mak mertua ni baik suci mcm mana pun, dia masih mak kepada anak2 kandungnya yg lain.. Kita menantu masih lagi org luar.. Jgn tunggu mak kita dah meninggal baru nak menyesal sis.. Tiada gunanya.. Dia lah satu satunya MAK DI DUNIA DAN AKHIRAT kelak..

Sabar banyak2 ye sis, ada betulnya yg suami sis ckp tu, jangan dilayan sgt, melampau2 jadinya. Cukuplah sis ingat tanggungjawab sebagai anak. Balik jenguk sekali sekala. Call selalu tnya khabar, kalau mak masih negatif mcm tu, renggangkan sedikit bukan putuskan. Nanti balik kg, belikan sikit barang2 rumah. Dalam doa selitkan utk mak sekali. Selebihnya serah pd Allah swt sis. Dan kalau sy, sy cuba sebolehnya utk elakkan adik beradik sendiri/ adik beradik suami menumpang dirumah kita. Ni utk menjaga silaturrahim supaya x jadi issue di masa depan. Kalau tumpang sekejap, tu tak pe, sementara cari kerja ke, tp kalau tinggal terus, a big NO, masing2 dah besar, pandai lah berdikari.

Peritnya awak berlaku dari pihak awak..tp sy memahami perasaan dan hati awak sbb ia jga berlaku cuma dibelah suami.. mertua yg selama ini sy layan dgn baik dan adik ipar yg sy bantu utk truskn idup tanpa disangka lesap dan lenyap tanpa sebarang kata... lg sy dan suami terpinga apa kesilapan dan kesalahan kami sehingga number phone di block dan tanpa sbrg khabar berita.. peritnya bkan sehari.. tp kami suami is3 amik keputusan membawa diri..susah senang biar kami suami is3 yg lalui.. owg hanya tumpang bile kite senang dan pergi sesuka hati bile kite susah.. sabar yew awak..manusia mmg begini xmudah utk kita jaga hati satu persatu..akhirnya hati sendiri terluka.

5y ago

Perit sgt2 awak..mggu depan dh nk bersalin..family suami langsung xtanya pe khbr..kite yg nk bertanya number dh di block jd kite kene sedar diri la yg kite xd'hargai lg dan segala kebaikan dan pengorbanan kite di lupakan bgitu shaja.. walaupun kite bkn cucu pertama utk mereka tp ini anak sulung bg kami suami is3.. xpe la ckp banyk pun berdosa jd biar lah allah tentukan segalanya..

Sama mcm mak saya. Ada saja yg xkena dekat mata dia bila kami duduk dgn dia. Dulu awal2 kawin dia xkasi pindah sebab rumah ni hanya ada mak dgn dua adik lelaki. Mak kata duduk je sini susah senang sama2. Tp lepas bape bulan, ada je pangai suami yg mak sy xberkenan. Bukanlah saya nak menang kan suami tp kalau dah hari2 ada je yg mak xsuka pasal suami, lama2 saya jd stress. Kalau tak bergaduh dgn mak, saya pasti akan bergaduh dgn suami. Sy kat tengah2 ni jd buntu nak bekap siapa. Kiri mak yg besarkan saya. Kanan suami, syurga saya. Hari2 sy makan hati. Org tgk saya happy, ketawa2. Tp org xtau. Hati sy mcm mana. Apa yg saya rasa. Sedih sgt2

Hmmmm lebih kurang mcm sy je...sblm ni sy hdup senang..smua di rumah mak sy tnggung..tp bila sy dah jatuh trduduk..sy dipandang mcm sampah..buruk2kan sy dan buat adik bradik sy bencikan sy..sy yg sebelum ni dduk dgn mak,sy buat kptusan kluar dri rumah mak..sy bawa anak sy yg berumur 7 tahun dan skrg tgh hamil 13 minggu..sy dan anak hidup merempat smpailah suami dpt rumah sewa..baru2 ni ayah pula meninggal dunia..ayah pun jadi bencikan sy disebabkan mulut mak..tp sy minta pada Allah biar Allah yg tunjukkan pada ayah...sy redha dgn apa yg trjadi pada sy anak branak..

5y ago

Betul sis.. sye pun doakan urusan sis dipermudahkan.. tq ats nasihat.. 💖💖🤗

i feel u. my mom toxic habis, masa first2 kitorang kawin my husb boleh lagi fikor po+ pasal my mom tapi lama2 my husb pun jadi meluat. yang paling latest my mom kata i buang keluarga. can u feel how heartbroken i am? puncanya sbb saya tak balik sebulan. padahal saya dah cakap pada dia, saya tak dpt nak balik bulan ni sebab bulan lepas saya dah balik setiap minggu dan bulan ni turn mertua saya. sikit dia tak nampak effort saya. dia cerita dekat adik beradik saya. mujur adik beradik saya mmg dh faham perangai toxic dia tu.

4y ago

Kann.. cm sye abg n kkak ipar je lah tmpt ngadu.. dorg pham cmne pangai mak tuh.. adk2 jenis ikot je ckp mak.. one more thing, mak sye xpnah suka ngn smue menantu yg dia ada.. suami sye n kkak ipar selalu kne hina ngn dia.. dia ckp ada yg jauh lbih baik dri pilihan kami.. adk pnah bwk gepren jmpe dia, smue xbrkenan.. yg tuh jongang lah, yg tuh kuarga susa lah, yg tuh mak bpk dia sombong lah.. last2 adk tuh ckp xnk kawen smpai bila2 lak.. 🤦🤦

Pernah facing mcmni dulu dgn keluarga mentua. Apa i buat: 1. Elak jumpa. Elak call. Keep in silent 2. Maafkan dieorg supaya dapat berdamai dgn diri kita sendiri. 3. Sedekah alfatihah setiap hari kepada semua umat muhammad( actually nak tujukan kpd dieorg,tapi sbb x nak semak kepala dgn fokus dieorg je) 4. Doa 5. Sabar Finally, Allah maha berkuasa. Everything settle dgm smooth sampai sekarang. Selamat mencuba 😉

4y ago

Saya terpaksa buat mcmni kat famili sendiri.

Sabar la sis, insyaAllah oneday Allah akan tunjuk sapa betul sapa salah. InsyaAllah diorg akan sedar. Tiap kali sis teringat atau sakit hati tak kira la kat siapa pun , cuba sis sedekahkan al-fatihah kt diorg. InsyaAllah hati kita akan tenang, kurang sikit terasa hati tu. & Amalkan baca 3Qul tu. Faham maknanya, cantik untuk kita rawat hati kita dari duka lara kehidupan ni. Semoga Allah balas segala kesabaran kita dgn kemudahan yg lain. Wlupun dgn keluarga sendri payah huhuhu.

5y ago

Amin.. sye sabar selagi trdaya.. ujian tuh tanda Allah syg.. sye pgg pd tuh je.. 😢😢 tq sis ats nasihat n doa.. 💖💖