serba salah

Salam mommies.. sye ada benda nk kongsi.. sye nih serba salah ngn perangai mak sye towards cucu2 dia.. cmnih.. klau dah lama xblek kesian lak sbb mak asek ckp rindu cucu.. tp bila sye bwk ank2 g umah mak, benda yg sye paling xsuka, dia akn bg gajet pd ank2 sye.. then nnti dorg gaduh sbb berebut nk main.. benda satu kne share 3org.. smpai2 je sye dah pesan jgn bg.. tp mak sye nih dia cm nk tunjuk dia lg master, dia lg thu jge n layan dak2.. she just ignore for what I'm saying.. even ank2 xmtk pun nk main fon, dia yg gatal g buka main game smue and attract my kids dtg kt dia then dia terus bg fon pd dorg.. bila brgaduh n berebut dia tarik muka coz sye dah brtukar jd hijau!! Then bila soh ank2 pulang fon tuh pd dia, dia bole ckp, xpe main lah.. main sama2.. sye ckp kasar nnti org tua nih terasa.. tp dah tua, xkan xbole pham ape sye ckp, jgn bg ank2 sye main gajet coz kt umah sye n suami mmg xbg.. dorg just tgk tv n klau da bosan sgt, sye soh amek mainan.. main Lego, blocks, puzzle, n all that at least otak dorg brkembang.. their learn something.. suami sye jenis klau cerita psal mak n family sye, dia mmg diam je.. air muka dia pun sye thu dia xberminat.. dia xsuka n xnk thu.. coz dia mmg marah mak sye selalu bg ank2 main gajet, fon.. as menantu dia xckp lah.. one more thing, mak sye suka pilih kasih.. ank sye yg sulung dia beriya ajk tido umah dia.. then bila adk dia pun nk ikot, mak akn tnye nk tido cnih ke, betul nih, nnti jgn ckp nk blek lak.. pdahal dak tuh ok je.. suami mmg geram tgk perangai mak cmtuh.. dia kta knape mak tuh, cm xsuka je adk dia nk ikot.. bgus lah, ajar dak2 cmtuh, pilih kasih.. ntah ape2.. haihhh ??? pening sye mommies.. ??

1 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya maybe x berada di tempat sis. Tapi kdg2 saya pernah alami pengalaman dimana saya perlu combine kan dua situasi pada masa yg sama. Ni cadangan saya je tau sis since sis share benda ni kat sini. Hehe. - sis pesan siap2 kat anak2, yg sis bagi dorang chance main game sbb kita kena jaga hati org tua iaitu mak sis. InshaAllah nanti dorang besar pun dorang akan jaga hati sis. - bila dorang berebut. Sis terus dtg kat anak2 bagi arahan pada dorang. Sapa dapat chance main dulu game. Pada masa yg sama..sis dapat tunjuk the true master of ur kids is u.😁 - untuk anak sis yg kecik tu. Bila dia tanya kenapa nenek macam x sayang dia kan. Sis backup je mak sis sambil2 puji anak yg observation dia sgt bagus sbb budak mmg boleh rasa kalau org tu xlayan dia. Maybe boleh cakap " bagus betul observation anak mak, tapi kita jgn cepat salah faham. Kalau semua tido dgn nenek, nanti mama rindu". Umpama melatih dia berfikiran positif dari kecik walaupun dunia ni penuh dgn perangai manusia yg kita xfaham.😂 - Apa yg sis x berkenan dgn cara mak sis. Saya faham sgt. Maybe kita yg adult boleh elakkan anak2 perasan benda ni. Risau juga kalau2 dorang perasan..dorang membesar dengan memihak pada sis..dan terus xsuka org tua. Lama2 dorang rasa keluarga tu cuma ibu bapa mereka dan tok nenek serta sedara bukanla penting pun. Itu apa yg jadi pada saya..tapi mak saya dah terlambat nak explain pada saya sbb bila dh besar..kita ada pemikiran sendiri dah.😅

Baca lagi
3y ago

👏👏👏 Semoga sis kuat sentiasa. Nak due dah tu. Semoga dipermudahkan segalanya. Amin.