tanda tanya

Kdg sye trpk, knape suami sye xcm suami org lain.. dia xnk lgsung tolong wt krje umah.. bilik air klau sye xsental smpai kesudah lah brdaki.. sampah klau sye xbuang, mmg xde spe usik.. klau nk soh dia buang kne ckp, klau xckp dia xwt.. pggan n kuali periuk smue, klau bnyk kt sinki pun dia xkan tolong sye basuh.. belum criter psal ank2, berak ank pun xnk tolong cuci.. sye tgh tggu hari, sakit pggang mmg makin kuat n xtahan cgkung lama2.. klau sye mtk dia tolong pun, dia wt xdgr je.. bia je bontot ank tuh ngn taik.. klau tgh main fon dia terus je main fon.. sye cm brckp ngn tembok beso cina.. nnti bila sye bising2 ngn ank dia wt muka nyampah.. pastu hempas2 brg sne cnih.. sye penat.. sye wt smue, mtk tolong pun wt bodo je.. nnti bila sye sakit, dia wt bodo je.. klau dia sakit pandai lak, soh letak minyak lah, urut lah, klau sye, npk sye sakit pggang bkn dia dulik.. sye adoii adoii pun dia biar je.. knape sye dpt suami yg cmtuh.. ???

62 Balas

Kadang2 lelaki ni dah t'biasa org tua dorg buat masa bujang... terutama mak dia.. x boleh tengok anak dia wat kje... sy faham... sy pon ada masalah yg sama... dah ckp dgn keluarga mertua... mak dia jwb..dia memang x biasa buat kje tu... tp dia berubah masa sy dlm pantang... pantang kat rmh mak sy... mak paksa dia mandi kn anak... basauh berak anak.. sedia kn mkn sy... and mcm2 lgi lh... sampai skrang dia klau ada masa dia yg nak mandi kn anak... sampai mak mertua terkejut bila anak dia mandi kn cucu dia... 😅

4y ago

Bgusnya.. 👍👍 mak sye pun soh wt cmtuh.. tp pantang no 4 nih, suami dah ckp awal2, mak dia nk dtg jga.. msaklah sye.. 🤦🤦😣😔 mmg mak dia xkan kesah lah perangai dia tuh.. haihhh

sama la sis . sy ni dduk ng mrtua lg la . dorg smua bkerja dorg igt kte dduk umh ni xpenat kot tmbah dgn perut lg . aih sy dhla drh rendah mmg cpt sgt letih . dorg smua mkn tinggal je bkn reti letak dlm sinki . mkn kt depan tv haa kt situ la tinggal . dorg igt sy maid ke apa . smpai smpah pn sruh sy buang . bsuh pinggan kmas umh kmas dpur mmg sy dh . dorg kain main sepah merata je . penat penat tp ikhlaskn jela . sbar ye sis sama2 la kte doa supaya dorg sedar

4y ago

sy mmg stres kdg rse nk balik je duk kg ngn mak ayh sdri . ble mtk tlg buat pape trus tinggi suara buat muka . sedih tu tuhan je tahu 😭😭

Saya housewife mmg semua kita buat sendiri (basuh kain masak Dan sebagainya) kena redho ikhlas... Suami saya pun lebih kurang juga (kencing berak mandi anak mmg x pernah buat) tp saya brsyukur itu mugkin ada kelebihan sendiri Dan kekurangan.. Apa2 saya brsyukur masih ada rezeki (mkn minum pakai/ sakit kami semua cukup) hari2 utk kami... Harap puan tabah jalani hidup ini Dan kena terima Apa2 shj kelebihan or kekurangan suami puan...

4y ago

Amin amin puan Dan suami.. ..semua yg kita buat ada lah pahala... 😘

Saya rasa kasih an dgn masalah puan ni. Suami seharusnya bantu si isteri buat kerja2 di rumah. Kalau tak semua, sikit pun dah kira sangat membantu. Tapi kalau langsung tak bantu buat benda kecil seperti buang sampah atau cuci pinggan tu memang tak masuk akallah. Lebih-lebih lagi puan tgh sarat mengandung perlukan sokongan drpd suami. Saya doakan agar puan tabah dan harap suatu hari nanti terbuka lah mata dan hati suami puan tu yer☺️

4y ago

Tq sis.. ☺️☺️

takpe mungkin dia x biasa buat kerja rumah tu sume sbb tu dia buat tatau je selagi x disuruh slgi tu x buat. jgn pernah bandingkan suami sndiri dgn suami org lain , bersyukur dgn apa yg ada , dia x pandai buat kerja rumah sume tu tapi tanggungjawab bg makan minum tu cukup dah kan ? 😊 sabar yaaa , anggap je tu dugaan rumah tangga dpt husband macam tu , KUAT untuk ALLAH ! KUAT untuk anak anak ! 💪💪

Dalam waktu yang tenang2 cuba bagi ayat jampi sikit kat dia. Kdg2 laki ni suka dipuji. Cakap kat dia, cth: abg, saya sedang sarat mengandung boleh tak abg tolong saya buat............ saya suka abg tolong saya buat kerja rumah, abg suami dan ayah yang baik. Sesekali puji. Bagitau baik2. Bila dia dah tolong kita bg reward kat dia..mcm masak makanan kegemaran dia. Give and take. Sekadar berkongsi.

4y ago

Tq sis.. nnti sye cuba ikot nasihat sis.. tq.. ☺️☺️

Itu dugaan sis. Tuhan tau sis kuat & mampu hadap semua ni. Jadi banyak sabar & doa. Masa sama ajak suami bincang face to face. Jelas semua yg simpan dalam hati kat suami. Cakap elok2 lembut2. If sis rasa stress minta la kebenaran suami tuk tinggal dgn parents sis dulu. Biarkan dia hidup sorang. Biasa orang laki ni bila kita dah xde time tu dy baru sedar salah silap dy.

4y ago

Tq sis.. harap2 brkesan lah.. tq bnyk2 ats nasihatnya.. 😘😘☺️

Klau kita hrpkn org lain dln urusan rmhtgga mmg sakit hati.. Klau bleh tanam dlm diri jgn berhrp pd suami.. Mak sy anak 6 kerja rumah semua dia urus sndiri, kerja plak tu.. Ok je sy tgk cuma dia ada la ckp letih.. Tp dia lebih hormatkn suami n xberharap suami uruskan rmhtgga... Alhamdulillah xde tekanan bila xberharap pd org lain.. Letih tu biasalah..

4y ago

Alhamdulillah.. bagusla mak awak, berharap hanya kpd Allah💪🏻💪🏻💪🏻 hati kena kuatkan🤗

Sy pula suami jnis ikut mood dia tlg buat keje umah.dtg mood dia rajin.bersih 1 rumah.tp bab tlg jaga anak mmg tip top.mndikn,cuci buntut and apa2 psl ank mmg dia suka.sy dah lama kawen so mmg x kisah sgt dah psl keje2 rumah.nak tolong,tolong.xnk suda.kalau sy penat sy biar je rumah berhambur...hehe.suami pun x berani tegur kalau umah bersepah.

4y ago

Hehe tq sis.. will try ur advise.. ☺️☺️👍

Sma mcm husband sya. Tp sya slowtalk dgn dia. Mnta tlong buatkan skit kerja rmah. Biar dia bljr skit² sbb llaki ni dh biasa lpas tgn dlm bab krja rumah 😅. & alhamdulillah, hsband ok. Laki mna x syg istri kan.lagi² klau kta bckap dgn lmbut tp tegas. Hrp sis dpt setel mslh sis ni dgn baik ya. InsyaAllah smua nya baik² 😊😊😘