baby songsang

Ada apa2 cara yg ok x, yg boleh buat baby bpusing duduk dlm keadaan yg betul kepala dbwh? Now i da 36 weeks but still x bpusing lg...berat baby 2.8

81 Balas

Anak saya jugak songsang pada minggu ke-36. Try semua cara, yoga ball, lampu suluh, music, sembahyang, exercise.. Semua tak ok. Pergi check up kat Klinik Kesihatan dan private Doktor kata kena operate. Tapi kita minta refer ke Putrajaya General Hospital, sebab kita tak nak Czer dan nak cuba luck tuk ECV. Nasib baik masa tu jumpa satu doktor Chinese yg pakar buat ECV. ECV tu dibuat keesokan hari selepas berpuasa. Seluruh process hanya 2.5 jam. Bayaran RM6.8 (ECV+lunch+soya+ 1 epal). 3 minggu kemudian, anak lahir secara normal dalam masa 3 jam (consider cepat tuk anak pertama). Jangan give up mummy! Natural birth mmg sakit gila tanpa epidural tapi badan kita cepat sembuh dan selepas bersalin dpt jaga anak sendiri.

5y ago

woww! very inspiring! akn try buat ECV jgk nanti. tq for sharing :)

wasalam. baby sy pun songsang juga 37 week still songsang doc hntr ke hospital wanita n kanak2 untuk pusingkan baby berjaya tapi jantung baby lemah sebab tali pusat telilit, proses memusingkan baby sama mcm kena urut but klu kat hospital mereka pantau segala galanya seblm dan selepas proses memusingkan baby dorg akan scan dan follow deyutan jntg baby.. saya nasihatkan jgn urut kat luar coz bidan kat luar tak akan pantau deyutan nadi baby dan tak taw keadaan baby kat dlm.. sy emergency cesarean alhamdulillah selamat melahirkan baby girl.. masa tu br saya faham megapa doc selalu pesan jgn urut untuk memusingkan baby

5y ago

tq kongsi pengalaman sis. sy pun tgh tunggu appointment dgn doc pakar esok. tawakal aje.

Saya pon baby songsang masa kandungan 6bulan..macam2 cara saya dah buat,dari baca doa untuk bayi songsang,sujud lama and etc..nak pergi urut kat bidan,tak berani..takut tali pusat terbelit..sampai lah saya dah nak due,doc dah set kan untuk buat ECV,tapi tak sempat nak buat sebab dah keluar tanda nak deliver..sampai hospital,check jalan and scan,masih lagi bayi songsang. Jadi kena czer..sis jangan risau,czer atau beranak normal sama sakitnya..cuma lepas dah habis operation,sis kena jaga bhagian jahitan/gam di perut ye..jangan lasak sangat,takut nanti terbukak then kena infection kalau tak jaga betul.

Sis kena pujuk baby dlm tu..saya pun pernah mcm ni baby songsang 36 week 6 day..keesokan pagi (37 week)nak buat temujanji dengan doktor pakar,doktor scan dulu sebelum nak buat EVC..tiba2 posisi kepala baby dah kebawah dah masuk laluan..doktor tu senyum2 pula ..tak payah buat EVC dah ..dan doktor bgitau apa saya lakukan,kepala baby dah posisi kebawah,dan dia ckp ada berurut ke,,lepas tu saya jawab,saya pujuk2 tu baby bercakap dengan dia manja2 supaya berpusing duduk dlm keadaan yang betul.....dan sekarang kandungan dah 38 minggu..saya berharap semasa bersalin nanti semua berjalan lancar...amin..

5y ago

Alhamdulillah...harini sy g scan kepala dah kat bwh...harap dia x pusing lg..Insyaallah..sy buat sujud lelma n bdoa je moga dia leh pusing..Alhamdulillah dia da pusing😊

ok..saya pernah bayi songsang 30w gtu..time solat sujud lama sket niat ank pusing balik.normal kepala bawah..setiap kali solat sujud lama sket..n rajin ckp ngn baby pujuk dia turun..kalau buka surah ngaji kt HP letak dekat bwh..InshaAllah ank cr bunyi tu dia turun nti..sis boleh rasa kalau dia pusing saket sket..main lampu..suluh kat atas mula2 lps tu suluh slow ke bawah perut boleh..pengalaman saya beranak 3.ank saya pramatang tapi semua normal..Google ade cara pujuk anak pusing ke laluan

5y ago

wow, tq nasihat sis

hi sis..sy masa 1st baby dulu twins pon songsang .. sorg cephalic..sorg lg breech.. doc ckp tgu smpai 38w klu still breech then czer @ normal (doc suggest blh klu nk normal ).. tp sy request nk czer sb xnk pa2 jd kat baby.. czer x seteruk yg diceritakan sstgh org .. sy czer hr ni.. smgu luka dh ok.. sbulan dh sembuh.. skrg dh 9bln preggy pulak yg 2nd..doc ckp luka czer xkcu pregnancy .. as long as kita jaga pemakanan dan x angkat berat2.. make sure luka sentiasa kering .. lg 1.. dlm bilik ot pon x rasa diczerkan 😂

5y ago

tq share pengalaman sis :)

Saya masa anak sulung baby songsang dari kandungan 7bulan.. Dah sujud..dah pujuk tetap xmau pusing ke bawah. Baby awk melintang, baby saya doctor kata dia berdiri😅😆 doc offer nak buat ecv utk pusingkan baby tp tah la napa gerak hati rasa xnak buat. Saya pilih utk czer.. Dah czer semua doc ckp nasib baik awk refused ecv sbb baby awk besar..takut terbelit tali pusat klu buat ecv. Fuhhh alhamdulillah dah 4tahun lebih kisah tu. Doa byk2 n redha.. InsyaAllah xda apa2

5y ago

Hrp2...pusing lg la ye. Xnk czer..😭

Saya pun Dr detect baby oblic breech aka songsang la..minggu2 akhir plak Tu detect, pergi jmpa bidan dy ckp perut blum penuh lg so ad peluang utk dy pusing..buat medical checkup ng nurse still songsang so jumpa Dr pakar utk post ecv , proses dy xsakit pom cuma kena tahan sikit he sbb Dr nk pusingkan bayi dlm perut Tu, Dr professional dy dh biasa so skjp je dy pusing n baby pom pusing..xsongsang dh,syukur lah xjd nk czer..brsalin normal

saya pun 2mnggu lepas pegi kk dorng cakap bby saya breech melintang . saya ada try urut dekt bidan indonesia 2 3chari tu dpt rsa dia tak melintang dah tp sminggu cmtu dia g pusing balik . baby sy aktif sgt . now kdang rsa dia melintang kadang mcm btul plak kdudukn dia hrap nti pegi kk selasa ni dia dah okey kdudukan dia . pergi kk nti 37w+ dah. so klu still melintang kena czer la nmpknya😥

salam..hye mommies.. i'm also got da same situation like u..mebi need cesarean delivery.coz of placenta previa type 3.... now i'm 29wik..waiting 5 wik more become 34wik n will do the operation on 34wik pregnancy same like doc suggest to me.. hope Allah ease evrything..aamiin.... take care mommies... n plz dont wory bout that..n try to be positive... u can do it mommies..aja2 fightimm✊✊🔥🔥

5y ago

aamiin..u too sis...good luck😘✌